Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ustalara Sorular

allisone

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhabalar

Kafama takılan fakat sayfalarca incelememe rağmen içinden çıkamadığım bazı sorularım olacak..

1- İllustrator de 8,4 x 5,4 cm lik bir şablon açıyorum..Açtığım şablonun 100% ebatlarda baktığımda gerçek anlamda 8,4x 5,4 olmadığını görüyorum..Gülüceksiniz belki ama elime cetvel alıp monütörde ölçtüm 6x4 cm gibi bir boyut oluyor..Sormak istediğim monütörde gözüken boyutla basım yapıldıktan sonraki boyut aynı değilmidir?Yani monütörde birebir boyut göremiyormuyuz?

2-CMYK olarak tasarım yaptığımda monütörümde gördüğüm renk ile basım sonrası gördüğüm renk arasında farklar olurmu?Böyle birşey duymuştum çünkü..Örneğin kan kırmızısı olarak tasarladığım bir kartvizit elime pembemsi geçebilirmi?

3-Kartvizit tasarlarken kullanılan 4 mm kesim payı bütün tasarımlar için geçerlimidir broşür,dergi,poster gibi?..

4- Kartvizitlerimi tasarlarken 4mm kesim payı bırakıyorum..Fakat birde güvenlik payı diye birşey okudum acaba bu güvenlik payı bu 4mm haricindemi olmalı yoksa 8x5cm içerisinde mi bırakılmalı?

5- Kartvizitimi tasarladım herşeyi bitirdim sonraki adım ne olmalı?Yani EPS olarak kaydetmem yeterlimi?Yoksa EPS,JPG,TIF olarak ayrı ayrı kayıt etmek gerekirmi?Bu biten işi matbaaya taşıma prosedürünü biraz anlatabilecek biri olursa sevinirim..Nasıl devam eder tasarım aşamasından sonra işler?

6-Son olarak benim için en önemli olan şey Anlaşmalı matbaa araştırırken nelere dikkat etmeliyim?

7-İstanbulda Fatih,aksaray, çevresinde yada yakınlarında matbaa lar varmıdır?Bana önerebileceğiniz yerler varsa çok sevinirim.Zira google da araştırma yaptım fakat bulamadım..Hep ajanslar çıkıyor karşıma..

Şimdiden çok teşekkürler umarım bu soruları benim gibi merak edenler varsa buradan cevaplarını bulurlar..

tükenmezkalem

🏆Pro Tasarımcı🏆
Elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım:

1.sorunun cevabı : Ekrandan cetvelle ölçü alınmaz kesinlikle.Programda hangi boyutu verdi isen ölçü ondan baskası değildir.

2.sorunun cevabı : Programdaki çalışmadaki renkten illaki az çok farklı gelecektir renkler..

3.sorunun cevabı : 4 mm pay yeterli aslında ama istersen biraz daha artırabilirsin..

4.sorunun cevabı : güvenlik payı diye bisey ilk kez duydum açıkçası.

5.sorunun cevabı : kartvizitte gofre , lak vs olmayacaksa tif olarak kaydetmen yeterli olacaktır.

4Dejar

🌱Yeni Üye🌱
benim gibi acemiler için çok güzel sorular biraz daha açıp veya kaynak olacak konu varsa linleri buraya yazarsanız sevinirim..