Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tasarım mı? Ne gerek var?

madchoice

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Uzun zamandır gözlüyorum. Bir ürün veya reklam ihtiyacı için "tasarımcı" ya müracaat eden müşterilerin hazmetmekte en zorlandığı maliyet kalemi tasarım ücreti. Baskı, matbaa maliyetleri vs konusunda bir hazımsızlık yok. Onlar bir şekilde ödeniyor. Ama tasarım bedelini ödemeye kimse yanaşmıyor. Sanki o tasarım gökyüzünden düşmüş gibi.

Üstelik yaptığınız tasarımın da bir hükmü yok. Öyle veya böyle...güzel / başarılı yerine, uydur kaydır bir şey. Arada hiç bir fark yok. Zaten daha başarılı bir tasarımı yorumlayacak müşteri de yok. Yani bir tasarım iyi veya kötü fark etmez, bir şeyler olsun ve ona para istenmesin yeter. Ortaya çıkan tasarım kırk kere değiştirilebilsin yeter ki. Tasarımcı yapsın... onay beklesin. Tam baskıya veya yayına verilecek...huuooop...şunu da ekleyelim. Ama o oraya eklenmez, tasarımın bütün dengesi alt üst olur...olsun ekle sen. Eklersiniz bir yolunu bulup. Onaya gönderirsiniz. Ses çıkmaz. Yayına, baskıya verecek olursunuz...huooop....zemin rengini değiştirelim.... ve bu böyle devam eder gider. En sonunda, zaman yokluğundan, ortaya çıkan "garabet" kullanılır. Tasarım bedeli istersiniz.... ya olur mu canım...zaten....
gibi cümleler başlar...

Bu nasıl bir görmemişliktir gerçekten. Forumda bir arkadaş yazmıştı. Bu talepleri ortaya koyan üretici kesim, köyden kente sonradan gelme diye. Belki de tespit doğru. Hayatında hiç bir güzel sanat eserine bakma ihtiyacı olmayan bir üreticiye tasarım yapmak ne kadar zor ... ne kadar anlamsız ...

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Ya alt tarafı bi yazı yazacaksın ona da para istenir mi?

4 sayfa katalog yaparsın sayfanın birinde tek resim olsun büyükçene der para istemeye gelince canım sadece resim koyduk o da hazırdı zaten gibisinden kıvırtmalar.

Değişiklik yaparsın onaya gider tamam denir ertesi gün hoop tel yalnış bana ne kardeşim para vermem (sanki benim tel ben onayladım).

Bi tasarım yaparsın hop logo yukarı ister olmadı sağa olmadı sola ve günün sonunda yine senin yaptığın ilk haline gelir tasarım.

Ve ve ve ve ve..... böyle uzar gider.

Teşekkürler madchoice yaraya tuz bastığın için. :D:D:D

Haaa bir de çuvaldızı kendimize batıralım, geçen gün bi konu vardı şu an çöpte sahibi de azad edildi, yeni firma açmış broşür için yardım istiyor, meslek kısmına da baktım grafiker yazınca bende sandım fikir bakımından yardım sonradan baktım ben şimdi word de yaparım birşeyler ama güzel olmaz siz güzel birşeyler yapıp bana gönderirmisiniz diyor buyur buradan yak.

Son düzenleme:

madchoice

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Bir seferinde bir müşterime fena çıkıştım. Bu doldur boşalt, koy kaldır, yerleştir değiştir sürecinin sonu neresi diye? Anlamadım demişti.. Efenmdim olmayana ergi yöntemiyle bu tasarım bitmez.... Höh....demişti. Olmayana ergi yöntemi ne yaa? Olmayana ergi yöntemi şu efendim. Sonsuz sayıdaki ihtimallerden her seferinde birini koyarak, oldu mu olmadı mı denersinizi. Olmayanları eleyerek, olanı bulmaya çalışırsınız. Sonunda doğruyu bulursunuz. Süreç sonsuza kadar uzayabilir....
Şimdi kaaadeşiim...biz bilmeyiz olmayana bilmem ne yöntemini....patron Bursada...geldiğinde bakacak....Bursada internet yok mu? Vaaaar
Yok gelsin "yüz yüze" görüşelim. Abi skype dan görüşsek...orada da yüzümü görebilirsiniz....sıkayyıp mı? o ne?

AmethystonE

🌱Yeni Üye🌱
Boşuna kendinizi yorup, sinirlerinizi yıpratmaya ve zaman kaybetmeye başlamadan önce, müşteriniz ile ilk karşılaşmanızda firma yöneticilerinin ve/veya direkt muhatap olduğunuz kişinin kültür seviyesini hızla anlamaya çalışın. Sonuca vardıktan sonra şunu sorun; "Yaptıracağınız çalışmayı evrensel kurallara göre iyi denecek bir biçimde mi yoksa istediğiniz gibi mi yapalım?" vereceği cevap mesleğinize duyduğu saygıyı, zeka ve bilgi seviyesini gösterecektir. Bundan sonra da seçeceğiniz yolu kendiniz belirlersiniz... Bazı durumlarda "evrensel" kelimesi müşterinin anlama kapasitesinin çok ötesinde kalır, sorudan çıkartılıp "iyi mi olsun, istediğiniz gibi mi olsun?" şeklinde sormak çalışmayı yapacak kişinin sağlığı açısından gerekebilir... ^^

denizcem

🏆Pro Tasarımcı🏆
Boşuna kendinizi yorup, sinirlerinizi yıpratmaya ve zaman kaybetmeye başlamadan önce, müşteriniz ile ilk karşılaşmanızda firma yöneticilerinin ve/veya direkt muhatap olduğunuz kişinin kültür seviyesini hızla anlamaya çalışın. Sonuca vardıktan sonra şunu sorun; "Yaptıracağınız çalışmayı evrensel kurallara göre iyi denecek bir biçimde mi yoksa istediğiniz gibi mi yapalım?" vereceği cevap mesleğinize duyduğu saygıyı, zeka ve bilgi seviyesini gösterecektir. Bundan sonra da seçeceğiniz yolu kendiniz belirlersiniz... Bazı durumlarda "evrensel" kelimesi müşterinin anlama kapasitesinin çok ötesinde kalır, sorudan çıkartılıp "iyi mi olsun, istediğiniz gibi mi olsun?" şeklinde sormak çalışmayı yapacak kişinin sağlığı açısından gerekebilir... ^^

Düşüncelerine katılıyorum. Verilen hizmet, hizmetin verildiği kişinin kültür seviyesiyle de alakalı. Sonradan yıpranmamak ve yıpratılmamak adrına önceden bu tesbit yapılmalı bence de.
Gerekirse müşteriniz işini yaptırmadan da gidebilir.
Ama aç kalmak, stres ve sinir sahibi olmaktan daha iyidir yaa.

sLyman

🏆Pro Tasarımcı🏆
Müşteri daima haklıdır :D

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
çok harika bir konu idi
açan ve yorum yazan herkese teşekkür ederim
işveren de çok önemli bir ayrıntı gerçekten.
Ben işe girerken sizlerin yaşadığı gibi yaşadığım sorunları patronuma aktardım ve ekledim bana bu tarz sorun çıkaracak adam getirirseniz 1, 2, 3 tamammm derim dedim.
Yaklaşık 10 aydır çalıştığım yerdeyim.

Sonuç mu taahhütler yerine getirilmediği için işten aysonu ayrılıyorum.
Bunu bizzat işverene nedenleri ile belirttim.

Bir ekleme de yapayım freelance yapılan işlerim herzaman işyerindekilerden güzel oluyor.
Nedeni ise her değişiklik için ücret talep etmem ve tasarımı yaparken yanıma gelip şunu şuraya bunu buraya diyen birisi oturmaması. Ayrıca müşterinin bakış açısı da çok önemli gerçekten. Son müşterim ile çok iyi anlaştık ve 3 aydır birçok tasarımını free olarak yapmaktayım. Tek bir değişiklik talebi olmadığı gibi içime en çok sinen çalışmalar da onun işleridir. Kendisi eğitimli birisi olduğunu çok net belli ediyor. Benden iş isterken en ufak ayrıntısını bile iletiyor ve tek seferde iş bitiyor. Hepimize böyle müşteriler nasip olur inşallah.

ben deveyi güdemedim ve bu diyardan gidiyorum. Patronu artık seçme devrine geçtim. Ya işi çok iyi bilen ya da hiç bilmeyen bir patronum olsun isterim. Bilen gereksizleri eler, bilmeyen ise gereksizleri eletir; ama orta derecede bilen herşeyi bildiğini sanan herşeyi bilenden daha fazla bilgi çöplüğünde iken, hiçbirşeyi bilmeyenden çok daha geridedir.

Benim görüşlerim bunlar.
Buradan reklam olsun olmasın umrumda değil "Gonca kreşlerine" tüm kötü dileklerim gitsin.
"Cemaat"ı kullanarak, din istismarı yaparak ama çalışanlarını 2 yıl bulgaristanda sigortalı gösterip Türkiye'de 1 ay askerlik yaptıran vs vs vs :) sonu gelmez. Beyfendi(kendisi ankara yöneticisi olur) bana oturup işi öğrettiğini, kendisi yapsa daha iyi yapacağını vb. bir çok aşağılayıcı ifade ile bana zamanında (2 yıl kadar önce) çok baskı kurdu. O an işverenime bay bay dedim.

ve yine ağustosa girerken aynı şeyi demekten memnuniyet duyuyorum.

Bir süre free çalışmaya karar verdim. Umarım hayırlısı olur.

denizcem

🏆Pro Tasarımcı🏆
çok harika bir konu idi
açan ve yorum yazan herkese teşekkür ederim
işveren de çok önemli bir ayrıntı gerçekten.
Ben işe girerken sizlerin yaşadığı gibi yaşadığım sorunları patronuma aktardım ve ekledim bana bu tarz sorun çıkaracak adam getirirseniz 1, 2, 3 tamammm derim dedim.
Yaklaşık 10 aydır çalıştığım yerdeyim.

Sonuç mu taahhütler yerine getirilmediği için işten aysonu ayrılıyorum.
Bunu bizzat işverene nedenleri ile belirttim.

Bir ekleme de yapayım freelance yapılan işlerim herzaman işyerindekilerden güzel oluyor.
Nedeni ise her değişiklik için ücret talep etmem ve tasarımı yaparken yanıma gelip şunu şuraya bunu buraya diyen birisi oturmaması. Ayrıca müşterinin bakış açısı da çok önemli gerçekten. Son müşterim ile çok iyi anlaştık ve 3 aydır birçok tasarımını free olarak yapmaktayım. Tek bir değişiklik talebi olmadığı gibi içime en çok sinen çalışmalar da onun işleridir. Kendisi eğitimli birisi olduğunu çok net belli ediyor. Benden iş isterken en ufak ayrıntısını bile iletiyor ve tek seferde iş bitiyor. Hepimize böyle müşteriler nasip olur inşallah.

ben deveyi güdemedim ve bu diyardan gidiyorum. Patronu artık seçme devrine geçtim. Ya işi çok iyi bilen ya da hiç bilmeyen bir patronum olsun isterim. Bilen gereksizleri eler, bilmeyen ise gereksizleri eletir; ama orta derecede bilen herşeyi bildiğini sanan herşeyi bilenden daha fazla bilgi çöplüğünde iken, hiçbirşeyi bilmeyenden çok daha geridedir.

Benim görüşlerim bunlar.
Buradan reklam olsun olmasın umrumda değil "Gonca kreşlerine" tüm kötü dileklerim gitsin.
"Cemaat"ı kullanarak, din istismarı yaparak ama çalışanlarını 2 yıl bulgaristanda sigortalı gösterip Türkiye'de 1 ay askerlik yaptıran vs vs vs :) sonu gelmez. Beyfendi(kendisi ankara yöneticisi olur) bana oturup işi öğrettiğini, kendisi yapsa daha iyi yapacağını vb. bir çok aşağılayıcı ifade ile bana zamanında (2 yıl kadar önce) çok baskı kurdu. O an işverenime bay bay dedim.

ve yine ağustosa girerken aynı şeyi demekten memnuniyet duyuyorum.

Bir süre free çalışmaya karar verdim. Umarım hayırlısı olur.

Yazdıklarını (yaşadıklarını) ibretle okudum.
Sen kendine güvenini kaybetme. Emin ol hayırlısı olacak.

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Yazdıklarını (yaşadıklarını) ibretle okudum.
Sen kendine güvenini kaybetme. Emin ol hayırlısı olacak.

eheh teşekkür ederim.
Evet şükür ki kendime güvenim artık tam.
Artık eyvallah demediğim için hayatımı değiştiriyorum zaten. Ben eyvallah diyen değil; eyvallah dedirten olana kadar ...

madchoice

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Ben de yorumlardan kendime olumlu pay çıkardım.

Hasan ÇELİK

🏆Pro Tasarımcı🏆
eheh teşekkür ederim.
Evet şükür ki kendime güvenim artık tam.
Artık eyvallah demediğim için hayatımı değiştiriyorum zaten. Ben eyvallah diyen değil; eyvallah dedirten olana kadar ...

Abi zaten bunlar bizim güvenimizi tavan yaptıran olaylar. şahsi olarak söylüyorum 5 yıl bi fiil para almadan hizmet verdim başkalarına, ceremesini ben çektim sefasını onlar eyvallah ! Ama iş aşağılamaya geldiğinde ceketimi alır giderim dedim :D Şimdi kuzenimle şirket açtım allah'a şükür bütün herkese inat daha batmadık, durmak yok yola devam dedik :) Sanada hayatta başarılar dilerim arixira ( konu biliyorum nerden nereye geldi, ama yaraya basılınca insanın bağırası geliyor, Affola :) )

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Abi zaten bunlar bizim güvenimizi tavan yaptıran olaylar. şahsi olarak söylüyorum 5 yıl bi fiil para almadan hizmet verdim başkalarına, ceremesini ben çektim sefasını onlar eyvallah ! Ama iş aşağılamaya geldiğinde ceketimi alır giderim dedim :D Şimdi kuzenimle şirket açtım allah'a şükür bütün herkese inat daha batmadık, durmak yok yola devam dedik :) Sanada hayatta başarılar dilerim arixira ( konu biliyorum nerden nereye geldi, ama yaraya basılınca insanın bağırası geliyor, Affola :) )

eheh ben de ilk yazıyı okuduğumda içimde bir yanma hissi oluştu, sonra gözlerim doldu :) Bir yer açmayı hiç düşünmedim ve bir süre de düşüneceğimi sanmıyorum. Ama benim amacım kısa vadede kazancın dışına çıktı. Bir müddet zamanında ABD'nin yaptığı gibi (vay be ne örnek verdim ama abd ile kıyaslıyorum kendimi :p)
içe kapanma politikası uyguluyorum. Bilmeyenler için söyleyeyim. Kısaca ve tarih hocamın anlattıkları şöyle. "ABD ki o zaman ABD değil idi. İç savaş yaşayıp birleşme yani "united" olma kararı aldıktan sonra yaklaşık 100 yıl boyunca dünya tarih sahnesinde adını bir kez bile duyurmamıştır. Bu süreç içerisinde içe kapanmış bir ülke ama dışa tamamen açık ekonomi ve gelişme ile milad sürecini tamamlamıştır. Eğitim, bilim, felsefe, sanat ve askeri gibi bir çok alanda en ileri düzenlemeleri sağlamıştır. Zaman 1. dünya savaşının sonlarına geldiğinde ise amerika mahvolmuş ittifaka karşı halen güçlü olan ama çok kayıp veren itilaf güçlerine el altı destek vererek dünya sahnesinde asıl gücün kendisi olduğunu iddia etmiştir ki 2. dünya savaşında ingiltere sırasını abd ye vermiştir."

Yani kişisel gelişimimi artırmaya yönelik çalışmalara başlıyorum. İçime kapanıyorum. Kozamı örmeye başladım. Kanatlanacağım :p

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
eheh ben de ilk yazıyı okuduğumda içimde bir yanma hissi oluştu, sonra gözlerim doldu :) Bir yer açmayı hiç düşünmedim ve bir süre de düşüneceğimi sanmıyorum. Ama benim amacım kısa vadede kazancın dışına çıktı. Bir müddet zamanında ABD'nin yaptığı gibi (vay be ne örnek verdim ama abd ile kıyaslıyorum kendimi :p)
içe kapanma politikası uyguluyorum. Bilmeyenler için söyleyeyim. Kısaca ve tarih hocamın anlattıkları şöyle. "ABD ki o zaman ABD değil idi. İç savaş yaşayıp birleşme yani "united" olma kararı aldıktan sonra yaklaşık 100 yıl boyunca dünya tarih sahnesinde adını bir kez bile duyurmamıştır. Bu süreç içerisinde içe kapanmış bir ülke ama dışa tamamen açık ekonomi ve gelişme ile milad sürecini tamamlamıştır. Eğitim, bilim, felsefe, sanat ve askeri gibi bir çok alanda en ileri düzenlemeleri sağlamıştır. Zaman 1. dünya savaşının sonlarına geldiğinde ise amerika mahvolmuş ittifaka karşı halen güçlü olan ama çok kayıp veren itilaf güçlerine el altı destek vererek dünya sahnesinde asıl gücün kendisi olduğunu iddia etmiştir ki 2. dünya savaşında ingiltere sırasını abd ye vermiştir."

Yani kişisel gelişimimi artırmaya yönelik çalışmalara başlıyorum. İçime kapanıyorum. Kozamı örmeye başladım. Kanatlanacağım :p

Aman sonun onlara benzemesin (güçsüzün yanında ol) arixira. :D:D

Senin için hayırlısı neyse o olsun kardeşim, başarılar. :wink:

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Aman sonun onlara benzemesin (güçsüzün yanında ol) arixira. :D:D

Senin için hayırlısı neyse o olsun kardeşim, başarılar. :wink:

ömrüm olsa olsa max 80 yıl olur :)
benden sonra krize girer zaten hayatım :p

a bir de ikiz kulelerim yok
saddam ile taliban da gitti zaten :rofl: