Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Vazolarımı dekoratif hale nasıl getirebilirim, tamirini ve boyasını nasıl yapabilirim

MKB55

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
14 Ağu 2012
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Web sitesi
melikevarakcilik.com
VAZOLARIMI DEKORATİF HALE NASIL GETİREBİLİRİM, TAMİRİNİ VE BOYASINI NASIL YAPABİLİRİM


Dekorasyon …..
Ruhunuzla sanatın bir arada buluşması kısacası…..Yaşam alanlarınızın renklendirilmesi de diyebiliriz kısacası dekorasyon deyince. En uç noktalarda sanatı yaşamak dekorasyonun püf noktasıdır. En olmaz dediğiniz malzemeleri yaşam alanlarımıza kazandırmak… ve yaptığımızdan gurur duymak ve ben yaptım diyebilmek..Ruhumuzdaki saklı duyguları açığa çıkarabilmek…
Melike varakçılık olarak günümüzde sönmeye yüz tutmuş Altın ve gümüş varakçılığı ile oymacılık sanatı ile bilgileri sizlerle paylaşmıştık.
Bu kez de sizlerle Toprak vazoların dekoratif hale getirilmesi ve tamirini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kilden yapılmış olan ve her evde irili ufaklı bulunan toprak vazo ve küpler atılmaktansa bahçelerimize ya da en nadide parça olarak evlerimizin baş köşesinde yer alabilir ve değerlendirebilirsiniz.. Ya da bir çiçekçiden alıp kendiniz de amatör olarak içinizde saklı kalmış duyguları açığa çıkararak süsleyebilirsiniz.
İşe en önce size hitap edecek bir vazo seçim yaparak başlayabilirsiniz. Japonlar hatta kırık vazoları bahçede peyzaj mimaride kullanmaktalar.



ayRXAB.jpg


n5oEda.jpg



En güzel seçim vazoların ön panelinde bukleli çiçek demeti olanıdır. Gövdeyi farklı renklendirdiğinizde bukle çiçekleri varak ya da aykırı renk ile belirgin hale getirip dekoratif hale getirebilmek mümkündür. Vazoları boyamada dikkat edilecek en önemli husus kullandığınız eşyalara uyum sağlamasıdır. Gümüş ya da altın sarısı varaklı eşyalarınız var ise ona yakın rengi tercih etmelisiniz.
Tercihinizi yaptıktan sonra boyama işlemine geçmeliyiz. Boyama işlemini yumuşak akrilik fırçalar ile yada kompresör yardımı ile tabanca atmalıyız. Tercihen lake beyaz selülozik boya yada altın yaprağın toz haline getirilmiş toz altın varak yada toz bakır varak boya yada mobilyanıza uygun selülozik boya kullanabilirsiniz. Eğer vazoları bakır ve altın varak rengi boyayacaksak vernik içine istediğimiz bakır ya da altın varak tozunu karıştırıp tinerini ve sertleştiricisini kattıktan sonra boyama yapmalıyız. Oranlar ile ilgili bizden bilgi alabilirsiniz.
Vazoların üzerindeki boya var ise sünger zımpara ile ve sıfır zımpara ile zımpara yapıp pütürtüler var ise düzelmemiz gerekir. Çukur var ise de macun ile doldurmalıyız. Çatlak var ise çatlak yerleri doldurmalıyız. Kırık parça var ise hızlı yapıştırıcı ile yapıştırmamız gerekir. Üzerinde iz kalmayacak şekilde kaygan boyanacak zemini oluşturmalıyız. Tüm işlemler bittikten sonra boyama işlemine geçebiliriz.Vernikle , tinerle ve sertleştirici katarak yaptığınız karışımı yarım saat içinde kullanmanız gerekmektedir. (Hangi çeşit vernik kullanıyorsunuz o verniğin tinerini kullanmalısınız. Akrilik vernik ise akrilik tiner gibi. Vede akrilik sertleştiricisi gibi) Çünkü sertleştirici kullanıldığında sertleşme işlemi gerçekleşeceğinden yaptığınız karışım bozulacaktır.



J7B3bE.jpg


Önce vazoların taban kısmını boyarız. Sırası ile gövde ve tabanları boyarız. Farklı noktalardan atarak oylumlara boyanın iyice girmesi sağlanmalı, boyasız bölüm kalmamalıdır. Kullanacağınız akrilik vernik ise hava akımından , tozlardan, akıtmalardan kaçınmanız gerekir. Zira dekoratif yapalım derken son derece irrite edici görüntü ile karşılaşabilirsiniz.


vQ7ZMv.jpg


O3OEYD.jpg


Boyama işlemi bitince vazolarımıza dekoratif görüntü vermek için çiçek buklelerine Altın yaprak varak çalışması yada vazo boğumlarına gümüş ya da altın yaprak varak ile çiçek ve ya kuşak çalışmaları yada çeşitli figürler ekliyebilirsiniz. (Altın yaprak varak yapmak için Bakınız M.Kemal Bektaş melike varakçılık Aşama aşama altın varak işlemleri)​


l0R32r.jpg



g4R2lO.jpg


Varaklama işlemi bitince vazolara eğer istersek patina boya ile eskitme işlemi uygulayabiliriz


99lgvZ.jpg


Patina işlemide bitince komple vazolara son kat vernik atılır ve kurutulmaya bırakılır.Yalnız burada dikkat edilecek husus yaprak varak yaptığınız bölümleri vernikle sisleme yaparak patinada bulunan sentetik tinerin varakları yakmamasına dikkat edilmesi gereklidir. Yaprak varaklar sisleme ile koruyucu vernikle ile silendikten sonra vazonun tümü patina ile eskitme yapılmalıdır. (Patina eskitme yapmak için Bakınız M.Kemal Bektaş melike varakçılık Aşama aşama altın varak işlemleri)


120V2B.jpg



7VZ7Yl.jpg



120VY5.jpg



n5ojg5.jpg



Yapmış olduğunuz vazolarınıza boncuk ,kurdela ,taş v.s süselemeler de ekliyerek evinizde güle güle mutluluk içinde kullanınız…. Saygılarımızla…


IŞILTUANA – MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ
 

Benzer konular

Üst