Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Solventin zararları

hdbaski

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Eyl 2010
Mesajlar
107
Tepkime puanı
0
Solventleri günlük hayatımızda bir çok yerde kullanmaktayız. Örneğin; boyalarda, verniklerde, inceltici tinerlerde, temizlik malzemelerinde yağ çözücülerde, yapıştırıcılarda ve mastiklerde kullanılırlar. Özellikle petrol bazlı solventler endüstride yaygın olarak kullanılırlar. Solvent bir sıvıdır. Bazı katı ve sıvıları çözme özellikleri vardır.

Genellikle renksizdirler ve her solventtin kendine has kokusu vardır. Bir çok solvent oda sıcaklığında bile çok hızlı bir şekilde buharlaşır. Bunlara “Volatile” yani "uçucu" adı verilir. Uçucu olması buharının solunması anlamına gelir ki, bu da zararlarına maruz kalmanın ne kadar kolay olduğunu gösterir.

Solventler aynı zamanda yanıcıdır. Bazı solventler oda sıcaklığı altında bile buharlaşa bilir. Bunlara kolay tutuşan solventler denir. Eğer ortamda yeteri miktarda buharlaşmış solvent varsa en ufak bir kıvılcım oluşumunda, ateş görmesi durumunda veya statik elektrik sebebi ile yanabilirler. Yüksek yangın riski nedeni ile çok dikkatli ibr şekilde kullanılmalıdırlar.

Solventlerin zararlarını bir kaç başlık altında özetleyebiliriz.

Çok fazla miktarda toksik solvente maruz kalınması durumunda deri, göz, ciğerler veya diğer organları tahriş olabilir ve hatta direk zarar görebilir. Bu duruma maruz kalmamak için, kullanılan ürünün “Güvenlik Bilgi Formu” incelenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Soluma veya yutulması durumunda hemen ortaya çıkan, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, boğaz yanması, bitkinlik, hızlı veya düzensiz kalp atışı, zor nefes alma gibi semptomlara sebeb olur. Bazı solventle içe çekildiğinde kansere, böbrek veya sinir sistemi bozukluğuna, baygınlığa neden olabilir.
Gözlere teması durumunda, gözde yanma, yaşlanma, kaşınma veya kızarıklığa sebep olabilir. Gözlerin uzun süre solvent buharına maruz kalması durumunda geçici görme bozukluğu, sürekli kaşıntı veya kalıcı görme bozuklukuğuna neden olabilir.
Deri ile teması durumunda ise deride kuruma, kabuklanma, yanma, kaşıntı, isilik bigi rahatsızlıklara neden olur. Derinin solvent ile fazla maruz kalması durumunda ise solvent deriden geçerek kana karışabilir ve kalıcı hastalıklara neden olabilir.
Solvent zararlarından korunmak için bir kaç öneri:

En önemli şey, zararlı olduğunun bilinmesidir. Özellikle markasız veya ucuz boya, tinerler gibi çok fazla solvent içeren ürünler alınmamalıdır. Solvent içeren ürün kullanıldığında ortamı çok iyi havalandırmalısınız. Koruyucu maske ve eldiven hatta gözlük kullanılmalı. Solvent içeren ürünlerin vücutta herhangi bir yere temasından kaçınılmalıdır. Eğer uygulama yapılmış ortamda ağır bir solvent kokusu var ise orada durulmamalı ve mekan iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Ambalaj üzerindeki talimatlara uyulmalıdır. Ürün Güvenlik Bilgi Formu istenmeli ve uyarılar dikkate alınmalıdır.

Malesef bu zararlarına rağmen solventler bir çok alanda kullanılmak zorunda. Bizler ******* markası ile zararı en aza indirilmiş su bazlı ürünleri Avrupa Birliği yasalarına (VOC limits) uygun bir şekilde üretiyoruz. Çevre ve insan sağlığına her zaman önem veren bir anlayış ile AR-GE faliyetlerimiz devam ediyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

hdbaski

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Eyl 2010
Mesajlar
107
Tepkime puanı
0
Baskı boya işlemleri kimyasal maddelerle gerçekleşmektedir. Kullanılan malzemeler uygulama esnasında insan sağlığına fena zararlar vermektedir.

boya ve benzeri solvent bazlı kimyasal maddelerde aşağıdaki güvenlik uyarıları yer almaktadır. Bu uyarılar kullanılan maddenin ne kadar insan sağlığına etkili olduğunu göstermektedir.

GÜVENLİK UYARILARI:
S2 : Çocuklardan uzak tutunuz.
S3/7/9 : Ambalajında kapalı olarak,serin ve iyi havalandırılmış yerde muhafaza ediniz.
S13 : Yiyecek ve içeceklerden uzak tutunuz.
S16 :Çalışırken sigara içmeyiniz,alev alacak alanlardan uzak tutunuz.
S23 : Buharını teneffüs etmeyiniz.
S24/25 : Göz ve deriye temastan kaçınınız.
S46 : Yutma veya içme halinde derhal doktora başvurunuz.
S51 : İyi havalandırılmış alanlarda çalışınız.

Bu uyarılar maddenin uygulama esnasında tehlikeli olmaktadır. Uygulanan boya, vernik gibi kimyasal maddeler uygulama sonrasında kuruduktan sonra herhangi bir sağlık tehdidi kalmamaktadır.

Yani kısacası kullanılan kimyasal maddeler sadece kullanım esnasında sağlığa zararlıdır. Uygulamadan sonra (en geç 24 saat sonra) insan sağlığına her hangi bir zararı yoktur.

İnsanlarımızda genel ve yanlış bir kanı boyalı baskıların insan sağlığına zararlı olduğudur. Tekrar hatırlatmak gerekirse boyada kullanılan kimyasal maddeler uygulama esnasında sağlığa zararlıdır. Boya kuruduktan sonra herhangi bir zararı yoktur. Güvenle kullanabilirsiniz
 
Üst