Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

CMYK ve RGB'nin teknik açıdan farkı. Siyah ve Beyaz'ın Sihri.

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
RGB'nin açılımı Red/Green/Blue ise RGB'nin 7 renge kadar ayrıştırılması kısmını anlayamadım. Ayrıştırabilmek derken görmemizle mi alakalı? Zira milyonlarca rengi gözümüz ayırt edebiliyor. Buradaki 7, temel 7 renk ise 3 renkle ifade edilen RGB neden ışık kaynaklı renk sistemimiz oluyor?

Işık 3 Ana 4 Ara olmak üzere toplam 7 renktir. geriye kalan milyonlarca renk ise ara ve ana renklerin bir araya gelmesi ile oluşur. RGB yani Red Green Blue Ana renkler olduğu için renk sistemimiz.

beratbaran

🌱Yeni Üye🌱
yalnız benim anlayamadığım CMYK Mı Kullanılması lazım Yoksa RGB mi yoksa koyu olmasını istiyorsak CMKY açık olmasını istiorsak RGB mi kullanalım. ??

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
yalnız benim anlayamadığım CMYK Mı Kullanılması lazım Yoksa RGB mi yoksa koyu olmasını istiyorsak CMKY açık olmasını istiorsak RGB mi kullanalım. ??

İlk mesajda belirttim ama çok kısaca:

Ekran görüntüsünde: RGB

Diğer herşeyde (maddesel olan) ürüne dönüşen baskılı olanlarda: CMYK

özgüll

👑Efsanevi Grafiker👑
Çok güzel bir paylaşım ve anlatım. Teşekkürler.
İyi çalışmalar.

blindcat

🌱Yeni Üye🌱
Yukarıda yazılan bilgilerde küçük bir hata var.. Fotoğrafçılar RGB kullanır. Ve Baskı Makinaları ( Minilap) Herhangi bir boya kullanmaz. Direk IŞIK kullanarak baskı yapılır. Bu nedenle FOTOĞRAF IŞIKLA BASILIR ve RGB dir. Diğer Tüm Baskılarınız kimyasal boya, toner vb. tüm printerlar için CMYK

Moderatör tarafında düzenlendi:

lauzssi

🌱Yeni Üye🌱
Çok güzel bilgiler, teşekkür ederiz. Fakat üstteki arkadaşın da dediği gibi, fotoğraf baskı stüdyolarında, RGB modda işlem yapılırken orada maddesel yani boya nasıl kullanılıyor ki, ışıkla baskı olmuyor. Tabi siz ordaki baskıyı, tam RGB mod baskı demiyorsunuz ama "ışıkla baskı yapılamaz" demişsiniz. Yani buraya biraz daha açıklık getirirseniz seviniriz.

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Yukarıda yazılan bilgilerde küçük bir hata var.. Fotoğrafçılar RGB kullanır. Ve Baskı Makinaları ( Minilap) Herhangi bir boya kullanmaz. Direk IŞIK kullanarak baskı yapılır. Bu nedenle FOTOĞRAF IŞIKLA BASILIR ve RGB dir. Diğer Tüm Baskılarınız kimyasal boya, toner vb. tüm printerlar için CMYK

Çok güzel bilgiler, teşekkür ederiz. Fakat üstteki arkadaşın da dediği gibi, fotoğraf baskı stüdyolarında, RGB modda işlem yapılırken orada maddesel yani boya nasıl kullanılıyor ki, ışıkla baskı olmuyor. Tabi siz ordaki baskıyı, tam RGB mod baskı demiyorsunuz ama "ışıkla baskı yapılamaz" demişsiniz. Yani buraya biraz daha açıklık getirirseniz seviniriz.

Evet ışıkla baskı yapılmaz! Işığın etken maddeler üzerindeki kimyasal tepkimeleri sonucu doğar buradaki renkler, yani resmin oluşmasını sağlayan tek başına ışık değildir, ışığı yansıtan veya absorme eden kimyasal maddelerdir. Bu cümleden de anlaşıldığı gibi resmin pozlandırılmasından bahsetmemiştim, dijital baskı makinelerinin (günümüzde çokça kullanılmakta olan) çalışma prensibinden bahsetmiştim.

Arkdaşın verdiği bilgi doğru! fakat benimki de yanlış değil, işin bu boyutu artık ışık ve renk arasındaki ilişkinin, baskı tekniklerine uyumundan çıkıp çok farklı kulvarlara (minilab) girdiği için yüzeysel anlattım, ama cümlemde bir anlam bozukluğu yata anlatım hatası olmuş ki yanlış anlaşılmış..