Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

acil yardım

api

🌱Yeni Üye🌱
slm arkadaşlar coreldrax x4 te yaptığım çalışmayı canon ırc2380i gönderiyorum renkler çok farklı çıkıyor
aynı çalışmayı pdf olarak kaydedip veya fotosoptan çıktı aldığımda renkler %90 oranında düzeliyor.
yani arkadaşlar corel proğramının renkli yazıcılar için özel bir renk ayarı varmıdır
bilen varsa yardımlarınızı bekliyorum saygılar.

Benzer konular

selimbabat

🏆Pro Tasarımcı🏆
cmyk çalışıyorsun değil mi?

api

🌱Yeni Üye🌱
evet cmyk calışıyorum

sherifhe

🌟Usta Tasarımcı🌟
makınaya belkıde rgb gondermen gerekıyordur. kaydederken cmyk kaydedıyor olabılırmısın aceba??

vedfux

🌟Usta Tasarımcı🌟
arkadaşa katılıyorum çıktı alacaksanız cmyk değil de rgb olarak alırsan tam rengini alabilirsin, "bitmamp yaparsın çalışmanı tamamı resim veya çeviri yaparsın rbg ye"

api

🌱Yeni Üye🌱
tam olmadı ama cmyk dan daha iyi oldu rbg ilginize teşekkürler arkadaşlar

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
slm arkadaşlar coreldrax x4 te yaptığım çalışmayı canon ırc2380i gönderiyorum renkler çok farklı çıkıyor
aynı çalışmayı pdf olarak kaydedip veya fotosoptan çıktı aldığımda renkler %90 oranında düzeliyor.
yani arkadaşlar corel proğramının renkli yazıcılar için özel bir renk ayarı varmıdır
bilen varsa yardımlarınızı bekliyorum saygılar.

CsXv9.jpg

kullandığınız yazıcınız için renk yönetimini
yukarıdaki eklediğim görseldeki gibi ayarlarınızı yaparak kullanın.
önemli hatırlatma; RGB sadece ekran görüntüsünde kulllanılan renk biçimidir.
çıktı verisi dediğimiz baskı tekniklerinde CMYK biçimi kullanılmaktadır.
faydalı olması dileğiyle....

sherifhe

🌟Usta Tasarımcı🌟
ama normal yazıcılar ve fotograf basılan yazıcıların bazıları cmyk gonderırsek renkler koyu ve farklı cıkıyor yukardakı ayarı yapmakta faydasız olabılıyor kı...

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
ama normal yazıcılar ve fotograf basılan yazıcıların bazıları cmyk gonderırsek renkler koyu ve farklı cıkıyor yukardakı ayarı yapmakta faydasız olabılıyor kı...

affedersiniz ama;
benim anlattığımla sizin bahsettiğinizin ne alakası olabilir?
fotoğraf baskısı yapan firmalar;
Corel X5 üzerinden canon ırc2380i
ile mi yapıyor sanıyorsunuz baskılarını?
lütfen olayı başka unsurlarla karıştırmayalım,
anlayışınıza istinaden :)

sherifhe

🌟Usta Tasarımcı🌟
kolay kolay affetmem de:wink:

baska unsurlarla karıstırmıyorum ama sadece bende ogrenmeye calısıyorum bazen ekranımda gordugum renk basılıp gelen ıste cıkmıyor mesela bı yontemı varmı bı ıs gonderırken yada bır fotograf her neyse farklı ayarlar mı yapılması gerekıyor onu ogrenmeye calısıyorum farklı bırsey yaptıgım yok arkadasım....

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Bu işin teknik açıdanda birkaç farkı var bilmeyen arkadaşlar için;

makınaya belkıde rgb gondermen gerekıyordur. kaydederken cmyk kaydedıyor olabılırmısın aceba??

arkadaşa katılıyorum çıktı alacaksanız cmyk değil de rgb olarak alırsan tam rengini alabilirsin, "bitmamp yaparsın çalışmanı tamamı resim veya çeviri yaparsın rbg ye"

CMYK ve RGB çok sık kullandığımız tabirler ve renk teknolojisidir, bir çoğumuz farklarını biliyoruz ancak genel olarak bilenen fark RGB ekran görüntüsü , CMYK ise baskı için kullanılır. Bu işin teknik açıdanda birkaç farkı var bilmeyen arkadaşlar için;

CMYK: Maddesel renklerdir (elle tutulabilir)

RGB : Işıksaldır elle tutulamaz

Ofset baskıda üretim (baskı) aşaması kısmında, renkleri bizler ayırıp (yada otamatik olarak) 4 rengi ayrı ayrı basarız, doğadaki renklere en uygun, en gerçek rengi bulmak içib CMYK sistem geliştirilmişir.

Siz ekran görüntüsüne aldanarak RGB daha net daha parlak diye aldanırsınız, oysaki çözüm çok basit;

Baskıya vereceğiniz digital bir iş olsun; Exportlayın seçeneklerinde RGB modunu seçerek onaylayın, Aynı işi tekrar exportlayın seçeneklerinde CMYK yaparak onaylayın, işininiz baskıdan çıksın ikisini yanyana koyarak farkı kendiniz görün!

RGB modlu baskınız bir tuhaf ve amiyane tabir ile çamur gibi...
CMYK modlu baskınız ise olması gereken kalite ve görünümde....

faydalı olması dileğiyle....

api

🌱Yeni Üye🌱
murat bey bahsettiğiniz yazıcı ayarını yaptım fakat mavi ve yeşil tonlar çok farklı çıkıyor cmyk gönderince

api

🌱Yeni Üye🌱
murat bey bahsettiğin ayarı yapıyorum fakat cmyk dijital baskıya gönderdiğimde
mavi ve yeşil tonlar çok farklı çıkıyor başka bir çare yok mu

Hugareva

♾️Grafik Gurusu♾️
bütün printerların kartuşları cmyk değil mi arkadaşlar?? Neden bi polemik oluştu anlayamadım :D kartuşlar makinede , açın bakın .

Sizin makinede belki renkler azalmıştır. Kontrol ettinizmi?

api

🌱Yeni Üye🌱
hugareva makinamız kartuşlu değil sanırım sorunu anlatamadım mı? acaba
makine canon irc2380i yani lajer renkli yazıcı fotosop - pdf hatta point ve diğer proğramlarda sorun yok sadece corel x4 programından gönderdiğim de renkler farklı çıkıyor aynı makinayı kullanan biri varsa lütfen yardım etsin...

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
murat bey bahsettiğin ayarı yapıyorum fakat cmyk dijital baskıya gönderdiğimde
mavi ve yeşil tonlar çok farklı çıkıyor başka bir çare yok mu

Ekran kalibrasyonunuz düzgün ise ve diğer programlarda (PS, Aİ) renkleri doğru görüyorsanız, yani sorun sadece CorelDRAW'da ise renk gösterim ayarlarında bir anormallik vardır. Corel'in Renk yönetimi (color management) Adobe 'ye göre daha detaysızdır fakat bu Corel'de renkleri düzgün göremeyeceğiniz anlamına gelmez. CorelDRAW 'da uygun bir profil seçerek ve renk yönetimi ayarlarını düzgün yaparak baskı sonucuna oldukça yaklaşabilirsiniz.

1- Renk Yönetimi / Color Management Nedir?
Basım sektöründe kullanılan makine ve cihazlar farklı renkleri tanımlayabilmektedir. Örneğin monitörün gösterebileceği renk sayısı basılabilecek renk sayısından fazladır. Aynı zamanda cihazların renkleri oluşturma biçimleri de birbirinden farklıdır. Kameralar, tarayıcılar ve monitör RGB prensibiyle görüntü oluştururken, yazıcılar ve baskı makineleri CMYK prensibiyle görüntü oluştururlar. Renklerin bir cihazdan diğerine tanımlaması yapılırken değerlerinin değişmemesi gerekir. Sistem içersinde çalışma tüm cihaz ve makinelerin birbirine uyumlu hale getirilerek, aynı renkleri tanımlaması ve aynı renk değerini değiştirmeksizin taşınmasını renk yönetim sistemi (Color Management) ile yaparız.
Renk yönetim sistemiyle bütün makine cihazların belirlenen standartlarda çalıştırılması ve bu doğrultuda kalibrasyonunun yapılması esastır. Daha geniş bir renk evrenine sahip olan monitör bize baskıda basamayacağımız renkleri gösterecek ve bizi beklediğimizden farklı baskı sonuçları karşılayacaktır. O halde monitörümüz basabileceğimiz renkleri göstermelidir. Basamayacağımız renkleri çeşitli yöntemlerle monitörden çıkarmak gerekmektedir. Renk yönetimi bu işi yapar. Ancak bunu yaparken yalnız baskı makinesi ile monitörü değil, prova cihazlarını da kalibre eder. Böylelikle ekranda görülen rengin, aynı değerlerde provası alınır. Alınan prova ve monitördeki renk değerlerinde baskı sonuçları alınır. Ve renk değerleri bir makineden diğerine geçerken değişmez.
Renk yönetim sistemi için gerekli standartları ICC (International Color Consortium) denilen bir kurum belirlemektedir. Bu kurumu basım ve bilişim sektörünün önemli firmaları bir araya gelerek oluşturmuşlardır. ICC profili ise cihazın kendi renk skalası (evreni,gamutu) dışında kalan renkleri tanımlaması ve en uygun biçimde oluşturması için kullanılır. Böylelikle geniş bir evrene sahip olan bir görüntü dar bir evrende en doğru şekilde tanımlanmaktadır. Renk yönetim sisteminin en doğru şekilde uygulanması için kullanıcılar kendi üretim şartlarına uygun ICC profilini oluşturmalıdırlar.
Renk yönetimi rengin olduğu her sektörde geçerlidir ve renk bilgisinin taşınması açısından önemlidir. Sisteme uygulamaya bağlı olarak kameralar, projeksiyon cihazları gibi cihazlar eklenebilir.(alıntı/wikipedia)

Tools>Color Management komutu ile Color Management penceresini açın. Burada RGB, CMYK, Yazıcı, Tarayıcı, Monitör ve Bitmap'ler için ayrı ayrı ICC renk profilleri seçebilirsiniz.
CMYK renk yönetimi yok ise renk paletinden hemen anlaşılır.
Renk yönetimi bozulmuş ya da değişmiş ise paletteki renkler değişir ve çok parlak olurlar (Renkler RGB ye dönerler, fosforlu gibi gözükürler). Corelde renk değişimi sadece renk paletinde olmaz, dökümandaki tüm CMYK nesneler de yanlış renklerde görünür. Bu durumda renk yönetim penceresinde RGB'den (ortadaki simge) Monitöre olan okun kapalı olmasıdır. Oku açarsanız renkleriniz düzelir.(alıntı/Corelturk-kürşad çakır)

002.png

004.png

003.png

umarım bu yeterli olur,
faydalı olması dileğiyle.....

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
en pratiği :) işinizi collect output yöntemi ile baskıya hazırlayın ve daha dogrusu baskı için herzaman pdf ile gönderim yapın. :)