Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tasarımlarda kesim payı

ekografik

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar Bu siteyi yeni öğrendim.Grafik tasarımına merak sardım.Programlara hakimiyetim var.Kendi çapımda bazı şeyler tasarlayabiliyorum.Ancak iş tasarlamakla bitmediği için öğrenmek istediğim bazı hususlar var.Sorularımı maddeler halinde yazıyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1.Tasarımlarda kesim payını neye göre belirliyoruz?
2.Kesim paylarını kendimiz mi belirliyoruz yoksa baskıyı yapacak matbaadan mı soruyoruz?
3.Bütün işlerde kesim payı eşitmidir?Örneğin;Bir broşür ile katalog da kesim payı aynımıdır?
4.Broşür tasarımındaki yazıların puntosu en ideal kaçtır?
5.Kartvizit tasarlarken isim-ünvan ve adres bilgilerinin puntosu en ideal kaçtır?

Bu sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum.

Benzer konular

mizoo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
1. 2. ve 3. soruların hemen hemen aynı, matbaaya sormana kesinlike gerek yok, broşür, katalog, dergi vs. işlerde standart olarak 3 mm - 5 mm kesim payı vermelisin, broşürde kac punto uygundur pek bir bilgim yok acıkcası, fakat kartvizitlerde yazı puntoları 8 benim standartımdır. 10 puntonun üstünede kimsenin cıkacağını sanmıyorum, aksi takdirde iş basit kalır.;)

user82

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar Bu siteyi yeni öğrendim.Grafik tasarımına merak sardım.Programlara hakimiyetim var.Kendi çapımda bazı şeyler tasarlayabiliyorum.Ancak iş tasarlamakla bitmediği için öğrenmek istediğim bazı hususlar var.Sorularımı maddeler halinde yazıyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1.Tasarımlarda kesim payını neye göre belirliyoruz?
2.Kesim paylarını kendimiz mi belirliyoruz yoksa baskıyı yapacak matbaadan mı soruyoruz?
3.Bütün işlerde kesim payı eşitmidir?Örneğin;Bir broşür ile katalog da kesim payı aynımıdır?
4.Broşür tasarımındaki yazıların puntosu en ideal kaçtır?
5.Kartvizit tasarlarken isim-ünvan ve adres bilgilerinin puntosu en ideal kaçtır?

Bu sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum.

1 - Tasarımlarda kesim payları 2 mm den az olmamakla birlikte basılacak işe göre değişklik gösterir. Örneğin bir kartvizit ile derginin kesim payları aynı değildir.
2 - Kesim payını kendin belirlersin. Bu iş biraz senin tecrübene bakar ama tereddüte düşüyorsan çalıştığın matbaaya sormaktan bence çekinme.İşin çöp olmasından iyidir.
3 - Bütün işlerde kesim payı aynı değildir. Örneğin kartvizit yada el ilanında dikiş,cilt vb. işlemler olmadığından daha az kesim payı bırakılabilir. Dergi, ajanda gibi işlerde ise bu pay artar çünkü bunlar amerikan cilt veya iplik dikiş denilen cilt işlemlerine tabi olurlar.
4 - Sana ideal punto şudur diyemem ama forumda tipografiyle alakalı, tasarımla alakalı bircok konu var. Nerde hangi tür fontlar kullanılır,başlıklar,metinler,kullanılacak zeminlerin yeri vs. konuları forumda bulabilirsin hatta bu meslekte epeyce yol katetmiş çalışmalarını biizmle paylaşan arkadaşlarımız var. Onların çalışmalarını inceleyip yorumları okuyup bu bilgilerden de faydalanabilirsin.
5 - Kartvizitte isim puntoları kullanılan fonta göre 9-11 arası değişiklik gösteriyor. Ünvan isim puntosundan 1-2 punto küçük adres ise emin ol 5.5 punto bile kullandığımı hatırlıyorum ama genelde 6 ile 8 punto arası olur diyebilirim. Burada en önemlisi kullandığın font. Eğer ince bir fontsa punto büyükte olsa göze batmaz(tabi abartmadığın sürece) ama etli bir fontsa o zaman puntoyu küçük tutman faydalı olur.

FiRARDA

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.ss.ss
kesim payını her köseden 4mm veriyoruz değilmi

nuriQocca

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Örneğin 60 sayfaLık bir katalog için; payı standart bir 21x29,7 içine doğru mu veriyorum?
Yoksa 'Image size' diyerek A4 sayfasının dışına doğru her kenardan 3'er mm.büytüp yapıyorum?
Basılı materyaller üzerinde ki bu pay olayının doğrusu nedir? Teşekkürler..

Biraz acil de,mümkünse arkadaşlar..

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
arkadasım calışmanı 20x28 olarak ayarlarsan matbaaya da sana da kolaylık olur. Tabi a4'den de baskı yapılıyor sonuçta. işi forma baskı mı vep ofsetdemi yaptiracağına göre değişir. Ama kenarlardan 5mm gibi verirsen işini riske atmamış olursun.

nuriQocca

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
alwaysbroker;
standart A4 içerisine 20x28 çalışmalıyım.. sayfa köşelerine görsel koymam gerekiyor bunlarıda 3 er mm. içeriden yapacağım sanırım .. Muhtemelen forma baskı olacak..anlatmakta başarılı oldum mu ki :s

seabis

🌟Usta Tasarımcı🌟
Taşırmayı asıl çalışma alanının dışına taşıracaksın. 21*29 ise 5 mm taşırma vereceksen 22*30 alan gibi düşüneceksin.

nuriQocca

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
ve PS convert to curves yapamadığımız için fontLarmı göndereyim ? yoksa zaten pixeL tabanLı oLduğundan gerek yokmudur? web ofset oLacak baskı..