Sorunuz hem ben grafikerim deyip, grafikle iç içe olup hem de grafik programlarıyla photoshop arasındaki farkı sorunca garip karşılandı bence.
Ama sinirlenip, bozulmaya gerek yok. Çünkü bu meslek o kadar çok kişinin elinde harap oluyor ki, o kadar çok yara alıyor ki. İşini gerçekten ve gerçekten iyi yapanlara sözüm yok ama bilgisayarda neredeyse adını yazabilen ben grafikerim diyor. _Çok abartılı olduysa tavşan çizen diyelim._
E haliyle bu da; yıllarını bu konu üzerine veren, eğitimini alan, bu işten evinin geçimini sağlayan insanlara üzüntü veriyor.
Ben biraz araştırdım teknik olarak da açıklamak isterdim ama çok anlatma kabiliyetim yok.
_İkisi arasındaki en temel fark birinin piksel birinin vektör tabanlı olmasıdır.
İllustrator vektörel olarak işlem yapar. Çizilen çizgi, görselleştirilen bir imaj ne kadar büyütürsek büyütelim vektörel olduğu için yine net kalacak, yapılan oynamalar da yine bu sistem üzerinden olacaktır. Dolayısıyla illustrator özellikle büyük boyutlu print out işlemlerinde, kitap kapağı, afiş tasarımı gibi işlerde photoshop a göre daha efektiftir.
İşlevselliğine ek olarak illustrator daha grafiksel ifadelerle çalışır yani grafik tasarım işlerinin vazgeçilmezidir.
Photoshop adı üstünde fotoğraf editleme, fotoğrafçı programı olarak çıkmıştır. Piksel tabanlı olduğundan ve bir imajın piksel sayısı belli olduğundan yakınlaştırıldığında imaj kötüleşecektir. Kkısacası photoshop büyük print söz konusu olmadığında, hazır imaj editleme operasyonlarında, painting olayında kullanılır. Özellikle fotoğrafçı, dijital artist meslek grubunun programıdır.
İkisinin de kullanım alanına bağlı olarak birbirine karşı üstünlükleri vardır ama bir yerden sonra bu ikisini kıyaslamak "elma-armut" meselesine girecektir ki burada bahsedilen azınlığın dışında; iç mimarlık, mimarlık, endüstriyel tasarım, moda tasarımı, grafik tasarım, animasyon gibi bölüm öğrencileri öğrencilik hayatı boyunca ayırt etmeden ikisiyle de haşır neşir olur. Mesleğine göre uzmanlaşacağı program da sonradan belli olur. _
Alıntı.