Eleştirilerin için teşekkür ederim Dilara...
Cuckoo:Guguk kuşu demektir, seninde farkettiğin gibi çalışmadaki imge guguk kuşu değil, ama macaw'da değil, daha çok başka tropik kuş ailesinden olan cennet kuşlarını simgeleyebilir. İşin atraksiyonuda zaten burada gizli; Guguk kuşunun en önemli özelliği, asalak bir üreme yöntemi seçmiş olmasıdır. Guguk dişisi başka bir kuş yuvası bulur oraya yumurtlar, yumurtadan çıkan guguk yavrusu diğer kuşun yumurtası veya yavrusunu dışarı atar. Zavallı kuş neyi büyüttüğünü bilmeden guguk yavrusunu büyütür. Burada ufak bir benzerlikten yararlanarak, rahatına düşkün kadınla nasıl bir bağlantı kurabilirim sorusuna cevap aradım, biraz frapan ve renkli giyim tarzı olan kadınları simgeleyerek. kuş ve hayat tarzı ilişkisine gönderme yaptım, sonuçta bu bir logo, doküman değil, olumlu veya olumsuz bireyle iletişim kurması, benim için önemli bir numaralı kriter. Bu konu yoruma açık ve herkes kendine göre değerlendirebilir.
Katılmadığım nokta ise logonun kategorize edilmesi. Örneğin kırtasiyeci logosu, çorapçı logosu, diye bir tanımlama ticari markalar için büyük bir risktir. Böyle bir kategorize etme anlayışı o markayı sürü içine sokar ki, markada sürüye girmek sürüdeki diğer markaların eksilerini otomatik olarak markaya yüklemek demektir. Örnek verecek olursak, makina parçası yapan birçok firma, logolarında dişliyi görsel imge olarak kullanır, bu firmalardan herhangi birinin yaptığı hata, bilinçaltında diğer müşterileri olumsuz etkileme riskine sahiptir. Bu tasarımda üretici düşünceyi kısıtladığı için, tasarım ruhunada aykırıdır. Zaten logoların büyük bir kısmını eğer logoda belirgin bir biçimde imgeleme yapılmadı ise, hangi sektörde faaliyet gösterdiğini anlayamazsınız. Yumurtacı logosunda mutlaka ya yumurta yada tavuk kullanacağız diye bir şart yok.
Son olarak zaten logoyu değiştireceğim, ilgili internet satış sitesindeki marka yöneticileri marka görselinin daha çok çocuk giyimini yansıttığını düşünmüşler. Buda başka bir kategorize etme anlayışı ama, söyleyecek birşey yok.
Kolay gelsin