Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ekran Ebatı

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Selamün Aleyküm,
Konuyu buraya mı yoksa başka yere mi? açma konusunda tereddütte girdim.
Benim merak ettiğim sorunun yanıtı şu : Ben dijital baskılarımı CorelDRAW'la yapıyorum, folyo kesim için de Flexi kullanıyorum. Şuan kullandığım LCD monitör KARE ebatlıdır, monitörüm eskidiği için yeni bir tane almayı düşünüyorum, piyasada DİKDÖRTGEN ebatlı olanlarda var, sormak istediğim şu : Grafik için en uygun monitör hangisidir?, KARE monitör yoksa DİKDÖRTGEN monitör mü?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunuyorum.

Soner DİLEK

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.sonerdilek.net
monitör tercihi aslında sizin kendi zevkinize kalmış, notebooklarda bile tasarım yapan insanlar tanıyorum:) ama grafik tasarım açısından en rahat dikdörtgen diye tabir ettiğiniz geniş ekranlı monitörleri tavsiye ederim. hem gözü yormaz, hem benim fikrim olaya biraz daha hakim olma şansınız artar.

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Yanıtınız için teşekkür ediyorum, benim şöyle bir kaygım var : Dikdörtgen monitörde, özellikle yazıların gerçek boyutlarını nasıl anlayacağız?, monitör ortamında yaptığımız tasarımlar, gerçek boyutların bir minyatürü değil mi?, dikdörtgen monitörde bunu nasıl yapabiliriz?, kare olmayan bir monitörde yatay-dikey ölçüsü eşit olan bir obje çizildiği zaman doğal olarak gerçek görüntüyü vermez. Bununla ilgili görüş ve yorumlarınızı bekliyorum, teşekkür ediyorum.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Yanıtınız için teşekkür ediyorum, benim şöyle bir kaygım var : Dikdörtgen monitörde, özellikle yazıların gerçek boyutlarını nasıl anlayacağız?, monitör ortamında yaptığımız tasarımlar, gerçek boyutların bir minyatürü değil mi?, dikdörtgen monitörde bunu nasıl yapabiliriz?, kare olmayan bir monitörde yatay-dikey ölçüsü eşit olan bir obje çizildiği zaman doğal olarak gerçek görüntüyü vermez. Bununla ilgili görüş ve yorumlarınızı bekliyorum, teşekkür ediyorum.

diyelim ki dikdörtgen bir lcd monitör aldınız,
endişenlendiğiniz nokta sanırsam ekran orantısı ile alakalı bir durum,
haklısınız 12 cm. x 12 cm. kare çizdiniz ama ekran bunu yanlara doğru sündürdüğü için
baktığınızda 17 x 12 gibi bir görüntü hissedeceksiniz. bu sizin hem performansınızı etkileyecek hemde işin nihayi sonucunda ürüne dönüştüğünde istenilen kaliteden yoksun bırakacak.
ama ekran görünüm seçeneklerinde ; panorama, auto, 16:9 , 14:9 , 4:3 gibi ekran orantı seçenekleri olan bir monitör edinirseniz, çalışmalarınızda 4:3 modunu seçtiğinizde dikdörtgen formda olan monitörünüzde tam kare bir görünüm elde edebilirsiniz.
sanırım bu açıklamam sizin için yeterli olacaktır.
şimdiden kolay gelsin.

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Murat aby çok teşekkürler, mükemmel bir yanıt oldu, Allah razı olsun.

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆

Bunuda nereden çıkardınız. Monitörün ölçüsünün dikdörtgen olması sizin yaptığınız çalışmaları deforme etmez, ekrana 10x10 bir obje çizerseniz bu 10x10 demektir bilakis yatay monitörler grafik çalışmalar için daha fazla hareket alanı sağlar ekranın ortasında çalışırken menü kalabalığınızı sağa sola serpiştirme olanağı verir.

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Cevabınız için teşekkür ediyorum, dediğiniz gibi ölçülerde bir değişiklik olmaz, ama, düzgün bir tasarım için, objelerin doğal minyatör görünümünü görmek gerek, objeleri doğru bir kompozisyonla ilgili alana tanzim edilebilmesi için gerçek görüntüyü görmek lazım diye düşünüyorum.

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
ilk defa kare monitör diye bir şey duyuyorum

üstelik sorunuz mesleğinizle alaksız bir durum. monitör kare olsa ne olur yuvarlak olsa ne olur. epsinde ölçüler aynı gelmesi şart zaten. yoksa o monitör değil akvaryum olur. bir tasarımcının monötrde araması gereken tek özellik kalibrasyon monitör olup olmadığıdır. tabi onlarda kendi içinde kalitesine göre ayrılır ya.. yanlış soru sorunca böyle yanlış cevaplar alırsınız..

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Dikdörtgen monitörler son yıllarda çıkmış, bundan önceki ekranların kabaca şekli nasıldı?
Aradaki şekil farkını izah etmek için bu biçimde örnek verdim, ayrıca Murat bey gerekli yanıtı verdi. Yorumlarınız için teşekkür ediyorum.

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
Cevabınız için teşekkür ediyorum, dediğiniz gibi ölçülerde bir değişiklik olmaz, ama, düzgün bir tasarım için, objelerin doğal minyatör görünümünü görmek gerek, objeleri doğru bir kompozisyonla ilgili alana tanzim edilebilmesi için gerçek görüntüyü görmek lazım diye düşünüyorum.

Söylediğiniz bambaşka birşey, 16:9 bir monitörde objelerin doğal hallerinin görülemeyeceğini söylüyorsunuz ama 16:9 görüntü formatı insan gözünün doğal görüntü formatıdır ve haliyle objeler en doğal bu formatta görünür ayrıca kare bir monitör (niye şuna 4:3 demiyorum ki?) nasıl bir avantaj sağlıyor anlamış değilim. Kare objelerin görünümü kare monitörlerde düzgünse dikdörtgen objeler dikdörtgen monitörlerde mi düzgün oluyor? Objenin yatay veya dikey olması durumuna göre ayrı monitörler mi kullanacağız? Gerçekten bilmiyorum ve merak ediyorum...

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Gerçi Murat bey yukarıda yanıtlamış, burda bahsettiğim gerçek ölçüyü görmedir, yatay-dikey ölçüyü doğal olarak görmektir, 10x10'nu ölçü olarak farklı iki ekranda çizelim, görüntü olarak hangisi doğru görünür?, doğru ve gerçeği görmek tasarım için önem arzeder yoksa, göreceli ölçülere göre gidersek düzgün ve simetrik tasarımlar yapamayız diye düşünüyorum.

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
Gerçi Murat bey yukarıda yanıtlamış, burda bahsettiğim gerçek ölçüyü görmedir, yatay-dikey ölçüyü doğal olarak görmektir, 10x10'nu ölçü olarak farklı iki ekranda çizelim, görüntü olarak hangisi doğru görünür?, doğru ve gerçeği görmek tasarım için önem arzeder yoksa, göreceli ölçülere göre gidersek düzgün ve simetrik tasarımlar yapamayız diye düşünüyorum.

Şimdi siz dikdörtgen bir monitörün çözünürlüğünü tutupta atıyorum 1024x768 yaparsanız o zaman bu dedikleriniz bir anlam ifade eder ama yeni nesil monitörlerde artık böyle bir durum yok daha doğrusu dikdörtgen bir monitör alırsanız o monitörün native çözünürlüğünü kullanmanız gerekir böyle olduğu takdirde de hiçbir problem olmadan istediğiniz grafik çalışmasını yapabilirsiniz. Kısaca sizin söylediğiniz olay (monitörün kare veya dikdörtgen olması bir şey ifade etmez) kullanılan monitörde yanlış çözünürlük ayarlanmasıyla olabilecek bir durum.