Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ders-1: Fotograf makinesini taniyalim.

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
Gunumuzde dijital fotografciligin kazandigi oneme ragmen fotografcilikta bilinmesi gereken temel kurallari sizlere bu bolum altinda dersler olarak anlatmaya calisacagim.
Temel kurallar bittikten sonra dijital fotografciliga gecisi ve dijital fotografciligin temel ilkelerinden, fotograf cekim tekniklerinden bahsedecegim...
Yazilarin bazilari Ingilizce`den Turkce`ye tarafimdan cevrilmistir ve cogu kendi notlarimdir, geri kalanlar ise cesitli kaynaklardan yararlanarak toplanmistir...

Tesekkurler...



Fotograf makinesini taniyalim:


Fotoğraf, belgelenmek istenen objeden yansıyan ışığın duyarlı yüzey üstüne düşmesi ve duyar kat üstünde sabitlenmesi işidir. Fotoğraf makinesinde, belgelenmek istenen objeden yansıyan ışık; objektifte ulaşır ve odaklanır,sonra,hemen objektifin içinde bulunan ve adına diyafram denen diske ulaşır. Bu diskin amacı;gelen ışığın şiddetinin ayarlanabilmesidir. Bu işi ise ortasında bulunan ve kullanıcı tarafından ayarlanabilen bir delik sayesinde yapar. Objektifte toplanan ve odaklanan ışık diyaframdan geçerek örtücüye ulaşır. Örtücü perde çekim sırasında önceden seçilen bir süre boyunca açık kalarak, ışığın film üzerine düşmesini sağlar.

Başlangıçta sadece fotografı çekecek kişi tarafından gövde üstünde yapılan ayarlar zamanla elektronik sistemlerin gelişmesi ile otomatik yapılır hale geldi. Yardımcı motorlar ile film sarımı, zoom işlemi yapılır oldu.

Makineler yapılarına göre isimlendirilirler:


1. Kompakt modeller (Compact)

rh_mju1010_silver_side.jpg


Daha hafif ve ucuzdurlar. Günlük ve kolay kullanım için tasarlandıklarından birçok işlemi ortalama değerleri bularak otomatik olarak yaparlar. Siz sadece deklanşöre basarsınız. Objektifleri genelde sabit 35mm’dir. Yeni modelleri zoom özellikli sabit objejtiflere (35-105mm) sahiptir. Ayrıca APS film ile film takma kolaylaşmış, kazara filmi yakma riski de ortadan kalkmıştır. Bu makinelerin vizörü ayrı açı ile görüntü yansıttığı için paralaks (parallax) hatasına yol açabilir.


2. SLR modeller (Tek objektifli refleks/Single Lens Reflex)

canon_slr.jpg


Kompakt kameraya nazaran daha profesyonel kullanilan kamera cesitidir. SLR`nin en buyuk ozelligi fotografcinin fotografa kendi mudahele etme imkanini vermesidir. Gunumuzde bir cok fotografcitarafindan kullanilmakta ve gun gectikce ozellik olarak daha cok gelistirilmektedir.
 

Benzer konular

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
Makinenin Ana Ögeleri

Fotograf makinalarının ana ögeleri:

a: karanlık kutu
b: objektif
c: film taşıyıcısı


Zamanla makine üreticileri ana ögelere yararlı yardımcı ögeler ekleyip geliştirerek bugün kullandığımız fotograf makinalarına gelmişlerdir. Yeni üretim ve her türlü ayrıntıyı üzerinde barındıran fotograf makinalarının gövdeleri aslında hala birer karanlık kutudan ibarettir.

Karanlık Kutu

pinhole_geometry_1.gif


yukarida gordugunuz gibi obje (F) fotograf makinesinin sensorune karanlik kutu`dan gecerek ters olarak yansimaktadir.


Fotograf makinasının objektifi ile filmin ara mesafesini belirleyen, içerisine takılan filmi ışıklı ortamlardan koruyan gövde kısmıdır. Objektif ve film taşıyıcısı için taşıyıcı görev üstlenir.

Objektif

00156_tamron_28-300_lens.jpg


Genellikle birden fazla mercek elemanından oluşan ve temel işlevi film düzlemi üzerine görüntü düşürmek olan mercek sistemleridir.


Film Taşıyıcısı
Filmin karanlık kutu içerisinde netleme (odak) düzleminde düzgün ve optik eksene dik tutan taşıyıcı sistemdir. Böylece objektif ile yapılan netlik film düzlemine aktarılabilir.
Makina gövdesine takılıp çıkarılan türde ise filmin önüne sürülen bir plaka ile filmi ışıktan korur.
 

Mertkan TEKİN

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
7 Kas 2008
Mesajlar
144
Tepkime puanı
11
Devamını sabırsızlıkla bekliyorum, teşekkür ederim
 

Hamzaayaz

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
31 Mar 2010
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
güzel paylaşım olmuş ellerine sağlık
 
Üst