Neler yeni

Alexa Hakkında..

Redaktor

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba arkadaşlar.

Pek çok web developer Alexa'yı bilir. Peki nedir Alexa ve neden önemlidir?

Alexa.com, yayında olan dünyadaki tüm internet sitelerinin ziyaret edilirlik oranlarını, dolayısıyla reyting sıralamasını ölçen ücretsiz bir servistir.

Bu hizmeti veren bir çok yer var aslında. Host firmalarınız, GoogleAnalytics, Yahoo, AliBaba.com vs. vs.

Ancak bu hizmeti veren diğer sağlayıcılar, sitenizdeki ziyaret oranını kendilerine rapor edilebilmesi için, size referans bir "code" verirler. Ve derler ki, bu kodu sitenizin kodları arasına, istenilen yere yerleştiriniz.

İşte Alexa bu noktada farklılaşıyor. Çünkü Alexa'nın sizden böyle bir isteği yok.

Garip bir durum. Benim bir internet sitem var, ve ben herhangi bir istemde bulunmadan başka bir internet servisi benim siteme kim nereden ne kadar girmiş öğrenebiliyor.

İşte burada bazı gizli anlaşmalar devreye giriyor. Öncelikle Alexa ve Microsoft arasındaki gizli bir anlaşmayı açıklayayım. Microsoft IE6.0 ile birlikte bilgisayarlarımıza küçük bir virus yüklüyor. Bu küçük virus Alexa'ya veri geçişi sağlayan bir raporlama aracı. Aslında Alexa'dan önce Microsoft Windows'un içerisine (kaynak kodları göremediğimiz için) ekliyordu böyle veri taşıyıcıları. Ancak rus hackerlar IE6.0 daki açıkla kaynak kodları çözdükten sonra, Microsoft bu hizmeti Alexa'ya da vermeyi kabul etti.

Ancak sorun devam ediyordu. Neden? Çünkü gelişen Anti-Virus programları bu programcığın zararlı olduğunu düşünüp bunu sistemden silmek istiyorlardı. Uzun zaman süren çabalarından sonra Alexa, önde gelen virus program üreticileriylede uzlaştı. Ve sonuçta IE6.0 dan sonra elimize geçen tüm tarayıcılar raporlama işine güvenle devam ettiler.

FireFox, Opera, NetsCape vs vs gibi tarayıcılardan bahsetmiyorum bile. Bu tarayıcılar zaten AlexaToolBar barındırıyorlar içinde. Bu direk olarak kabul edilmiş Alexa raporlayıcısıdır.

Biz kabul etmesekte, üçüncü şahıslar, reklamverenler, müşteriler ve bir çok kullanıcı halen Alexa verilerini önemsemektedir. Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde ki bu sizin kişisel sayfanızda olabilir veya aileniz içinde haberleşmeye dayalı başka özel paylaşımlarda bulunduğunuz bir site de olabilir; bunu sizin isteğiniz dışında bir servise rapor ettirerek ve bu raporlar sayesinde yüksek gelirler elde eden bu yapılandırmayı bilmek, sanırım sizi rahatsız edecektir.

İnternette sansüre karşıyız, peki bu internette özel hayata tecavüz olmuyor mu?