bir işi profesyonel anlamda, tüm detaylarına vakıf bir şekilde yapan kişiye uzman denir. 3D konusunda profesyonel olan, 3D konusuna tam anlamı ile vakıf olan kişilere de doğal olarak 3D uzmanı denir.
ancak bilgisayarla ilgili tüm işlerde olduğu gibi, bu alanda da bir ihtisaslaşma söz konusudur. 3D'yi ne için kullanacağınıza bağlı olarak, uzmanlık alanınız da ona göre şekillenmeli, gelişmelidir. iç veya dış mimari en çok akla gelen konular olmakla beraber, daha geniş bir kullanım alanı olduğu da ortadadır.
3d ile sıvı simulasyonu, kırılma, parçalanma, patlama simulasyonları, yanma, duman verme, tütme gibi simulasyonlar da yapılır. bunlar daha çok sinema ve reklam alanlarında kullanılır.
3d ile kalıpçılık, modelcilik gibi alanlarda da çalışılır. organik modelleme denilen insan, hayvan vs. modellemede de kullanılır. ayrıca otomotiv endüstrisinde 3d vazgeçilmezdir.
yani özetle, seçenek ve uzmanlık alanı çoktur. 3d'yi ne için kullanmak istiyorsanız, o alanda uzmanlaşmak gerekir. bu bağlamda çalışmak istediğiniz alanda da en azından temel bilgi sahibi olmanız beklenir.