Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ambalaj Tasarımın'da Spot Renk Calışma

mediterranean

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
dangerousfervency.blogspot.com
ya nucat hanım, ben stajdayım bir dönem boyunca çay demlicen silcen ne bu ya bizimi suçluyorsunuz, biz böyle ancak kaliteli çaycı oluruz.elimizde tutustursun flashdiskleri gidin matbaya çıkartırın desn gidelim nasıl çıkartılıyor,neyapılıyor öğrenelim.ben üç esnedir lisede meg apple bilg. atolyesinde okuyorum.bos geçirdiğimiz vakitleri toplarsam emin oun bir sene olur.derstte bos otururoruz ve bize bir yığın ödev 20 afiş 30 davetiye 30 etiket 7 takvim tasarlayın gelin döneme sıkıstırıolar.ne ya bu eğitimmi bide şu hocaların yaptıklarını görelim , 2tane stajyer öğretmen 2 tanede grafik hocası girio bir derse öle oturup sohbet ediolar dalga geçiolar.ya bu eğitim deyil bırakın allah askına, hadi ukala olan öğrenciler var ama eğitim-öğretimdede kabahat daha çok.ben 4üncü seneye gircem daha phtoshopun yarısını öğrenemdim.kurslar var evet ama ailede mali durum düsük olan, bir canson bir mukavva alamayan öğrenciler ne yapacak yetenek var kafa var tasarım gücü var ama yol gösteren yok, laylaylom serseri zbidi olamk zorunda kalıo çoçuk.bizim sınıftaki çocuklaın yarısı daha flashbellek alamadılar.

LuNaTiC

🏆Pro Tasarımcı🏆
Burada güzel bir konu açılmış, ambalaj tasarımında nasıl çalışıldığını göstermiş Nüket hocam. Ama konunun geldiği noktayı görünce, öğrenmeye değilde eleştirmeye niyetimiz varmış gibi geldi.

GRAFİMERVE

♾️Grafik Gurusu♾️
NUCAT hanım ben sizin seminer yapmanızı herkes gibi gerçekten çok istiyorum eğer yaparım derseniz ilgi zaten artar lütfen:D

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Hayal edelim,
Konuyu seminere dönüştürmek benim içinde güzel olur.
Belki konuyla ilgi bir sponson burdan sesimizi duyar. (İlgili program satıcısı firmalar gibi) Bizler için bir mekan sunar, grafkerler. nete organizasyonu sağlar? olur dimi?

GRAFİMERVE

♾️Grafik Gurusu♾️
bu sese biri cevap versin neolur seminer olsun:)

patraclos

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
işte arkadaşlar bilgi paylaştıkça çoğalır, sayın Nükhet Hanım hocama şükranlarımı sunuyorum. Sevgi ve saygılarımla

escaldes

🌱Yeni Üye🌱
bahsettiğiniz anlatımlarda renk sayısı kaça çıkıyor nüket hanım?
müşterilere bu kadar çok renk fazlalılığının beraberinde getirdiği maliyet artışı nasıl kabul ettirilebilir?

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Türkiyede, 10 renge kadar baskı yapan tifduruk baskı makinaları var...
Esnek ambalajda müsteri zaten 1 ton malzemeye azamide 4-5 bin ytl ödemekte. (Malzeme spektine göre degisim gösterir) Baski firmalrı bunun disinda, kise bedeli talep ediyor. Bunda adeti en az 400ytl civarinda. Ambalj malzemesi talep eden firma zeten bunun bilinci ile üretime gececektir. Bu iş ucuz bir iş degil. Siz zaten calısmayı CMYK gönderseniz bile baskı firması bunu özel renklere alır ve o müsterinedende silindir parasını talep eder. Ben türkiyede bir kalemde 10 ton malzeme sparişi veren müsteri tanıyorum. Müsteri ambalajinda kalite ve süreklilik ariyorsa bunu ödemek durumunda. Ben suan calistigim müsterilerimde böyelsi bir sorun yasamıyorum. Herkez bilincinde göküzüyor...
Bu durum bir kalatog yada brosür çalısmasından çok daha farklı... Ofset baskı işleri ile kiyaslamayınız...

erdemcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.erdemcagla.com
Bu güzel bilgileri bilmeyen arkadaşlarla paylaşmanız gerçekten çok güzel bir davranış. Türkiye de her önüne geçen kişi bu işe el atmaya çalışıyor ortaya çıkan görsel kirlilik biraz daha bilgi ile bu görsel kirliliğinin önüne geçilecek diye düşünüyorum...

Bunu engelleyecek bir kurum veya kuruluş olmalı!!! Nasıl herkes doktor olamıyorsa grafiker de olamamalı.

Moderatör tarafında düzenlendi:

bernaaltunbas

🌱Yeni Üye🌱
nükhet hanım pantone ve kanallı bir calısmam var bana yardımcı olabilirmisiniz bir yerde takıldım kime fikir sorduysam cevap alamadım konuyla ilgili özel mailiniz var sa bana verebilirseniz calısma hakkında fikrinizi almak istiyorum.

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
nükhet hanım pantone ve kanallı bir calısmam var bana yardımcı olabilirmisiniz bir yerde takıldım kime fikir sorduysam cevap alamadım konuyla ilgili özel mailiniz var sa bana verebilirseniz calısma hakkında fikrinizi almak istiyorum.

Bu site, "Özel mesaj gönderme yetkiniz yok." der...

ersintambova

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
merhaba .nuket hanım genelde sizin yazılarınızı takip eden birisiyim ve iyi bir grafiker olduğunuzu biliyorum. lakin burada açmış olduğunuz konuda hata ve yanlış bilgilendirme yaptığınızı düşünüyorum .Sİz tram olan işi extra renlere cekmişsiniz örneklerde myk ile basmakla hiçbir fark içermiyor bu yaptığınız çalışma eğerki siz zemin baskılar olan bir işte böyle bir örnek sunsaydınız katılrdım lakin zaten tramlarla baskı yapacağınız için ymk yada p-485 -p-116 -k ile basılması hiçbirşey değiştirmez görsel olarak zaten p 485 in içinde % 50 oranında yellow olduğu için baskıyı yapan oparetör ( letterpress + ofset için mandaldan 485 i kısarak baskı yapacaktır ) yada (flexo mantığıyla baskı yapıyorsa anilox değerini düşürecektir ) yani pantone renklere bağlayarak tek yaptığınız şey hem zaman kayıbı hem maliyet yükseltmek olacaktır . direkt kulağınızı kaşımak yerine kolunuzu başınızın etrafından dolaştırarak kulağınızı kaşımak gibi bir durum olacaktır. İşin anlamadığım kısmı şudur konuya cook fazla yorum gelmiş lakin sadece övgü ve teşekkür edilmiş yaptığım işte ekip arkadaşlarım olabilme olasılıkları olan insanların ( grafiker ve grafiker adayları )bu yorumları yapması endişe verdi.

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Siz kişisel olarak hata ve yanlis bilgilendirme yaptigim düsünmüşsünüz... Kisisel düsünceniz ile, burdaki diger kisiler hakkindada endise duyup kisisel haksizlik yapmissiniz.
Forumu acarken yazdigim ilk yaziyi lütfen yeniden okuyunuz...
Amacin ne oldugunu ve gerekligini ambalaj sektörende uzun yillar tecrube ederek anlayabilirsiniz...

ersintambova

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Ambalaj sektöründe uzun zaman tecrübe etmeniz gerek derken neyi anlatmak istediğinizi gayet iyi anlıyabiliyorum . 1997 yılından günümüze ambalaj sektöründe çalışmaktayım .tavsiyenize uyarak örneği ve örnekteki notu tekrar okudum lakin fikrim değişmedi çünki siz örnekteki işi eğer tram la basacaksanız firma değiştiğinde zaten renklerde nüans olacaktır . Yani extra renk olması hiçbirşeyi değiştirmeyecektir . Hatta extra renklere alınmış sadece tre olan bir çalışmada dahi baskı tekniği değiştiğinde renklerde fark olacaktır. Bunun baskı film boyalarının yoğunluğu ,kalınlığı, vizkoziteleri ,alt kazan, merdane şoru yada coğalta bileceğim kıstaslarlar nedeniyle olabileceğinin bilecek kadar uzun zamandır baskı işindeyim. Ben sizi gayet iyi anladığımı yalnız sizin beni anlamadığınızı düşünüyorum . Yİnede teşekkür ederim paylaşımınız için :_)

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Ambalajlar, yıllar boyu baskısı süre gelen ürünlerdir. Üretici firma, baskı firmasını bile değiştirse, siz tasarımcı olarak ambalajinızın renk değerlerini koramak zorundasınız. 10 yıl sonra bile ürün tüketci tarafından satın alınırkan, gerçek olup olmadigindan, satın alırken emin olmalı, taklit vb. şüphelere girmemelidir. Böylesi bir şüphe, üretici acisindan büyük bir itibar kaybıdır.
Bizlere düşen nedir?
Ambaljımızn baskısını en sağdam dönelere bağlamak. CMYK degimiz sistem baskı firmasina göre degiskenlik gösterir. Hatta baskı ustasının o günkü ruh haline göre İşimizi saglam kazıga bağliyalim. Bütün işimizi pantone degerlerine bağliyalim. İllustrasyon gerekirse fotogaf bile... Böylece ambalajin baskı kontrolunu ele almiş oluyoruz.