Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Stüdyomuzu Nasıl Işıklandırmalıyız?

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
Stüdyomuzu Nasıl Işıklandırmalıyız?


Neden studyo ışıklandırmasına ihtiyaç duyuyoruz. Cevap çok basittir. Değişkenlik ve kontrol. Fotoğraf makinesi flaşını kameraya monte edin veya makinanın kendinden flaşı ile bir resim çekin. Işte alacağınız sonuç.
Hoş olmayan direkt ışık, muhtemelen kırmızı bir gözbebeği, Başın arkasında kara bir gölge ki bu kara gölge kara bir saç ile birleşince insana çok tuhaf bir görünüm verir, ve sonuçta hiç hoş olmayan bir portre fotoğrafı ortaya çıkar.

julyoncamflash.jpg


Diğer bir problem ise bu ışıklandırma oldukça mattır. Model konusunda modelin özelliğini hiç göstermiyor en azından bir model varolduğunu belli etmiyor size. Işte bir fotoğraf üzerindeki bir şeyin 3 boyutlu olduğunu göstermek için gölegerlin olması gerekir tabi çok keskin noktalı gölgelerden ziyade yumuşak hatlı gölgeler. Şimdi ışık kaynağımızı bir yöne doğru kaydıralım. Ve bu ışık kaydırma işleminin fotoğraf üzerindeki etkisine bakalım şimdi de. Öncelikle görüldüğü gibi gölge arkaplandan kayboldu gitti. Ikinci olarak ta modelimziin ışıklandırılmamış diğer yüzü daha belirginleşti. Modelin yüzndeki kontrastı çok fazla yapmamıza rağmen, hala resim bize görünüm 3 boyutlu olması gerektiğini söylüyor her ne kadar biz 2 boyutlu bir görünüme bakıyor isekte.


Tek yönden gelen ışık konumu ve fotoğraf üzerine etkisi

julyonelight.jpg
july1headc.jpg



Şimdi diğer taraftaki gölgenin yoğunluğunu azaltmak için bu tarafa da biraz ışık koymak zorundayız. Eğer var ise 2. bir ışık kaynağı ekleyebiliriz. Burada ışık miktarı konusunda çok dikkatli olmalıyız. Ki aksi durumda 2 değişik türde gölgeli bir fotoğraf sonucu elde ederiz ki bu hiçte hoş olmayacaktır.
Peki bu durumda biran için 2. ışığı unutalım ve bunun yerine bir yansıtıcı panel kullanalım. Gölgeli tarafa bir gümüşi yansıcı koyarak ışık kaynağından gelen ışığın bir kısmını gölgeli tarafa yansıtırız veya sektirmiş oluruz. Yansıtıcının modele yakın veya uzak durması tabiki çok değişik sonuçlar elde etmenize sebep olacaktır ve en uygun uzaklığı yine denemeleriniz sonusunda deneyimleriniz ile siz belirleyeceksiniz.
Gümüşi yansıtıcılı paneller çok etkilidir. Beyaz bir tanesinin kullanımı ile biraz daha az etki elde edilir. Ama ne kadar ışığın yansıtıldığını görmek gerçektende hayret vericidir. Aşağıdaki modelde yansıtıcı modele bayağı yakındı ve bu durumda bile modelin yüzünde bayağı etkileyici bir görünüm elde edildi.


Tek yönden gelen ışığın yansıtıcı ile kullanımı ve fotoğraf üzerindeki etkisi

julyaddreflector.jpg
julylightrefl.jpg


Şimdiye kadar flaş başlığını tek başına kullandık. Şimdide ışığı biraz daha dağıtmak ve yumuşatmak için gümüş bir şemsiye kullanalım. Gümüş şemsiyeler de yansıtıcılar gibidirler ve bunu daha önceden anlatmıştık. Ve yansıtıcı kullanımı sonucunda elde edilen sonuç daha doğal, daha yumuşak bir görünüm olabilir.


Flaş ünitesine gümüş şemsiye eklenmesi ve fotoğrafa etkisi

julyaddumbrella.jpg
julywumbrella.jpg


Işık kaynağımızı diğer bir yana kaydırarak modelimizin daha 3 boyutluymuş gibi bir görünüme kavuşmasına sebep olabileceğimzii görmüştük. Özellikle az kontrastlı bir arkaplan kullanıyorsanız elde edilen resim yine tam istenildiği gibi olmayacaktır. O zaman şimdide 2. ışık kaynağımıız kutusundan çıkaralım ve portremize biraz daha derinlik kazandırmaya çalışalım. Modelimizin arkasına 2. bir flaş unitesi ekleyerek bir çeşit ışık havuzundan ibaret bir arka plan görüntüsü elde etmiş oluruz. Kumaş veya kağıt arkaplanlar ışığı emerler ve eğer bu tür arka planlar ışıklandırılmamışlar ise oldukça sıkıcı bir görünüm elde edilmesine sebebiyet verirler. Tabi burada 2.ışığı yerleştirirken de en uygun şekilde yerleştirmeliyiz.
 

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
2.bir ışık kaynağının model arkasına eklenmesi ve elde edilen sonuç

julyadd2ndhead.jpg
july2heads.jpg



Şimdi de farklı birşey deneyelim. Ikinci ışık kaynağımızı döndürelim ve arkadan modeli ışıklandırıyormuş gibi bu ışığı da kullanalım. Görüldüğü gibi arkarkadan gelen ışık modeli arkaplandan ayırır ve özellikle de saçın daha belirginleşmesine yol açar ve dolayısı ile gerçek saç özelliği ve renginin görünümü elde edilmiş olur. Sol omuzdaki flaş ışığı çarpması modelin şeklinin daha belirginleşmesine yol açar.

2.Işık kaynağının biraz 1.ışık kaynağına doğru döndürülmesi suretiyle aydınlatılması ile elde edilen sonuç


julybacklight.jpg
julybacklit.jpg


Eğer 3. ışığı kullanma imkanınız var ise arkaplanı da aydınlatabilirsiniz veya her iki arka taraftanda modeli aydınlatarak daha değişik sonuçlar elde edebilirsiniz.
 

lordumlord

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
18 Ara 2007
Mesajlar
269
Tepkime puanı
3
bu cok faydali bilgi icin cok tsk ederim

dogrusu nezandir arayipta ulasamadigim bilgiler bunlar
 

graphicer01

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
10 May 2009
Mesajlar
203
Tepkime puanı
0
Yaş
33
teşekkür ederiz bilgileriniz için...
 

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
28 Eki 2008
Mesajlar
5,633
Tepkime puanı
124
Yaş
37
Muhteşem bir paylaşım olmuş :)
Çok teşekkür ediyorum; sadece uygulayanın bildiği bu tarz bilgilere hepimiz açız :)
Daha fazlasınıda bekliyoruz :p
Binlerce kez teşekkürler
Saygılar
 

kocagöz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
12 Tem 2009
Mesajlar
148
Tepkime puanı
1
kişinin arkasıında ışık mutlaka olmalı bence,diğer türlü dz mavi çıkıyor bu da kötü bir durum ortaya çıkarıyor. anllatıklarınızın hepsi başarılı ,devamını bekleriz
 

a.g.s.l

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
1 Eki 2008
Mesajlar
2,444
Tepkime puanı
134
Çok güzel bilgiler,Teşekkürler Poseidon:)
 

power42

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Şub 2009
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
bende metes in ampül flasları var yer ve tavan mesafesi studyonun kısa oldugu için tavandaki ışık tek olarak kullanıyorum fakat elimdeki makinanın çekim sonucu çok berbat vesika yüzleri çok boz çıkıyor yani ten rengi olmuyor çene ve alın derisi tutmuyor.flaslar metes in fakat analog oldugu için elimdeki makinada konika minolta nikond70 s ile değiştirsem ve tavan studyo lambasını 2 ye çıkarsam net bir fotograf alabilrmiyim veya çekebilirmiyim.bu işin uzmanı bir arkadaş bana yardımcı olabilirmi özelden msj atarsa acil olarak sorunlarımı anlatıyım ve nasıl bir teknik kullanacağım konusunda fikir alıyım.
 

katalizor

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
21 Kas 2007
Mesajlar
439
Tepkime puanı
17
süper ya uzun zamandır böyle birşey arıyordum.
Teşekkürler paylaşım için.
 

photomaker

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
25 May 2010
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
öncelıkle bılgılerınız ıcın tesekkurler ! studyo fotografcısıyım yasım kucuk olmasına ragmen ısımde basarılıyım bılgılerın hoşuma gıtı ama burda softbox larında onemı var artı fon ısıgı kullanmalısın arka ısıgı dıye tabır edılen sa ısıgıda onemlı kı her nesne cısım yada şahıs bı sekılde bı yerden kendını hos görmelı ... yardımcı olabılecegım bı konu olacak olursa ***************
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
21 Kas 2007
Mesajlar
510
Tepkime puanı
5
bu bilgiler tecrübenin ürünü belli. teşekkür ederiz paylaşımızn için. Birde kapalı meknda fotograf çekimi ile ilgili (mesela koltuk tk. mobilya tarzı) bu sadece ışı değil bir kullanılacak makina, objektif vb bilgilerde ola iyi olur.
 

beyzade_034

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
21 Haz 2010
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Web sitesi
www.facebook.com
Çok teşekkürler.. emeğinize sağlık ışık bilgisi olmayanlar için güzel bir bilgi..
 

dt

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
14 Ara 2007
Mesajlar
266
Tepkime puanı
4
gerçekten çok faydalı bilgiler. çok sağolun.
 
Üst