Sözlerin gittiği yere kadar..
Sayın Dombalak!
Seçtiğiniz sözcükler ve sözdizimi, kişiliğinizi ele veriyor.
Kişilik detaylarınız umurumda değil. Fakat bir forumda, yazışma, mesaj bırakma adabı olarak gelmeniz gereken epeyce uzun bir yol var.
Sözlerinizden bu anlaşılıyor.
"Akşama bir ipucu vereceğim" demişsiniz. İpin ucu sizde kalmış, forumdaşları ciddiye almamışsınız. Elbetteki insanın işi çıkar, tekrar ekrana dönemez ve verdiği sözü tutamayabilir. Bu, anlaşılır birşeydir.
Ama, birşekilde açıklama bile yapmıyor, "pardon arkadaşlar, işim nedeniyle dönemedim" diyebilemiyorsa, o zaman bunun saygıyla ilgili olduğu anlaşılır. Öyle de yazdım zaten. Bu bir kabalık veya hakaret değil, bir durum tesbiti yalnızca. Sizi tanımam etmem, bu yaştan sonra kimseyi de adam etme gibi bir derdim olamaz. Öyledir veya değildir.
Fakat bir "pardon" diyebilmek önemliydi.
Burada önemsediğim, bir forum adabına sadık kalma meselesiydi, artık pek önemi de kalmadı şu haliyle.
"Mümkün olabilir değil mümkün zaten, nasıl olduğunu da anlattım. Onayınıza gerek olduğunu sanmıyorum." demişsiniz.
Bir daha geri dönün ve ne yazdığıma dikkat edin:
"Bunu Corel'de yapmak mümkündür."
Ben zaten olabilir demiyorum ki..Yeni neslin en büyük kötü alışkanlığı.. Okumadan, okuyormuş gibi yapmak! Onay vermiyorum ki, sizin söylediğinizi doğruluyorum.
Böyle bir davranış, herhalde sizin teşekkür etme şekliniz.
Bu halinizle, benim üslubum itici, sizinkiler de pek çekici kaldı yani..
"30 yıl önce kullanıyorduk vs. Ayaklarınız yere pek basmıyor sanırım."
demişsiniz. Evet, gerçekten de 30 yıl önce bu yöntemi manuel olarak, film montajında kotarıyorduk. Bu kesinlikle doğru. Neden bu durumun ayakları yere basmıyacağı sonucunu doğursun ki? Belli ki bazen cehalet, insanı vezir yapar sanıyorsunuz.
Oysa genellikle başka birşey yapar!
Son olarak, "Siz her baskınızda oturup baskı ustanızla algoritmalar, tram değerleri vs hakkında sürekli sohbet ediyorsanız iş çıkarmanız zaman alır" demişsiniz.
Uyarın için yürekten teşekkürler. Bakın teşekkür ediyorum. Benzer bir uyarıyı ben yaptığım zaman üslubumun itici olduğunu söylemiştiniz!
Buna "bu ne perhiz" diye başlayan atasözü gerekli yanıtı verir.
Öteyandan, baskı sırası, muare, vs. konularındaki açıklamalarım, konuya ilgi duyan forumdaşlar içindi.Şu anda bir matbaam olmadığı için iş akışı ile ilgili bir şey söyleyemem. Ama çalıştırdığım ve sahibi olduğum matbaada, bu konuları usta ile konuşmak veya sohbetini yapmazdım.
çünkü usta zaten bunları biliyor olmalıydı. Bilmiyorsa bizim onu istihdam etmemiz mümkün değildi. Olsa olsa "kalfa" muamelesi görürdü.
Bilmem yeterince aydınlatabildim mi?
Herkese hayırlı forumlar.
Tuncer ÖZKAN-İSTANBUL
Not: Corel Draw programını, 1992'den beri kullanıyorum. Yaşınız nedir bilmiyorum ama, Corel Draw'da epeyce bir tecrübem vardır. Fakat artık pekçok işi A. Illustrator ve A. Indesign programlarında yapıyorum. Corel Draw'ı X7 de bıraktım. Ama yine de bazı eğitim kurumlarında ve özel derslerde eğitimini veriyorum. Tartışmaya konu olan yöntem, A. İllustrator ve Indesign'da da yapılır. Meraklısına talep olursa bunu detaylı anlatabilirim.