okulluyu alaylıdan ayıran en önemli şey, güzel sanatlar disiplinini edinmiş olmasıdır. Edinmeyeni mezun etmezler sanıyorum. Ancak yetenekli birisi için bu disiplini piyasada çalışarak edinmek belki daha zor ama daha sağlam olacaktır. Bu yüzden bende ucuz etin yahnisini alaylıya yüklemeye karşıyım. Yine bir alaylı olarak...
Matbaacı arkadaşın bahsettiği kurulmayan terazinin çözümü çok kolay ama uygulaması zor malesef... Bir meslek birliği olarak siz matbaacılar "biz sadece basarız arkadaş!" diyebildiğiniz anda, ucuzcu müşteri sırtınıza başka yükler yükleyemeyecek hale gelir. Ama bunun uygulanabilirliği yine matbaacı arkadaşlarımıza, büyüklerimize bağlı.
Bir çok template sitesinde ortalama bir logo 68 dolara satılıyor. bu da ortalama 100 liraya falan denk gelse, 100 liraya logo yapan birisine kızmak anlamsızlaşıyor.
Yine aynı şekilde, en azından tasarım dinamiklerine ve disiplinlerine bağlı işleri 100 liraya almak dururken kalkıp sadece görüntü kirliliği yaratan işlere benzer rakamlar vererek firma itibarlarını gölgede bırakan müşterileri anlamak zor...
Elbette template ler işinizi tam görmüyorsa o zaman gereçekten ihtiyacınıza uygun bir logo için uygun fiyata anlaşma yapabilirsiniz. Fakat burdaki "uygun kelimesi"nin karşılığı ucuz olarak algılandıkça elinize sadece görsel bir kakafoni geçebiliyor.
bu yüzden ucuza ihtiyacınız varsa, biraz araştırma ile o fiyata piyasa da "benyaptım oldu" grafik kurslarından mezun arkadaşların öğrenme amaçlı çalışmalarından kat kat iyi logolar satın alabilirsiniz.
Bu arkadaşlar da, benim de yetiştiğim ve yetişiyor olduğum alaylılar kervanına "en azından bu template ler kadar iyi logo yapabilmeliyim ki para kazanabileyim" diyerek katılabilir ve meslekte görsel deformasyon kendini kurtarır bir ivme kazanabilir.
bunu etraflıca düşünmekte fayda var.
ancak şu durumda, genel kanı,
"abicim yaz şirketin adını, alta kalın üste ince iki çizgi çek, bas bayrak kırmızıyı al sana mis gibi logo"
şeklinde devam etmektedir.