Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

PHP Tarihçesi

ozan-tr

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
18 May 2007
Mesajlar
149
Tepkime puanı
4
Web sitesi
www.xcxc.com
PHP ve Tarihçesi

Php ilk olarak 1990'lu yillarin ortalarinda Rasmus Lerdorf tarafindan geli$tirilmeye baslandi.Lerdorf'un amaci ki$isel bilgilerini internet uzerinden yaymakti. O tarihte gunumuzdeki gibi geli$mis web yazilimlarinin olmamasindan dolayi, kisisel web sayfasi yapmak zordu. Buradan yola cikarak, kisisel web sayfasi yapmak icin bir yazilim hazirladi ve adina Personal Home Page
PHP:
 adini verdi. Php, perl dili uzerine kurulu bir olarak geli$tirilmeye ba$lanmistir. Php'nin cok tutulmasi uzerine webmasterlarin cok ihtiyaci olan yani form yoluyla ziyaretciden gelen bilgileri i$lemeyi saglayan eklemeler yapilarak php/fi (form interpreter ) m Interpreter ) adini aldi. Kimileri tarafindan bu versiyon PHP2 olarak adlandirildi. 1995 yilinin ortalarinda PHP Lerdorf'un kurmu$ oldugu bir grup tarafindan daha da geli$tirildi. Bu sefer perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arindirilmi$ ve object Oriented nesneye dayali bir sekle getirildi. 

Gunumuzde PHP5 versiyonu geli$tirilmis durumdadir. Php dili Linux gibi acik kaynak kodlu bir dildir ve ucretsiz olarak dagitilmaktadir.Unix, Linux, Windows tabanli i$letim sistemlerinde calisabilen versiyonlari vardir.. 

PHP Nedir ? 

PHP bir script dilidir ve PHP ile yazilan kodlar bir editörde yazilip PHP veya (kullanilan sürüme göre ) PHP uzantili dosya olarak kaydedilir. PHP ile yazilan dosyalar derlenmezler (compile edilmezler ). Sadece Web Server’da bu dilde yazilmis scriptleri yorumlayabilecek bir PHP yorumlayici program mevcuttur. Bu yorumlayici yazilmis PHP scriptlerini Web Server’ in anlayabilecegi bir biçime dönüstürür ve yollar. 



PHP ile yazilmis bir web sayfasina baglandiginizda temel olarak asagidaki islemler yapilmaktadir. - Istemci(Client ) tarafindan PHP dosyasi bir tarayici (browser ) ile çagrilir. 



- Web Server(Web Sunucu ) dosya uzantisindan bu istegin bir PHP dosyasi oldugunu algilar ve PHP yorumlayiciya yollar. 
- PHP yorumlayicisi ilgili dosya içindeki scriptleri çalistirarak geriye döndürdügü sonucu Web Server’ a tekrar gönderir. 
- Web Server’ a ulastirilan sonuç Istemci(Client ) tarafina HTML dosya olarak yollanir. 

PHP oyun programi yazmaya kadar bir çok amaca hitap edebilecek nitelikte bir dildir. Fakat konular içerisinde veritabanlari üzerinde kayit ekleme, silme, degistirme, sorgulama islemlerine yer verilecektir. Sonuç olarak PHP, HTML dilinin yapamadigi islemleri yapabilmek, HTML olarak daha islevsel sayfalar yapabilmek, Web Server’a bir takim isler yaptirmak gibi yararlar saglayan bir programlama dilidir diyebiliriz. 



PHP Gereksinimleri 
PHP kullanabilmeniz için bazi yazilimlara ihtiyaciniz vardir. Ders içerisinde PHP dilinin Windows tabanli isletim sistemlerinde kullanilmasi anlatilacaktir. Bu yüzden gerekli yazilimlarin Windows tabanli isletim sistemlerine nasil kurulacagindan ve çalistirilacagindan bahsedilecektir. 




- Windows’un bilgisayariniza kurulu oldugunu varsayiyoruz. 
- Web Server : Web Server yapmis oldugunuz web sayfalarinin internette gösterilebilmesini saglayan bir yazilimdir. IIS, Apache, Xitami gibi birçok Web Server programi mevcuttur. Fakat biz Apache Server kullanacagiz. 
- PHP4 : Ilk basta bahsedildigi gibi PHP scriptlerinizin yorumlanabilmesi ve Web Server tarafindan anlasilabilmesi için, bir PHP yorumlayici programa ihtiyaciniz olacaktir. PHP4 bu yorumlama isini yapacak programin adidir. 
- Veritabani : PHP dilini bir veritabanina kayit ekleme, çikarma, düzeltme ve sorgulama gibi islemlerde kullanacagimizdan bir veritabanina ihtiyacimiz olacaktir. Veritabani olarak Progress derslerinde görmüs oldugunuz Progress veritabanini kullanacagiz. 
- ODBC Driver : ODBC (Open Database Connectivity ) bir veritabanina baska bir uygulamadan baglanmayi saglar. Her veritabaninin kendine özel bir ODBC Driver’ i mevcuttur. Bu yüzden Progress veritabanina baglanmamizi saglayacak bir ODBC Driver’ ina sahip olmamiz gerekir.
 

Benzer konular

Üst