Bir iki sözde ben söyliyeyim...
Merhaba,
Sektörün eskisi, emekçisi olarak yazılanları okuyunca bir iki sözde ben söylemek istedim fiyatlandırma hakkında...
Bizim meslekte şu, şu paradır demek çok zordur... 24 sayfa bir kataloğu bir tekstilciye 2 saatte bitirebileceğiniz gibi bir kırtasiyeciye 5 günde bitiremezsiniz...
Fiyatlandırma yaparken iş üzerinde ne kadar çalıştığınız önemlidir... Adam World dökümanı yazılarını getirmiş fotoğraflarıda vermiş dijital olarak alıp çakacaksın fh'ta... Bunun adı tasarım değil bunun adı matbaaya hazırlıktır ve yaptığın iş sadece operatörlüktür... Malisef son yıllarda ucuzlayan bilgisayar fiyatları, programların kolayca bulunup yüklenebilirliği piyasayı kendini tasarımcı, grafiker zanneden bilgisayar operatörleriyle doldurmuştur... Photoshop filtreleriyle ne kadar çok oynarsa işini o kadar iyi yaptığını zanneden, logoları sayfaların tepesine çakan vs, vs...
Arkadaşlar tasarım başka bir boyuttur, uygulama başka, uygulama her zaman ucuzdur ve ucuz kalmaya mahkumdur çünkü verilen emek operatörlükten ileri gitmez... İnternetten indirilen 5 sayfalık hazır kartvizit siteye müşterinin logosunu ve adresini çakıp veriyorsan buna 3000 TL isteyemezsin, yada hazır fonttan beğendiğini seçip al sana logo bide tepesine yuvarlak koyayım tamamdır diyorsan 750 TL isteyemezsin... Bir sürü matbada dijital servislerde vb. bu işler bedava yapılıyor zaten, para talep edilmiyor müşteriden, sadece baskı ücreti alınıyor...
Kaliteli iş, kaliteli müşteri; kaliteli para... 5 dakikalık çakma işler malisef bedava...