ASİT İNDİRME YÖNTEMİ Dikkat Bu sayfada anlatılan yöntemde kullanılan Perihidrol ve Demir3kolorür çok zehirli ve tehlikeli maddelerdir kullanırken mutlaka eldiven ve gözlük kullanın. Bu yöntem sadece bilgilendirmek amacı ile anlatılmıştır kullanımında oluşabilecek kazalardan Sitemiz sorumlu değildir.
Önce malzemelerimizi temin ediyoruz: - Perihidrol
- Demir3 klorür
- Pnp kağıdı
- Bildiğimiz mavirenkli Cd kalemi (bir adet ince bir adette kalın alrısanız çok iyi olur)
- 0,20 mm kalınlığında bakır levha
- Ütü ve alkol
Asit indirme işine ilk önce çizdiğimiz logoyu pnp kâğıdımızın üzerine Lazer yazıcı ya da Fotokopi makinesi ile kopyalıyoruz (evimizdeki fotokopili yazıcılar olmaz çünkü onlar mürekkep püskürtmelidir)
Çalışılacak plakayı iyice alkol ile temizliyoruz bu işlemden önce iyice bir ince zımpara ile temizlerseniz daha kaliteli sonuçlar alırsınız.
pnp kâğıdımızı baskılı tarafı bakır plakamızın üzerine gelecek şekilde yerleştiriyoruz sonrada bir gazete kâğıdı ile kapatıyoruz bu ütünün ısısının pnp kâğıda zarar vermesini engelliyor.
Ütüyü yeterince ısıttıktan sonra hazırladığımız tost şeklindeki materyalimizi ısıtıyoruz.
Yeterince ısıtmanın ardından pnp kâğıdını bakır levhamızın üzerinden kaldırıyoruz ve şeklin M e t a l levhanın üzerine tam olarak çıkıp çıkmadığını kontrol ediyoruz.
İyi çıkmayan yerleri cd kalemimizle rötuşluyoruz.
Plakamızın arka yüzünü tamamen cd kalemi ile boyuyoruz buradaki esas püf noktası kalemi sadece bir kere sürmektir sürekli git-gellerden kaçının.
Hazırladığımız levhayı Demir 3 klorür'ün içine atıp birkaç saat bekletiyoruz arada bir fotoğraf banyo eder gibi sallamayı ihmal etmiyoruz. Bu işlem oldukça uzun sürebilir. Daha hızlı olmasını istiyorsanız Demir 3 klor ün yerine bir iki damla sülfürik asitle güçlendirilmiş Perihidrol kullanabilirsiniz ama bu yöntemin çok tehlikeli olduğunu söyleyebilirim.
Şeklimizin yavaş yavaş çıktığını görüyoruz.
Asit ile kestiğimiz logolarımızı kırmızıya boyuyoruz.
El ile kesmemizin mümkün olamayacağı kadar temiz bir logo haydi kolay gelsin.
Bu sayfanın oluşmasında katkısı büyük olan ve bilgilerini esirgemeyen Mete ÖZKILINÇ Bey' e modelcilik adına teşekkürü borç bilirim.