Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

baskıya geçiyorum

ONCA80

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 May 2013
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
herkese selamlar. istanbul'da bir orta okulda türkçe öğretmeni olarak çalışıyorum. okul dergimizi 4 senedir word'de hazırlayarak çıkarıyorduk. bu da matbaa aşamasında başımızı ağrıtıyordu. bu sene tamamen kendi uğraşlarımla ve netten edindiğim bilgilerle indesign programını kullandım. öncesinde programla ilgili hiçbir bilgim yoktu. (konun çok acemisiyim:) şimdi işi tamamladım ve baskıya vermem gerekecek. yapmam gerekenleri gerek bu forumdan gerek netten araştırdım ama teknik bilgi yetersizliğinden olsa gerek algılayamadığım hususlar oldu. sizden ricam aşağıdaki soruları anneye bilgisayar öğretiyormuş seviyesinde cevaplamanız:) saygılarımla:

1- dergiyi ikili sayfalar şeklinde tasarladım. ancak baskı sırasıyla değil de benim baskıdan sonra göreceğim bir planlamayla. 2.ve 3. sayfalar yan yana gözüküyor dokümanda. bu durumda pdf'yi oluştururken tek tek sayfalar halinde mi oluşturmalıyım.

2- pdf'yi tek tek yapar ve taşma payını da ayarlarsam üst alt ve dış kısımda bir problem yok. ancak sayfaların iç kısmında yani ortaya gelecek kısmında haliyle taşma gözükmediği için diğer sayfanın görseli 3mm olarak yandaki sayfaya geçiyor. bunu nasıl engellerim. eğer iç sayfada taşma ayarını sıfır yaparsam pdf'de sorun ortadan kalkıyor ama bu sefer de taşma payı vermemiş oluyorum o kısma. baskıda başım ağrır mı?

3- pdf'ye çevirirken mutlaka yapmam gereken ayarlar var mıdır?

4- yazıları convert etmekten bahsedilmiş. pdf yapınca hala convert gerekli mi? indesign'da convert ettiğim yazılar garip bir şekilde bozuk ve flu hale geliyor. ne yapmalıyım?

5- high quality seçeneğini tek tek tüm nesneler için yapmaktansa pdf'ye çevirirken high quality seçeneğini tercih etmem yeterli olur mu?

6- bunların dışında aklımın ermediği mutlaka bilmem gereken şeyler nelerdir?

7- bilgisayarımda yüklü olan programlar acrobat 8, photoshop cs3, indesign cs3...

not: forumda zaten defalarca cevaplanmış olması muhtemel sorularla forum kirliliğine katkı sağladıysam affola. derdim daha anlaşılır bir lisanla cevap alabilme umudu. tekrar herkese selamlar...
 

salih_kent

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
118
Tepkime puanı
3
Merhaba,

1- Dergiyi "spread" olarak görüntülüyorsunuz anladığım kadarıyla. Siz pdf yaparken tekli sayfalar yapın, sorun olmaz.
2- Bahsettiğiniz sorun bleed ayarlarıyla ilgili, pdf oluştururken bleed ayarlarından "inside" olanı 0 olarak ayarlayın, diğerleri verdiğiniz taşırma payı kadar kalsın.
3- High Quality Print ve bleed ayarlarını yaptıktan sonra başka bir şey yapmanıza gerek yok.
4- Pdf kullanmamızın amaçlarından biri de zaten convertlemeye gerek kalmaması.
5- Evet pdf oluşturma ekranında bu ayarın olması yeterli.
6- Bu çok geniş bir soru olmuş :)
 

ONCA80

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 May 2013
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
salih bey, teşekkürler vakit ayırdığınız için.

1- spread nedir tam bilmiyorum; ama sanırım aynı kavramdan bahsediyoruz. 32+4 sayfalık dergimi toplam 36 adet pdf dosyası haline getirmeye karar verdim.

2- tamam. ben de ilk etapta öyle düşündüm. iç kısımda taşma payı bırakmamış oluyoruz böylece. anladığım kadarıyla bu bir sorun değil.

3- anlaşılmıştır, teşekkürler

4- ben de öyle biliyorum ama site içinde pdf yapmasına rağmen sorun yaşadığını anlatan arkadaşların yazılarıyla karşılaşınca kafam karıştı.

5- anlaşılmıştır. teşekkürler.

6- :) evet geniş kapsamlı gibi olmuş. esasen ifade etmek istediğim "bir de şunu yapmadan kesinlikle matbaa'ya işinizi teslim etmeyiniz" diyeceğiniz benim inceliğini bilmediğim herhangi bir şey var mı? onu öğrenmekti.
 

salih_kent

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
118
Tepkime puanı
3
eğer baskıyı çok olumsuz etkileyecek bişey olursa çalıştığınız matbaa sizi uyaracaktır zaten.
 
Üst