merhabalar
ben de bütün blending modlarının tam olarak ne işe yaradığını bilemiyorum. yani şunu yapar diyemem ama bildiklerimi sizinle paylaşayım.
blending modlar ve ne işe yaradıkları;
not: iki kare çizdiğimi düşünün. bütün hepsini bu şekilde anlatacağım. alttakiüstteki şeklinde
dissolve(eritme): ilk yaptığınızda bir değişiklik yok gibi gözükecektir. ama opacity ayarlarını biraz düşürdüğünüzde eriyen bir şekil çıkacaktır. opacity değerine göre şekil alır.
darken(daha koyu): üstteki nesnenin rengi o kadar da önemli değil kesiştiği yerde alttaki şeklin rengini daha koyu gösterir. üstteki nesnenin rengi ne kadar koyu ise o kadar koyu gösterir.
multiply(en çok kullandığım): genel olarak alttaki şeklin rengi ile üstte şeklin rengini birleştirir. mesela alttaki sarı üstteki magenta olsun. kesişen yerin rengi kırmızı olacaktır.
color burn(direkt çevirisi renk yakması
):iki nesnenin kesiştiği yerdeki rengi aşağı yukarı multiply gibi düşünün ama daha canlı olarak. daha parlak daha koyu bir renk çıkartıyor ortaya. ama burada rengin önemi yok. üstteki rengin koyuluğunun önemi var ve kesişme yerleri dışı gözükmez. sebebi de beyazın daha beyazı yine beyaz
o yüzden gözükmez.
lighten(darker'ın tam tersi): aynı şekilde ama daha koyu değil daha açık bir renk çıkarıyor orataya.
screen(multiply gibidir) alttaki nesne ile üstteki nesnenin rengini birleştirir. fakat daha açık bir renk ile. üstteki rengin koyuluğu önemlidir. ona göre az yada çok olarak alttaki nesnenin rengini açar. üstteki açık renk ise kesişme yerleri daha açık koyu ise daha koyu çıkar. siyah yaparsanız bir değişiklik olmaz beyaz yaparsanız yine bir değişiklik olmaz gibi gözükür. çünkü en açık ve en koyu renktesiniz
overlay de screen tarzı bir şeydir. fakat tonlamalarda fark var.
hard light: burada önemli olan üsttekinin rengi. üstteki nesnenin alttaki nesnenin rengi oranın da koyulaşır. bu kısa mantığı esası şudur. alttaki nesnenin üzerine üstteki nesnenin renginden daha koyu bir ışık verir ve alttaki şeklin rengi üstteki atıyorum kırmızı ise daha kırmızı bir renk verir.
vivid light: yine hard light gibi ışık verme hadisesi. fakat o kadar koyu değil ortalama %35 gibi bir oranda üsttekinin rengini alttakine veren bir ışık. mesela alttaki sarı üstteki kırmızı ise elde edeceğiniz renk turuncudur.
hard mix: bildiğim kadarıyla çok yüksek değerlerde renkleri değiştiriyor.daha koyu daha parlak renklere çeviriyor. burada yine üstteki nesnenin renk koyuluğu önemli bir değer.
difference(farklı): sözlük anlamı gibi kendi renginin zıt rengine dönüşür ve alttakinın rengini de bu zıtlıkta renk değiştirir. mesela alttaki sarı, üstteki kırmızı ise ve kırmızı olana difference verirsek rengi mavi olacak ve alttaki ile kesiştiği yer de yeşil olacaktır.
Exclusion:difference ile bir fark yok gibi dursada renk tonlamalarıyla alakalı farklar vardır.
hue ve saturation: image-adjustments altındaki hue/saturation gibi düşünebilirsiniz. mantığı bu şekilde renk değerleri ile oynamaktır.
color: bir nesnenin rengini değiştirmek için kullandığımız yöntem gibi. nesnemiz sarı biz onun renginin kırmızı yapmak ama bu esnada gerçeklikten kaybolmasın istiyorsak bunu kullanabiliriz. bunu image-adjustments hue/saturation ayarları ile de yapabiliriz.
Luminosity: verdiğimiz nesnenin rengini gri tonlamaya dönüştürür ve alttakin üzerine de bu rengi verir. yine ışık verdiğimizi düşünebilirsiniz.
arkadaşlar bildiklerim bunlar. ben en çok aralarında color, multiply, screen ve lightenı kullanıyorum. bunları üsttekini fligran gibi kullanmak istediğim zaman kullanıyorum. mesela binanın dışına bir baskı yapılacak yada yapılmış gibi gözükmesini istiyorsam multiply kullanıyorum genelde. eğer çarpıcı birşeyler yapacaksam da difference kullanıyorum. darkenı filan çok az kullanıyorum. bilmediklerim veya ne kullanacağıma karar veremediğim zamanda ise tek tek blending ayarlarını değiştirerek bakıyorum hoşuma gideni alıyorum
bununla ilgili internette bir sitede gördüm tek tek resim üzerindeki etkilerini göstermişler. onu da ekliyorum bu bu kısma kadar olan yer kendi anlatımım geri kalanı ise alıntıdır.
Layer kutucuğunun sol üstünde standartında “Normal” yazan yer nedir ne işe yarar. Sizler için tek tek ne işe yaradığını görüntüledik. Blending Mode dediğimiz bu seçenekle beraber resimlerinize renk katabilir, görsellerinizi keskinleştirebilir veya bir arka planı daha iyi yedirebilirsiniz. Şimdi tek tek bütün seçeneklere bakalım ne işe yarıyormuş:
blending mode
Bu listede bulunan tüm seçenekleri inceleyeceğiz öncelikle örnek görsellerimizi açalım. İlk olarak bir fon seçiyoruz:
arka plan
Şimdi ise renk detaylarına bakmak istediğimiz fotoğrafımızı açıyoruz:
savaş
Dikkat etmeniz gereken tek konu, layer kutusunda arka planımız fotoğrafın üstünde olacaktır. Şimdi sırayla incelemeye başlayalım:
Normal
Dissolve
Darken
Multiply
Color Burn
Linear Burn
Darker color
Lighten
Screen
Color Dodge
Linear Dodge (Add)
Lighter color
Overlay
Soft Light
Hard Light
Vivid Light
Linear Light
Pin Light
Hard Mix
Difference
Exclusion
Hue
Saturation
Color
Luminosity