Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Anime nedir?

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
5,655
Tepkime puanı
111
bicycle.jpg


https://www.grafikerler.net/maplestory-assassin-job-class-t10872.html

https://www.grafikerler.net/anime-severlere-nocturne-jant-calismalari-t44698.html

https://www.grafikerler.net/seker-renklerde-anime-emily-warren-calismalari-t44837.html

Anime kelimesi, anlamı animasyon veya çizgi film olan Fransızca'dan alınmış olan Japonca bir kelimedir. Genel olarak Japon çizgifilmi olarak tanımlanabilir.

Osamu Tezuka Japonya'da çağdaş animenin öncüsü olarak kabul edilir. Genç yaşta 8 mm'lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış ve bu animasyonlarında Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham almıştır. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır.


Tarih


Anime tarihi 20'inci yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlamıştır.

Bu dönemde Japonya'da filmlere alternatif bir hikaye anlatımı sunabilen animasyon oldukça popüler olmuştur. Amerika'da filmler ve şovlar için oldukça büyük bütçeler mevcut iken, Japonya'da küçük bir piyasayı ve bütçe, yer, ve aktörlük eksikliklerini de taşıyordu. Batılı aktörlere benzeyen aktörlerin bulunmaması Avrupa, Amerika ve fantezi dünyalarında Asyalı oyuncuların varolmasını imkansız kılıyordu. Animasyonun değişik kullanımları Japonlara benzemeyen karakterler ve yerlerin yaratılmasına sebep vermiştir.

1970'li yıllarda manga çizimleri büyük bir ilgi çekmiştir. Bu çizimlerin büyük bir çoğunluğu da animasyonlarda kullanılmıştır; özellikle Osamu Tezuka bir efsane ve "Manga'nın Tanrısı" haline gelmiştir. Eserlerinin ve diğer tasarımcıların da etkisiyle, anime günümüzdeki sanatın mutlak karakteristiklerini ve türlerini yaratmıştır. Robot tarzı (mecha) Tezuka tarafından şekil almış, Go Nagai ve diğerleri de geliştirmiştir. Yoshiyuki Tomino'nun katkısıyla da bir devrim gerçekleşmiştir. Gundam ve Macross gibi robot animeleri 80lerin klasikleri arasına girmiştir, ve robot türü anime günümüzde hala Japonya'da ve Dünya'da popülerdir. 1980lerde anime Japonya'da ana görüş haline gelmiştir ve büyük bir üretime geçmiştir. Bununla beraber Manga'da popülaritesini Japonya'da ve Dünya'da zirveye taşımıştır. 1990ların ortasında ve sonunda, ayrıca 2000lerde anime tüm ülkelerde popüler olmuştur.


Anime ve diğer çizgi filmler ve karakter çizimler

Animeler normalde insanların anladığı şekilde çizgi filmler değillerdir. Çizgi film denilince insanların ilk aklına gelen şey Bugs Bunny, Tweety, Scooby Doo gibi çocuk zekasındaki animasyonlardır. Halbuki animeler her yaştan insan için yapılır ve gerçek hayatta olan veya olmayan hemen her şey onun konusu olabilir. Çizimleri çok farklı ve etkileyicidir. Hatta Japonya da Prime Time denilen izlenme aralığına konan milyonlarca kişinin izlediği animelerde bulunmaktadır. Çoğu animenin içerisinde cinsellik öğeleride vardır ve bunu Walt Disney ekolü animasyonlarda göremezsiniz. Küçük izleyicilerin anlamayacağı sadece yetişkinlerin sezebileceği yapımlardır. Örneğin meşhur Sailormoon animesinde lezbiyen karakterler bulunmaktadır. Tabiki anime sadece cinsellik üzerine kurulu değildir. Örnek olarak pokémon adlı animede ash adlı pokémon eğitmeninin dünyanın en iyi pokémon eğitmeni olmak için gösterdiği çaba ve maceraları anlatılmaktadır. Buna pek çok örnek daha verilebilir.

Büyük göz ve ufak ağız

Bazı animelerde karakterlerin büyük gözleri, uzun bacakları vardır. Bunu Japonların kısa boylu ve çekik gözlü olmalarının yarattığı bir komplekse bağlayarak açıklayanlar vardır ancak bu açıklama çizimlerin kökeninde batlı örnekler olduğunun bilinmemesinden kaynaklanır . İlk Walt Disney çizgi filmlerindeki karakterlerin büyük gözleri ve uzun bacakları vardı (Bambi vb.). Bu çizim tarzı bugün bazı batı animasyonlarında hala kullanılmaktadır. Örnek olarak Show TV ve TRT'de yayınlanmış olan Genç Pocahontas'ı ve İngiltere'de yapılmış olan Genç Robin Hood'u gosterebiliriz. Bu çizgi filmlerde de büyük gözleri, uzun bacakları olan karakterler kullanılmıştır ama bunlar anime değildir.

Walt Disney'den etkilenen Osamu Tezuka'nın yapmış olduğu animeler Disney'in bu tür çizimlerini kullanmışlardır ve bu uygulama bazı animelerde bügün de sürmektedir. Yani bu çizimlerin kökeni Japonların kısa olması değil, Walt Disney'in etkisidir. Bütün animelerde uzun bacak ve büyük göz kullanılmaz. Türkiye'de genelde sadece bu tür de olan animeler yayınlandığı için bu konuda bilgisi olmayan insanlar böyle sanmaktadır.

Japonların boy-göz takıntıları nedeniyle böyle şeyler yaptıklarına dönük inanç tamamen bir Aristo Mantığı'nın bir çıkarımıdır. Yani "biber acıdır, hayat da acıdır, demek ki hayat biberdir" gibi bir önermedir. Bu konuda doğru ve gerçek yorumlar yapabilmek için derin bir tarih ve psikoloji bilgisine ihtiyaç vardır. Uzakdoğu insanında böyle bir takıntı olduğu yadsınamaz. Japonya'da çoğu genç kız uzun topuklu ayakkabı giyer. Ama unutulmaması gereken bir şey varsa bunun sadece uzakdoğuya özgü bir takıntı olmadığıdır. Bu takıntı az veya çok dünyadaki bütün ülkelerde, bütün ırklarda vardır.Ama animelerde sadece büyük gözler uzun bacaklar değildir göze çarpan çoğunluğunda bizim normal hayata verdiğimiz tepkiler mimikler ve jestler daha fazla abartılı bir görsellikle ifade edilir.Örn: ağlayan bir anime çizgi kahramanın gözü yaşlarından sel olması başından dumanlar çıkması gibi...

Animelerin dünya animasyonundaki yeri

Türkiye'de bilinmemesine karşın birçok anime dünya çapında hayranlıkla izlenmekte ve değişik ülkelerdeki birçok saygın festivalde ödüller kazanmaktadır.

İlk renkli anime sinema filmi olan 1958 yapımı The White Snake Enchantress'ın Venedik, Meksika ve Berlin festivallerinde ödüller kazanmasının ardından dünya çapında söz sahibi olmaya başlayan animeler, uluslararası yarışmalardaki bu başarılarını her yıl daha da arttırarak sürdürmektedirler.

Anime'nin başarısına doğal olarak batılı animasyon şirketleri de kayıtsız kalmamaktadır. Uzun süredir batılı şirketlerle ortaklaşa birçok proje yapılmaktadır ve sonuçta ortaya mükemmel animeler çıkmaktadır. Buna Fransız-Japon ortak yapımı olan Mysterious Cities of Gold (Türkiye'de bilinen ismiyle Güneşin Oğlu Esteban) gibi birçok örnek sayılabilir. Ayrıca, batı animasyonun temsilciliğini yapan Disney de artık anime'lerin başarısını açıkca kabul etmektedir.

Bu nedenle, 1996 yılında yapılan Disney-Tokuma anlaşmasıyla Disney, Japon animasyonunun en büyük temsilcisi olan Studio Ghibli'nin anime filmlerinin dünya çapında dağıtımını ve pazarlanmasını üstlenmiştir. Ayrıca Disney, Studio Ghibli'nin hazırladığı anime filmlerinin üretim masraflarının bir kısmını karşılayarak bu filmlere yatırım yapmaya başlamıştır. Mesela Studio Ghibli'nin Tonari no Yamada-kun (My Neighbors the Yamadas) adlı filminin 2.4 milyar yen tutan üretim maliyetinin %10'u Disney tarafından ödenmiştir. Ayrıca Disney, anlaşma uyarınca dağıtımını üstlendiği Studio Ghibli filmlerinden olan Princess Mononoke'nin İngilizce dublajı için 2.4 milyon dolar harcayarak animelere vediği önemi bir kez daha vurgulamıştır.

Alıntıdır.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

crazyglad

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
7 Mar 2008
Mesajlar
4,068
Tepkime puanı
89
sevdiğim bir tarz ...:)

Şeker kız candy i hatırlatır hep bana teri :D

Teşekkürler irem ;)
 

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
5,655
Tepkime puanı
111
:) Rica ederim.
Kopyala yapıştırda olsa bilgi paylaştıkça çoğalır ;)
 

a.g.s.l

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
1 Eki 2008
Mesajlar
2,444
Tepkime puanı
134
Çok faydalı bilgiler...
Paylaşım için teşekkür ederim abla'cım:)
 

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
172
Tepkime puanı
4
Yaş
60
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Merhaba,

Yukarıda vermiş olduğunuz örnek resim, "Animé"nin cinsellik yönünü kasıtlı olarak abartan bir "Hentai" çizimi olabilir mi acaba?

Animé'nin ortaya çıkışına dair verilen bu bilgiler, çok fazla YORUMA dayalı. Daha doğrusu, Türkiye'de yaygın şehir efsanelerinin birleşimi gibi. Fazla itibar edemiyorum. Özellikle boy ve Batılılık kompleksi ile ilgili yazılanların gerçeklerle pek ilgisi yok.

İkinci Dünya Savaşı'nın korkunç yıkımı ve atom bombası felâketini yaşamış dünyadaki tek ulus olmanın getirdiği eziklikle, savaş sonrası Japon toplumunda, biraz da ABD işgalinin etkisiyle, Manga çizgi romanları yaygınlaşmaya başladı. Kültürlerini yabancı etkilerden korumaya çalışan bir ülkenin çelişkisi diyebiliriz bu duruma.

Japonya'da sinemanın gelişkin olmadığı yaklaşımı, doğru değil. Sinema makinesi icad olduktan hemen sonra, Japonya'ya da ulaştı ve yirminci yüzyılın başından itibaren Batı dünyasına paralel olarak sinemanın Japonya'da da gelişmesini sağladı. Sinema filmi yapmak için ille de Batılı olmak gerektiği yaklaşımı, kime ait bilmiyorum ama böyle bir mantık, asıl olarak Aristo mantığıdır sanırım.

Batılı animasyonların (çizgi filmlerin) Japonya'ya girişi gecikmiş olabilir. Zira, Japonya'nın Müttefik devletlerle işbirliği yaptığı ve Uzakdoğu ile Pasifik'teki Alman kolonilerini ele geçirdiği Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra, 1920'lerden itibaren iktidarı ele geçiren militarist-faşist hükümet (Daha sonra Hitler ve Mussolini ile İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver ittifakı yapacaktı), Batılı bir çok şeyin Japonya'ya girişini yasakladı ve ithal ikamesi politikası uygulayarak, her şeyin "Japon olanını" üretmeye çalıştı. Bu itibarla, 1930'larda bulunan "naylon"un Japonlar tarafından nasıl taklit edileceği esprisi yapılmıştır.

Böyle bir sosyal gelişim aşamasından sonra gelen İkinci Dünya Savaşı'nın atom felâketi, Japon toplumundaki bunalımı, daha da derinleştirmiştir. Manga çizgi romanları, bu sosyal bunalımın aşılmasında önemli bir katkı sağladı. 1950'lerden itibaren yaygınlaşan televizyon için Manga çizgi romanlarındaki çizgi karakterlerden uyarlanmaya başlayan çizgi filmler, Animé'yi doğurmuştur.

Kısacası, Animé, "Japon çizgi filmi" demek değildir. Kelimenin kökeni de, nedense, Fransızca'dır. Animé, animasyonda bir "tarz"ın adıdır. Manga'lardan esinlenen ve kaynağı bu manga çizgi romanları olan bir türdür. Animasyonun Japon tarzının adı olmuştur ama giderek küresel bir tarza doğru evrilmektedir.
 
Son düzenleme:

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
5,655
Tepkime puanı
111
Hentai çizimi arasına girme olasılığı olabilir haklısınız. Ama anime sınıfına girdiği için bu örneği baz aldım. Verdiğim link örneklerinde ise daha birçok çizim alanının olduğuda görülebilir. Boy ve çekik gözlülüğü temel alanlara dayalı söylenenlere bende sizin gibi yaklaşıyorum. Aykırılık yok değil.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Açmış olduğum konu içerisinde tezatlıklara düşsede siyasal açıdan vermiş olduğunuz gelişimlere tarafsız bakmayı yeğliyorum. Bu yüzden yorumu daha fazla uzatmayacağım, Teşekkürler.
 
Son düzenleme:

parantez

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
15 May 2009
Mesajlar
1,329
Tepkime puanı
16
faydalı bir paylaşım. bilgi için teşekkür ederim.:smile::smile:
 

SiRiNeE

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
10 Mar 2009
Mesajlar
22
Tepkime puanı
1
Bayılıyorum anime karekterlere :) Çok şirin duruyorlar. Anime karekterlerin, diğer çizgi film karekterlerinden belirgin farkları el ayak hareketleri, ağlamaları, gülmeleri vs...

İşte benim en sevdiğim

d9qb.jpg
 

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
5,655
Tepkime puanı
111
Katkı veren örneğin için teşekkür ederim.
 
Üst