Neler yeni

Baskı öncesi tasarım çalışması Hk.

Erkuturk

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba Arkadaşlar,

Normalde bu zamana kadar web tasarımcılığı konusunda faliyet gösterdim. Fakat suan özel bir firmada tasarımcı olarak calışıyorum. yazılım , tasarım ve grafikerlik vsvs..

Şimdi örneğin şuan dergi çalışması yapmaktayım. Bu dergi çalışmasını CMYK ve 300dpi olarak çalışıp tif yada pdf şeklinde indesing programına atsam yazıları sadece indesingte yazsam , nasıl olur ? baskıda sorun yaşarmıyım ?

Konuyla ilgili izlemem yol sizce ne olmalı. Desteğiniz için teşekkürler şimdiden

iyi çalışmalar

secem

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba;
ben de önceden dergi çıkarmıştım. şu şekilde çalışıyordum. tasarımlarımı photoshop da tif olarak çalıştım daha sonra freehand e ımport ederek yaptığım tasarımları çağırdım. orda da yazı ve diğer düzenlemeleri yaptım. baskı ya ise collect for output yaparak convertli halini gönderdim ve baskı da sorun olmuyordu. bence ındesıng da tif olarak çağırabilirsin resimler.

alicinki

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.alicinki.com
Ben uzun zamandır CMYK tif alışkanlığını bıraktım. Zaten kullanacağınız görsellerin orijinal halleri hep RGB-JPG olacak. Bunları photoshopta CMYK-TIFF yapacağınıza sadece çözünürlüğü 300 dpi yapın. Böylece dosya boyutlarını şişirmeden daha rahat çalışırsınız.
FAKAT;
PDF oluştururken baskı standartlarına göre oluşturmayı unutmayın. Ben son yaptığım dergilerin hepsinde bu şekilde çalıştım. Hiç bir sorun da yaşamadım.

Dergi konusunda epey tecrübeli sayılırım. Sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Ben uzun zamandır CMYK tif alışkanlığını bıraktım. Zaten kullanacağınız görsellerin orijinal halleri hep RGB-JPG olacak. Bunları photoshopta CMYK-TIFF yapacağınıza sadece çözünürlüğü 300 dpi yapın. Böylece dosya boyutlarını şişirmeden daha rahat çalışırsınız.

İşin son hali geldiğinde CMYK ya çeviriyor musunuz yoksa matbaa da RGB baskı mı yapılıyor ? ...

alicinki

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.alicinki.com
İşin son hali geldiğinde CMYK ya çeviriyor musunuz yoksa matbaa da RGB baskı mı yapılıyor ? ...

Matbaaya gönderirken CMYK yapıp gönderiyorum.

Bütün işlemler bittikten sonra PDF yaparken ayarları, bütün RGB görselleri CMYK'ya dönüştürecek şekilde yapıyorsun. Zaten Baskı kalitesini seçtiğinde o seçenek otomatik olarak geliyor.

RGB kullanmamın en önemli nedeni ise şu. Photoshop da InDesign da zaten Adobe programları. RGB görseli CMYK'ya çevirirken aynı yöntemi kullanıyorlar. Bu yüzden görselleri en başta CMYK-TIFF yapıp bilgisayara iş boyunca sürekli yükleneceğime iş bitince en son PDF oluştururken CMYK yapıyorum.

QuarkXPress kullandığım dönemlerde bu konuda o kadar rahat davranamıyordum. Görselleri en başta CMYK-TIFF yapıp öyle çalışıyordum.

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Benim matbaa bilgim olmadığı için sormuştum ama başka ipuçları da elde etmiş oldum. Bahsettiğiniz yöntemle Photoshop'da büyük boyutlarla çalışırken aynı yöntemi izleyebilirim, bu çok işime yarar benim. Bilgi ve açıklama için teşekkür ederim ...

kensay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Daha acemiyim ama bende yakın zamanda yıllık çalışması yaptım.Bir nevi dergi sonuçta...Arka planı daha çok vektörel olacağı için corelde çizdim bitmapa cevirip tiff olarak ps ye attım ve düzenlemeleri yaptım.Oradan da tiff alıp (cmyk ve 300 dpi ) corel de yazıları yazdım ve convertleyıp pdf lerını gönderdim baskıya.Belki uzun bir yol seçtim fakat baskıdan arkadaşlar dizgiyi çok rahat yaptıklarını,cok net ve guzel bır sonuc alındığını bildirdiler..Yakında yayınlayacagım fotograflarını .. Kolay gelsin..

kensay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Hangi boyutta çalışacaksın dergiyi ?

alicinki

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.alicinki.com
Daha acemiyim ama bende yakın zamanda yıllık çalışması yaptım.Bir nevi dergi sonuçta...Arka planı daha çok vektörel olacağı için corelde çizdim bitmapa cevirip tiff olarak ps ye attım ve düzenlemeleri yaptım.Oradan da tiff alıp (cmyk ve 300 dpi ) corel de yazıları yazdım ve convertleyıp pdf lerını gönderdim baskıya.Belki uzun bir yol seçtim fakat baskıdan arkadaşlar dizgiyi çok rahat yaptıklarını,cok net ve guzel bır sonuc alındığını bildirdiler..Yakında yayınlayacagım fotograflarını .. Kolay gelsin..

Baskıya iş göndereceklerdeki CMYK-TIFF korkusu hala var demekki :)

kensay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Vallahi ben yazımın başında da acemiyim yazmıştım ki biliyorsun.Bende o korku çok oldu.Sanırım hep CMYK korkusu olur bende çünkü güvenemiyorum nedense son anda CMYK ya çevirmeye sanki o kadar özenip bözendiğim renklerim bozulacakmış gibi geliyor bana ama TİFF korkusu olmayabiler bundan sonraki çalışmalarımda :) Eee tabisi tecrübeyle benim yoğurt yiyişim de değişecektir :D:D

Erkuturk

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Benim suan yaptığım sey,
Photoshopta 300dpi ve cmyk modunda tasarım yapıp tif olarak kaydediyorum.
sonra indesing programında yeni dergi boyutu oluşturduktan sonra ( taşma milimleri dahil )
yaptığım tifleri taşıyorum. Sonuc olarak sadece yazıları indesingte yapıyorum. Photoshopta kırılmalar oluyormuş. İndesingte yaptığım bu taşıma sonrasında yazıları convertleyip, pdf ve calışma dosyaysı olarak matbaaya yolluyorum. ( Link hatalarını düzeltip)
umarım bu sıralama sonrasında iyi sonuclar alırım :)

Erkuturk

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Dergimiz çıktı ve renk kalitesi süper herhangi bir sorun yok .
Bu konuda süphesi olan arkadaşlara tavsiyem şudur ki;
photoshopta 300dpi cmyk olarak istedeği boyuttaki calışmayı transparan yada normal birşekilde çalışıp , tif olarak kaydedebilir. ( Yazı karakterleri olmasın tasarımda )
Indesgn'a kesim payları bırakarak açtığınız ölcülerin icinede tiff olarak kaydettiğiniz tasarımı attığınızda üstüne diledğiniz yazıyı entegre edebilirsiniz. Sayfa yapılandırması bittikten sonrada tüm yazıları convert edip , baskıya yollayabilirsiniz.
Dergi çalışmamda herhangi bir sorun cıkmadı.

Toggy

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Dergimiz çıktı ve renk kalitesi süper herhangi bir sorun yok .
Bu konuda süphesi olan arkadaşlara tavsiyem şudur ki;
photoshopta 300dpi cmyk olarak istedeği boyuttaki calışmayı transparan yada normal birşekilde çalışıp , tif olarak kaydedebilir. ( Yazı karakterleri olmasın tasarımda )
Indesgn'a kesim payları bırakarak açtığınız ölcülerin icinede tiff olarak kaydettiğiniz tasarımı attığınızda üstüne diledğiniz yazıyı entegre edebilirsiniz. Sayfa yapılandırması bittikten sonrada tüm yazıları convert edip , baskıya yollayabilirsiniz.
Dergi çalışmamda herhangi bir sorun cıkmadı.

ainen öyle. bu bahsettiğin sadece dergi değil kartivizt, broşür vs.. çalışmalardada geçerlidir. iyi çalışmalar.