Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Corel'de JPG ebat sorunu

bulletproof

🏆Pro Tasarımcı🏆
Merhaba arkadaşlar,

Coreldraw12 kullanıyorum ve jpeg dosya yaparken büyük ebatlarda sıkıntı oluyor.

misalen;

2 metreye 10 metre bir çalışmayı jpeg olarak çıkarmak istiyorum. Dosyayı Jpeg olarak verirken dpi ayarını yaptığımız sayfanın sol üst köşesinde işin ebatı gözüküyor. 72 dpi olarak 2 metreye 3,5metre gibi bir sınırlama yapıyor ki görüntü deforme olmuş oluyor.

Elle girerek bu rakamlar değiştirilemiyor. Ben çözüm olarak corelden dosya çıkarmadan önce küçültüyorum, sonra baskı makinasına yollarken tekrar normal ebatı ayarlıyorum. 150 dpi civarı yaptığımızda ise çıkarabildiği jpeg ebatı daha da düşük oluyor. Bunun bir püf noktası var mı?

Benzer konular

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Püf noktası yok 12'den sonraki versiyonlarda büyük ebatlarda export edebiliyorsun ama 12 ve önceki sürümlerinde Corel belirli bir sınırlama getiriyor. Dosyayı export ettikten sonra Photoshop'ta aç gerçek ölçülerine getir ve kaydet, ben bu şekilde kullanıyordum...

bulletproof

🏆Pro Tasarımcı🏆
Püf noktası yok 12'den sonraki versiyonlarda büyük ebatlarda export edebiliyorsun ama 12 ve önceki sürümlerinde Corel belirli bir sınırlama getiriyor. Dosyayı export ettikten sonra Photoshop'ta aç gerçek ölçülerine getir ve kaydet, ben bu şekilde kullanıyordum...

Anladım, teşekkürler..

ordu52

🏅Acemi Tasarımcı🏅
slm, sınırlama boyutunun altında bir ölçüde mesela 100 x 100 cm bir resim kaydet ve kaydederken ayarları elle gir düzelecektir. sonraki kayıtlarda sorunun kalktığını göreceksin.

babacan45

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.okul-market.net
arkadaşım olayı biraz detaylandırır mısın. Ben de aynı problemi yaşadım ama corelx5 e geçiş yapıp aştım bu problemi

muratkeceli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.kecelikalem.net
export ederken önce 1 dpi expor et sonra istediğin boyutta deforme etmeden exportlar yıllar önce bana kafayı yedirmişti bütün ümitlerimin bittiği anda tesadüfen bulmuştum bu yolu

her dosyayı export ederken yapman gerekiyor yanlız :)

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Murat arkadaşım Export etmenin yolunu göstermiş ama benim verdiğim cevap Export edilen dosyanın Export edildikten sonraki hali (.tiff-.jpeg vs.) ile kullanılanacağı ve Export'unda buna uygun olması koşuluyla verilmiş cevaptır. Arkadaşın bilmediğinden değil ama sanırım dalgınlığına geldi ki bilmeyenler için ekranda gördüğümüz resimler noktalardan oluşur ve Dpi değeri 1x1 inch mesafe içindeki nokta sayısını belli eder. 1 Dpi export sonrası sonuç 1x1 inch içinde tek bir nokta olacağıdır ki bu sonuçlarla sağlıklı bir dosya almak mümkün değil. 1 dpi ölçünün ne kadar eksik olduğunu anlamak için şu bilgiyi de hatırlamakta fayda var: Baskı için tavsiye edilen birim 300 dpi'dır. Ölçü büyüdükçe dosya boyutlarını artmasından dolayı genelde 72 dpi kullanır. Eğer Export edeyimde ne olursa olsun diyorsanız 1 dpi kullanabilirsiniz, eğer Export ettiğiniz dosyayı başka yerlerde de kullanacaksanız 1 dpi değerle kaliteli işler çıkarmanız mümkün değil...

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
dosya aktarımınızı neden jpg yapıyorsunuz? sormak isterim... herhangi bir sınırlama yada zorunluluk mu var? bahsettiğiniz ölçekler genelde digital baskıya gidecek işler olduğu anlaşılıyor
benim size tavsiyem export + tiff + lzw compression (cm. çalıştıysanız) 320 dpi (mm. çalıştıysanız ) 1420 dpi yeterli olacaktır. tam 8 senedir bu şekilde baskıya iş göndeririz ve bir sorunda yaşamadık çok şükür.

benimki bir tavsiyedir....

bulletproof

🏆Pro Tasarımcı🏆
export ederken önce 1 dpi expor et sonra istediğin boyutta deforme etmeden exportlar yıllar önce bana kafayı yedirmişti bütün ümitlerimin bittiği anda tesadüfen bulmuştum bu yolu

her dosyayı export ederken yapman gerekiyor yanlız :)

İşte bu güzeldi, Allah razı olsun. Denedim yalın ve gayet başarılı bir yöntem! Sorumun tam cevabı bu oldu.

Tavsiyeler içinde ayrıca teşekkür ederim. Devamı olması dileğiyle.

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Tavsiyelerin devamı 1 dpi ayarı kullanma :) ...

bulletproof

🏆Pro Tasarımcı🏆

Bu yöntem biraz coreli aldatmaca gibi. İlk önce 1 dpi ile dosya çıkarıyoruz. Bu çıkardığımız dosyanın hiç bir önemi yok, kullanmıyoruz. Daha sonra tekrar exporta girdiğimizde işimizin ölçüsü tam çıkıyor ve kaç dpi ise ayarlayıp gerçek dosyayı oluşturuyoruz.

muratkeceli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.kecelikalem.net

:rofl: tam olarak dediğim şu 12 versiyonun da bir jpeg yaratmak istediğinizde size yandan basılmış deforme vaziyette bir jpeg dosyası yaratıyor bu corelin bir hatası
bu hatayı düzeltmek için export ayarından 1 dpi yapıp x dosya diye exportluyoruz
hemen ardından tekrar export diyoruz 300 dpi yada artık kaç dpi lazımsa ayarımızı yapıyoruz ve jpeg dosyamızı oluşturuyoruz daha önce deforme olarak yarattığı jpegden eser kalmıyor :) normal şekilde export yapıyor

yani sadece 1 dpi yi bi çeşit export ayarını resetleme olarak kullanıyoruz :wink:

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşlar dediğiniz yöntemle dosyayı istediğiniz boyuta getirebilirsiniz ama misal baskı yapılacak bir işte kullanamazsınız. Dosyayı 1 dpi export ettikten sonra dosya artık 1 dpi'lık bir kaliteye sahiptir daha sonra değil 300 dpi 300.000.000 dpi a da çıkarsanız nafile dosya kalitesi ayarlardaki rakamları değiştirmekle değişmez. Bunları ek bilgi - uyarı - tavsiye nasıl kabul ederseniz ben söyliyeyim siz istediğiniz ayarları kullanın...

muratkeceli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.kecelikalem.net
arkadaşlar dediğiniz yöntemle dosyayı istediğiniz boyuta getirebilirsiniz ama misal baskı yapılacak bir işte kullanamazsınız. Dosyayı 1 dpi export ettikten sonra dosya artık 1 dpi'lık bir kaliteye sahiptir daha sonra değil 300 dpi 300.000.000 dpi a da çıkarsanız nafile dosya kalitesi ayarlardaki rakamları değiştirmekle değişmez. Bunları ek bilgi - uyarı - tavsiye nasıl kabul ederseniz ben söyliyeyim siz istediğiniz ayarları kullanın...

şaka yapıyosun :d lütfen şaka yapıyorum de anlamamış olamazsın

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Dediğiniz gibi yapıldığında da export ayarları değişmiyor. 5x5 m lik bir deneme yaptım 72 dpi ile % 66 olarak export ediyor. Yani her koşulda export ettikten sonra kontrol etmek en sağlıklı yol...

ordu52

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ya ben anlamıorum arkadaş, ben 20 mt 30 mt iş exportluyorum corel 12den böle sorun yaşamıyorum. gerçi bana işlemiyo da. bu export meselesini ele almam lazım. detaylı gene. işyerinde corel 12 var ondan hazırlar buraya atarım. hafta sonu. ordu da corel destek merkezi açcam nerdeyse.
attachment.php