Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Çalışmaları baskıya hazırlarken dikkat edilecekler

SHGİPTAR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
267
Tepkime puanı
2
Daha öncede bu konulara değinilmişti
Ama sorulan soruların fazlalığından, ben yinede bu bilgilerin yararlı olacağını düşünüyorum

ÇALIŞMAYI BASKIYA HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEKLER
- Çalışmada kullanılan farklı resimlere aynı isimlerin verilmediğine dikkat edilmelidir.
Aynı isim verilen farklı resimlere sahip iş, servis bürosunda açıldığında bir resmi iki alanda da görebiliriz. Normalde çıkış ile ilgili bir hata (eksik resim) göremeyen çalışan bu işin film çıkışını alacaktır. Bu aşamadan sonra işteki hatanın ortaya çıkma sürecide tamamen şansa kalacaktır. Şanslı bir tasarımcı değilseniz iş basıldıktan sonra bu hata görülebilir ki bu da film çıkış, kalıp, kağıt, baskı gibi maliyetlerin karşılanması ve asla geri gelmeyecek zamanın kaybı demektir.
- Çalışmada RGB renk modunda resimler kullanılmamalıdır
Matbaa baskılarında kullanılacak renk modu CMYK´dır. Dolayısıyla çalışmada kullanılan renklerin ve resimlerin renk modlarının tamamı CMYK modlu olmalıdır. Aksi durumlarda film çıkışta işinizde RGB renkli resimlerin bulunduğu yerler boş çıkacak veya renk modlarını düzeltmeniz için iş servis bürosundan tekrar size gönderilecektir.
- Çalışmada resimler için Tiff, vektörel grafikler için EPS formatı kullanılmalıdır
Çalışmalarda kullanılan resimler kalite ve çözünürlük avantajları nedeniyle sıkıştırılmamış resim formatında (tiff) olmalıdır. Vektörel grafikler için önerilecek en uygun format ise EPS´dir. (Vektörel grafikleri EPS olarak kaydedip işimizde kullanmadan önce grafikteki yazıları çizime dönüştürmeliyiz (Convert). Aksi durumda servis bürosunda veya matbaada grafikler içerisindeki yazılar font hatası (Missing Fonts) uyarısı verecektir.
- Çıkışa gönderilecek dosyaların az yer kaplaması için sıkıştırma uygulanmamalıdır
Sıkıştırılmış dosyalar tekrar açılıp çıkış alınırken bazı çıkış cihazlarında (PostScript) sıkıştırılmış resimlerde çok uzun zamanda çıkış alınması veya resimde bozuklukların oluşması gibi problemler oluşabilir.
- Çıkış klasörüne kopyalanan resimler veya grafiklerin isimleri değiştirilmemelidir
Çıkış klasörüne kopyalanan resimler ve grafikler çalışma dosyası açılırken bilgisayar tarafından aynı isimle aranır. Kayıttan sonra ismi değiştirilen resim veya grafikler çıkış klasöründe mevcut olmasına rağmen eksik resim (Missing Picture) uyarısı verecektir.
- Çalışmada kullanılan resimler baskı için yeterli çözünürlükte olmalıdır
Matbaa baskısı için önerilen resim çözünürlüğü 300 pixel/inch´tir Daha yüksek çözünürlükte resim kullanmak baskı kalitesine etkisi olmayacaktır ancak dosya ebatlarımızın büyümesine dolayısıyla çıkış hızımızın azalmasına neden olacaktır.
Alıntı.....
 

SHGİPTAR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
267
Tepkime puanı
2
Renk üzerine tasarımcıların bilmesi gerekenler

RENK ÜZERİNE TASARIMCILARIN BİLMESİ GEREKENLER
Renk grafik tasarımcıların vazgeçilmez silahlarındandır. Rengi doğru kullanan tasarımcılar başarılı tasarım oluşturma yolunda devamlı öndedir.
Ancak özellikle tasarıma yeni başlayanlarda renk kullanımı ile ilgili önemli teknik sorunlarla karşılaşılmaktadır. (Baskı renkleri, ekranda gördüğüm gibi çıkmıyor, siyahlarım soluk çıkıyor vb)
- Kağıdın yüzey özelliği, renklerin algılanmasını ve görünüşünü etkiler.
Aynı renk, kuşe gibi yüzeyi işlenmiş bir kağıtta farklı, I. Hamur kağıt gibi yüzeyi işlenmemiş bir kağıtta farklı görülecektir.
- CMYK harici kullanılacak tüm özel renkler için renk seçimini mutlaka özel renk kataloglarından yapmalıyız (Pantone renk katalogu gibi).
Masaüstü yayıncılık yazılımlarının tümünde özel renk sistemlerinden renk oluşturmak mümkündür. Ancak bilgisayarda görülen bu renkler ile baskı sonuçlarının aynı olacağına dair bir garanti yoktur. Monitör kalibrasyonunun yapılmış olması, ekran ve baskı renklerinin en yakın sonuçlarda olması için temel kuraldır.
- Pantone kataloglarından özel renk seçiminde, baskıda kullanılacak kağıt cinsine göre (yüzeyi işlenmiş pürüzsüz veya yüzeyi işlenmemiş) ilgili türdeki renk rehber alınmalıdır. Aynı rengin, pürüzsüz ve işlenmemiş kağıtlardaki algılanması farklı olabilir.
- Pantone vb renk kataloglarındaki renkler zamanla solup orijinalliklerini kaybedecektir. 5-6 senelik Pantone kataloglarındaki renklerde farklılık oluşabileceğini unutmamalıyız.
- Ortam ışıklandırması, renkleri farklı görmemize neden olabilir.
Gün ışığında farklı görülen bir renk yapay ışıklandırmada farklı görülebilecektir.
- Baskıda CMYK renkleri ile, soluk siyah yerine parlak ve canlı bir siyah oluşmasını istiyorsak CMYK: 0/0/0/100 yerine, CMYK: 60/30/30/100 kullanabiliriz.
Ancak bu renklendirmeyi yazılarda ve ince çizgilere sahip şekillerde kullanmak baskıdaki en ufak renk kaymalarının hemen görülmesi sorununa yol açar. Bu nedenle parlak siyahı zemin ve büyük alanların renklendirmesinde kullanmak sağlıklı olacaktır.
- Tasarım aşamasından baskı sonuna kadar renkleri kontrol edebilmek ve tasarlanan renklerin basılmasını sağlamak amacıyla Spektral fotometre denilen renk ölçüm cihazları kullanabiliriz.
Alıntı.....
 

berguvan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
15 Ocak 2008
Mesajlar
209
Tepkime puanı
5
Ah o RGB modundaki renkler ahhh :) Bu sistemle baskı yapan birkaç matbaa varmış Türkiyede... Sonuçlar da çok güzel renk ve görseller açısından...
 

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Selam,

Yazının daha anlaşılır olabilmesi için küçük bir saplama yapmak istiyorum...

1. alıntı yazı FreeHand programı kullanıcısının dikkat etmesi gereken baskı öncesi çalışma yöntemine iliştindir. FreeHand programında çalışmanızı baskıya gönderme sürecinde File > Collect for Output komutunu verdiğinizde aynı isme sahip fotoğraflardan birisi dışa gönderilir. Bu durum dosyayı gönderme sürecinde FreeHand programı üzerinden yapılmış bir hatadır.

2. alıntı yazı için kısaca şunu belirtmek istiyorum. Grafik tasarımcıların sahip olması gereken en büyük silah referans bilgisi veren yardımcı malzemelerdir. Bunların başında da Pantone kataloğu gelir. Pantone kataloğuna sahip olmadan ekran renklerinden yola çıkıp baskının sağlıklı olacağını savunmak yanlış olur. Tek bir doğru vardır renk seçiminde Pantone kataloğundan yararlanmak. Baskı yapılacak kağıdın cinsine göre " U " serisinden (Mat kağıtlar) ve " C " serisinden (Parlak Kağıtlar) renk seçimi yapmak gerekir.

Web temelli tasarıma yönelik çalışma tarzı ile Offset temelli tasarıma yönelik çalışma tarzı renk referansları noktasında birbiriyle örtüşmez. Web tasarımın için RGB gösterim renkleri sağlıklı iken Offset tasarımında görsel renklerinin mutlaka CMYK olması gerekir. Bunun yanında özellikle Web tasarımından gelen Pc kullanıcısı arkadaşların düştüğü temel bir hata var.

- Siyah yazıda CMYK renk tanımlaması yapmak.

Bazı kişiler yazdıkları 10 - 12 punto siyah yazılara dört renkten siyah tanımlıyorlar. Son teknoloji ürünü hassas baskı makinalarında bile titreme / gölgelenme etkisi yaratacak bir sonuç ortaya çıkartacak bu renklendirme yöntemi kesinlikle yapılmaması gereken basit temel bir hatadır.

Arkadaşımızın aktardığı bilgileri bu şekilde yerlerine oturttuğumuz zaman daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Saygılar...
 

SHGİPTAR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
267
Tepkime puanı
2
Melih Yongacı, destek ve ilaveleriniz için teşekkür ederim. :smile:
 

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
2,046
Tepkime puanı
62
Yaş
47
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
ilgili yazı ile ilgili birkaç naçizane eklenti de ben yapmak isterim...

baskıda daha canlı siyah oluşturmak üzere 100 k yerine CMYK: 60/30/30/100 uygulaması sadece ve sadece düz zeminlerde ve üzerinde küçük beyaz yazıların olmaması kaydıyla sorunsuz sonuç ortaya çıkar, yıllar evvel henüz acemiyken bu tip bir zeminde erime yapmıştım... ya da degrade diyelim... baskıda siyaha giden ara tonlar rengarenk olmuştu:))

renk konusunda en önemli kaynak bence tecrübelerdir...tavsiyem... grafikerler baskıya gönderdiği her işi basıldıktan sonra incelesin... verdiği renklerin baskıda nasıl çıktığını değerlendirsin.. kısa zamanda artık nerede hangi değerler kullanılacağı daha iyi kavranacaktır... ne kadar çok işi baskıya gönderilir ve akabinde incelenirse o kadar çok renk bilgisine sahip olunur...

iş önce film atölyesine gönderiliyorsa yapılan işler orjinal haliyle gönderilmeli (mesela resimler layer li haliyle veya freehand belgesi 1 convertli 1 convertsiz olarak) gönderilmeli... gerekli hallerde film atölyesindeki grafikerin müdahalesi açısından söylüyorum...

ayrıca en önemli konulardan birisi tram, işin hangi baskı sistemiyle basılacağı ve nasıl bir kagıt kullanılacağı önemli, veya boyutu... mesela eğer bir gazete veya bilboard yapılıyorsa 30 - 40 veya 48 lik tram kullanılır, eğer bir ambalaj yapılıyorsa 48, 54 veya 60'lık tram, eğer bir dergi yapılıyorsa 60,70 veya 80 lik tram kullanılır...


saygılarımla
 

blueplanetone

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Eyl 2008
Mesajlar
27
Tepkime puanı
0
Tasarımcılığı ve Baskı öncesi hazırlıkta Sadece Freehand ile örnek verir isek hataya düşeriz Freehand in artık önünde olan yazılımlarada dikkat etmek ve gözardı etmemek lazım.Yalnız ülkemizde yagın olarak artık bir tabu haline gelen Eski Maclerden AldusFreehand mantığı artık bir kenara atıp vektörel tasarım programı olarak sadece Freehand in olmadığını artık kabul etmeliyiz. En güzel örneklerden biriside Corel Serisidir.
 

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
2,046
Tepkime puanı
62
Yaş
47
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
AldusFreehand in tabu olduğu konusunda sizinle aynı fikirde değilim... Corel kendini geliştirirken Freehand Aldus olarak kalmadı.. Şu an MX sürümü var, özellikle küçük işleri hazırlamak ve baskıya göndermek konusunda oldukça kullanışlı, pratik ve müdahale edilebilir bir program. Mesela AdobeIllustratör Freehand den çok daha profesyonel ve daha multi bir program olmasına rağmen yapılmış bir işin renk ayrımı 30 dk sürüyorsa, bu süre Freehand da 15 dk ya düşer.. ayrıca Türkiye'de grafik ve baskı firmalarının çoğu Freehand kullanmakta, yani daha rantable bir program. Elbette bir iş ile ilgili örneğin, yaygın olarak kullanılan Freehand de verilmesi daha mantıklı... Şahsi fikrimdir Freehand' e bir alternatif düşünülecekse o da AdobeIllustrator olmalıdır, Corel değil...
 

zozz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
20 Eki 2008
Mesajlar
131
Tepkime puanı
2
freehand hala en büyük yardımcıdır ambalaj tasarımcılarının. corelin bunun yerini alması tam anlamıyla imkansız. sadece yer doldurur. ambalaj tasarımı için, tasarımcının artık daha fazla tasarım programı kombinasyonlarıyla ilgili olması şart. sonucta freehand ve AI . bir de artpro tabiki. vektorel bir harikadır artpro. yorumlardan birisinde de %100 siyah yerine CMYK karışımı verilmiş. bu imkansız. müşteri kalan 3 silindiri size ödetebilir:) yada ilerde çıkacak sorunlarda tasarımı baştan ele almak zorunda kalabilirsiniz.
konuya ek olarak güzel hazırlanmış
ama

Matbaa baskısı için önerilen resim çözünürlüğü 300 pixel/inch´tir Daha yüksek çözünürlükte resim kullanmak baskı kalitesine etkisi olmayacaktır ancak dosya ebatlarımızın büyümesine dolayısıyla çıkış hızımızın azalmasına neden olacaktır.

bu ambalaj tasarımı için söz konusu olamaz. ne kadar büyük cözünürlük o kadar kalite. daha degrede renk geçişlerini %1lik alanları silindire işleyemeyen firmalar mecvut.
 

ersintambova

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
9 Şub 2008
Mesajlar
145
Tepkime puanı
0
Yaş
42
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Gercekten işe yarayacak ulaşılması zor bilgiler paylaşılmış.
 

hilmicekic

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
4 Mar 2008
Mesajlar
77
Tepkime puanı
0
- Siyah yazıda CMYK renk tanımlaması yapmak.

Bazı kişiler yazdıkları 10 - 12 punto siyah yazılara dört renkten siyah tanımlıyorlar. Son teknoloji ürünü hassas baskı makinalarında bile titreme / gölgelenme etkisi yaratacak bir sonuç ortaya çıkartacak bu renklendirme yöntemi kesinlikle yapılmaması gereken basit temel bir hatadır.

Melih abi yani yazıları renklendirirken RGB modunda mı çalışacağız. Yoksa sadece siyah yazıları mı?
Resimlerde CMYK çalışırken yazılarda nedenböyle bir tercih yapıyoruz?
Teşekkürler....
 

SHGİPTAR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
267
Tepkime puanı
2
Melih abi yani yazıları renklendirirken RGB modunda mı çalışacağız. Yoksa sadece siyah yazıları mı?
Resimlerde CMYK çalışırken yazılarda nedenböyle bir tercih yapıyoruz?
Teşekkürler....

Ben anlatmaya çalışayım
Ofset veya tifdruk'ta cmyk çalışılması gerekiyor, matbaba baskı makinaları cmyk mantığı ile baskı yaptıkları için,
Resim doğal olarak cmyk'dan çıkıyor
Yazının tek renk siyah'tan elde edilmesindeki amaç ise, renklerin baskı sırasında kayarak çiftlemesine, ayarsızlık yapmasına engel olmaktır
 
Üst