akalin1
🏅Acemi Tasarımcı🏅
bi mansiyon veremediler mi okadar esere.. yazık..
Atatürk Orman Çiftliğinin tarihçesini okumanızda fayda var. Çiftliğin 1925 ve1938 'lere dayanan geçmişinde bahsettiğiniz kavramlar daha ortada yoktu. Misal olarak argoda bile sayılmayan ''yosma'' kelimesi, yeni doyan kız çocuklarına isim diye konulabiliyordu.
Konu hakkında yorum yapacak olanların, kendilerini Grafiker, Tasarımcı, web master diye klonlara ayırmayarak saydam bir araştırma içinde olmasını temenni ederim.
Logo yarışmasına gelince.. Elbette ki hüsran olacak. Tasarım gücümüz, yenilikçi fikirlerimiz, kullandığımız programlardaki hakimiyetimiz nekadar ki, hayal gücümüzü yansıtabilelim..?? Kendinizi tartmanızda fayda var. Bakkalın, manavın, tüpçünün tabelasını, karvizitini, broşürünü yapmakla grafiker (ki çok gülerim grafik tasarımcı) olunmuyor arkadaşlar.
Daha amblem, logo, maskot arasındaki farkı bilemeyen, iki hazır vektörel çizimle, yazdığı iki fonttan ''BAKIN LOGO'' nasıl şahane değilmi zihniyetinin önüne geçtiğinizde göreceksiniz ki * Mansiyon ödülü de * Jüri Özel Ödülüde * Derece Ödülleride sizlerin olacaktır.
Araştırmak her mesleğin gereksinimi..Ama ucuz yollu değil. Hayatınızı ortaya koyarak..
Saygılarımla..
Atatürk Orman Çiftliğinin tarihçesini okumanızda fayda var. Çiftliğin 1925 ve1938 'lere dayanan geçmişinde bahsettiğiniz kavramlar daha ortada yoktu. Misal olarak argoda bile sayılmayan ''yosma'' kelimesi, yeni doyan kız çocuklarına isim diye konulabiliyordu.
Konu hakkında yorum yapacak olanların, kendilerini Grafiker, Tasarımcı, web master diye klonlara ayırmayarak saydam bir araştırma içinde olmasını temenni ederim.
Logo yarışmasına gelince.. Elbette ki hüsran olacak. Tasarım gücümüz, yenilikçi fikirlerimiz, kullandığımız programlardaki hakimiyetimiz nekadar ki, hayal gücümüzü yansıtabilelim..?? Kendinizi tartmanızda fayda var. Bakkalın, manavın, tüpçünün tabelasını, karvizitini, broşürünü yapmakla grafiker (ki çok gülerim grafik tasarımcı) olunmuyor arkadaşlar.
Daha amblem, logo, maskot arasındaki farkı bilemeyen, iki hazır vektörel çizimle, yazdığı iki fonttan ''BAKIN LOGO'' nasıl şahane değilmi zihniyetinin önüne geçtiğinizde göreceksiniz ki * Mansiyon ödülü de * Jüri Özel Ödülüde * Derece Ödülleride sizlerin olacaktır.
Araştırmak her mesleğin gereksinimi..Ama ucuz yollu değil. Hayatınızı ortaya koyarak..
Saygılarımla..
Siz bir grafiker olarak logo,amblem, logotype arasındaki farka göstermiş olduğunuz hassasiyeti hayat boyu dikkat ediyormusunuz. Ben dikkat etmiyorum. Size bir müşteri gelse bana bir logo yapmanızı istiyorum adım Hasan Hüseyin (HH) sadece ismimin baş harflerinden logo yapılmasını istiyorum dese. Siz o müşteriye sizin istediğiz logo değildir birden fazla harfe dayalı amblemdir diye müşteriye eğitim veriyormusunuz. Forum içerisinde de birçok grafiker bu farkları ayırt edecek kadar bilgiye sahiptir ama herkes ağzına geleni konuşuyor. Bu konu (amblem ve logo) akademik eğitim almış insanları rahatsız etmesin. Ben Türkiyede yapılan işleride Avrupada yapılan işleride takip ediyorum. Buradan yapılan logo ve amblem örneklerini birbirleriyle karşılaştırırsam (Türkiye ile Avrupayı) Türkiyeyi yerin dibine batırırım bunu yapmak istemiyorum.
Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki; logo, logotype ve amblem hiçbiri Türkçe kökenli bir kelime değil. Türkiyenin üniversitelerin de grafik tasarım eğitimi vereceksiniz bunu yabancı kökenli kelimelerle sağlayacaksınız. Buna kargalar değil Avrupalılar güler.
Bana bir müşteri gelse, (ki çat kapı gelen yok) Adım hasan hüseyin dese ve logo istiyorum dese klişeleşmiş HH yi farklı formlara sokmayı, HH font olarak kullanmayı düşünmem. Sebebi bunun sizinde dahil birçok kişinin aklına ilk gelen fikir olmasıdır. Yaratıcılık veya tasarım ilk aklınıza gelenin değil, aklınızdakini doğru odaklı uyarlıyabilmenin sonucudur diye düşünürüm. Müşteriye ders vermem ama izah ederim. İstediği şeylerin ne olduğunu, neye hizmet vereceğini, nerelerde kullanılabileceğini...Yani mantıken kurumsalın bel kemiğini çalışıyorsanız, işinize sahip çıkıp müşteriyi bilgilendirmeyide bilmelisiniz. Ha işinize gelmiyorsa zaten fiyatta anlaşamazsınız ve yol verip gönderirsiniz. (tabiri caizse zaten ayağa düşen logo fiyatlarıyla gönderirsiniz.)
Türkiye ve avrupa arasındaki çalışmaları takip etmenizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Fakat yeterli düzeylerde takipler değil sanırım bunlar. Ajans bazında çalışmama rağmen, benimde tebrik ve takdir ettiğim bir çok reklam ajansı bulunmakta. Çıkan işler sonucu, piyasanın %70 ini kaplayan sıradan grafikerle, üst düzey grafiker arasındaki uçurumların başında yine bu yani araştırmamak ve neyin ne olduğunu bilmeden nakit odaklı çalışma prensibidir.
Yabancı kelimelerden bahsediyorsunuz. Ama kendinizi ifade etmek için kurduğunuz koca bir paragrafın içi size göre şiyaket ettiğiniz yabancı kökenlerle dolu. 1932'den bu yana olan TDK hergeçen gün gelişiyor büyüyor. Tabiki yeni eklenen kelimeler, meslek dallarına göre anlamlı yada Türkçemiz içinde anlamlaştırılacaktır. Bu gelişimin ve anlaşılır olabilmenin adımlarındandır.
Türkiye'yi takip ettiğiniz konular dışında yerin dibine batırabileceğinizi sanmıyorum. Çünkü bu sanat içinde birçok kendi el emeklerinde üstad, elle tutulur grafiker, çizer ve uygulamacı kişiler bulunmakta. Siz veya birbaşkası sıradanlıklar dışındaki kişilere bunların kıstasını yapabilecek ne önemde, nede vasfa sahip birisiniz. Yerinizi bilmenizi tavsiye ederim. Bu topraklar içinde adını dünyanın dört bir tarafına altın harflerle yazdırmış genel olarak bahsedersek sanatçıyı (grafiker, çizer, fotoğrafçı..), kendi beğenilerizle ezmemeniz dileklerimle.
Konu sahibinden konuyu dağıttığımız için ayrıca özür diliyorum. İçimizi döküceğimiz bir konu oldu.
(Yabancı kelimelerden bahsediyorsunuz. Ama kendinizi ifade etmek için kurduğunuz koca bir paragrafın içi size göre şiyaket ettiğiniz yabancı kökenlerle dolu.)
Bana bu yakıştırmayı yapmadan önce sen git üyelik ismini değiştir. Birde benim üyelik ismime bak. Zaten Türkçemize sahip çıkadığımız için ben dahil yabancı kelime kulanır olduk. Sizde Türkçeye sahip çıksaydınız bu üyelik ismini almazdınız CREEDWAR :rofl:
Kırklareli logo rezaleti ile çin dünyadan logo çalarken biz çinden logo çalıyoruz bu yeterde artar rezil olmaya
Güzel kardeşim sen bana laf yetiştirme ben bu logo konusunda kafayı tırlatmış birisiyim. Benim zekam karşısında ezilirsin.
İyide canım ciğerim, şikayet eden sensin. Senin kullandıkların üzerine yazıpta bana satmaya çalışmanın ne manası varki? Kedinin kendi kuyruğunu yakalamaya çalışması gibi bir duruma soktun kendini..? Üyelik ismiyle Türkçe'ye sahip çıkmanın ne anlamı var? Ben oraya mahmutta yazsam üyelik isminide değiştirsem ne farkederki..İsimler geçici, kalıcı olan isimden kalan bilgidir.
Kırklarelin de olan durum, kullandığım üyelik ismi yerine paylaşımlarıma dikkat ederseniz ''Tasarım Hırsızlığı'' na denk gelecek bir durum. Bu durumdan yıllardır şikayet ediyorum ki size de, diğer arkadaşlara bahsettiğim şey tasarım demek iki hazır vektöreli al kırp, görseli yerleştir değil şeklindedir. Böyle rezaletler olucaktırda, araştırmadan, neyin nasıl olduğunu bilmeden hazıra konmaya alışık bireyler olarak daha beteride olucak.
Fakat, Yazıları heyecanla okuyupta laf yetiştirmek ve sidik yarıştırmak yerine, zekanızın karşılığı ürünlerinizin altında ezilmeyi yeğlerim tabiki. En nihayetinde 1-2 çalışmanızıda paylaşsanızda ezildiğimiz mi, yoksa ahkam kesmeniz sonucunda çıkan işlerden gülmekten büzüştüğümüzü bırakında biz karar verelim canım kardeşim..
aslında bu tarz yarışmaların şeffaflaşması gerekiyor.. kimler nasıl eserlerle katılmış da 200 küsür eser arasından nasıl seçim yapılamamış biz de daha iyi anlardık ve güven duygumuz bu kadar zedelenmezdi. Gerçekten merak ediyorum kimler nasıl esererle katılıyorlar bu tür yarışmalara. Ben şahsen katılmayı çok istesem de kararsız kaldığım için katılamadım maalesef ve sonuç da ortada zaten. Tekrar yapılmasıysa bence sağlıklı en azından ödülleri tanıdıklarına peşkeş çekmediklerini gösterir bu.