Herkese merhaba,
Corel Draw eğitmeni olarak, ki yalnızca Corel Draw için değil, diyebilirim ki, her sistematik bir bilginin yerini hiçbirşey tutamaz.
Aslında çok basit bir bilginin, düzenli ve düzeyli bir eğitim alamamaktan dolayı es geçildiğini üzülerek görmekteyim.
Yazmayı düşündüğüm Corel Draw kitabımda, bilgiyi sistematik olarak ve deneysel (proje bazlı) olarak aktarmayı planlamıştım. Fakat, piyasada ne yazık ki artık bu tip kitaplar satılmıyor. Bu yüzden çalışmamı epeyce ilerlettiğim halde yarım bırakmak zorunda kaldım.
Konuya gelecek olursak...
Corel Draw; yalnızca baskıya yönelik değil, aynı zamanda web ve interaktif çalışmalar için de oldukça uygun bir programdır.
Bu yüzden, örneğin web'e yönelik bir çalışmada, vektörel bir nesnenin, webde nasıl göründüğüne dair gereksinim hep vardır. Fakat bunu, nesneyi bitmap haline getirmeden görmek gereklidir. Yani, web için hazırladığınız sayfayı, daha yayınlamadan webde nasıl görünüyor diye incelemek gerektiği zaman bunu hemen yapabilmeliyiz.
Çalışmanızın herhangi bir anında, nesneleri bitmap'e çevirmeden, ekranda çözünürlüğünün nasıl göründüğünü test edebilmek için View menüsündeki pixels komutunu girmeniz gerekir.
Fakat bu komutun karşılığını ancak zoom yaptığınız zaman farkedersiniz.
Bu komutu verdiniz, ama çalışmanızı siz tabii ki web'de 72 dpi (veya o civarda) yayınlayacaksınız. O zaman daha dökümanınıza başlamadan önce File menüsünden New satırıyla yeni bir döküman oluştururken, bu penceredeki Rendering resolution satırını 72 dpi olarak girmelisiniz.
Sonuç
Corel Draw mühendisleri bu satırı yalnızca efectlerdeki bitmap etkisinin çözünürlüğü için değil, aynı zamanda bu görüntüleme tekniği içinde koydular. Artık sayfanızın web'de nasıl görüneceğine dair, web tarayıcıya, herhangi bir formatta (html vs.) çevirmeden test edeceksiniz demektir.
Son söz:
Çok güçlü rakiplerine rağmen, "Corel gibi programın olsun, bir milyon borcun olsun!"
Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN