öncelikle sunucunun kapasitesi ve trafiği önemlidir.
mesela videoların kayıt edildiği sunucu - yani kısaca harddisk (bellek) kapasitesi yeterli olmalıdır. örneğin 1 GB harddisk li hosting alırsanız 2 500 mb lik film den sonra sayfa kotası aşılır. mesela 10 TB lik hostingler oluyor. 10.000 GB eder - veya daha fazlası... zamanla arttırılabilirde bu.
harddiskten sonra birde trafik önemlidir, trafik kullanıcı yoğunluğuyla up ve download yani sunucudan bilgisayara ve bilgisayardan sunucuya yüklenenler - belki çerez veya cache i duymuşundur. sayfayı bilgisayarın önbelleğine kaydeden birşey var. ayrıca sayfadan 1 milyon kişinin bir video izlediğini (yani video izlemek, sitedeki dosyaların bilgisayar önbelleğine kaydetmek demek) düşünün. 1 milyon kere 10 mb örneğin 10.000 GB eder yani yaklaşık 10 TerraByte sanırsam
Birde 1 milyon kişinin sayfaya 10 mb lik video yüklediğini düşün aynı şekilde sayfaya yüklenir. ve kaldıramaz sunucu bunu kota aşar.
peki google, facebook ve youtube gibi sayfalar neden kapanmıyor?
örneğin google'ın öyle bir mekanizması varki sürekli genişliyor harddisk, yani kısaca sınırsız bir dünya yaratmaya çalışılıyor.
facebook ve bunun gibi sayfaların sunucuları çok güçlü o yüzden milyarlarca kişi girmesine rağmen kapanmıyor.
youtube zaten artık google a bağlı o yüzden anlatmama gerek yok.
ayrıca birde sayfa kitlenmemesi için veritabanı yani mysql sunucularını çoğaltan sitelerde var. mesela klasik bir web sitesi'nin bir tane sunucusu var ve saldırı olunca kitlenir. ama bazı sitelerde çoklu veritabanı sistemi kullanılıyor. yani saldırı olursa direk veritabanı yolu değişip kopyası olan veritabanına değişiyor o yüzden saldırılar eski veritabanına yoğunlaşıp orda kalıyor, yeni veritabanı aynı şekilde devam ediyor.
ha bu arada - bende grafikerim ama aynı zamanda webmasterim