Desen Tramlar
Arkadaşım Tram yapmak aslında kolaydır. Önemli olan tramların baskıdan geçebilecekmi?.
Tram çalışırsın ama kalıpta çıkmayabilir. kalıpta çıktı baskıda beklediğin neticeyi alamayabilirsin.
Tramın kalıpta çıkması için: Kalıpçının hangi tramda nasıl bir ipek kullandığıda önemlidir. Emisyon denilen maddelerde önemlidir. Kalıpçı tramı kalıpta açmak için basınçlı hava ile su karışımını kalıba tutar ve açmaya başlar. Doğal olarak ipek kötü yada emisyon kötü ise tramlar yavaş yavaş yok olur. Buda sizi ametör olduğunuzun hissine kaptırır işinizi sağlıklı yapamazsınız. Tram işi aslında ekip işidir. Bilgilerinizin olması gerekir. size kısaca bahsedeyim
Tramda boyaların özellikleri: Subazlı boya, Yağbazlı boya, Pat boya, Aşındırma Boya.
Subazlı BOYA: Boyanın özelliği tuşesi az olması ve hiç çıkmaması kanserojen maddenin normal boyalardan daha az olması vs. Tramlı işlerde sorunlu boyadır. Çünkü ısıdan dolayı tramlar belli süreden sonra tıkanır. Boyanın özelliklerinden biti çabuk kurumasıdır. Bu yüzden su bazlı boyalarda kullanacağımız tramların nokta taneciklerini daha büyük ve araları daha açık kullanırız.
Yağbazlı BOYA: Kalıpta kuruyup tıkanma yapmaz. Her çeşit tram bu boyada çıkar. İnce tramlarda sıkıntı yaratmaz. Boyanın kendisi ince olduğu ve tıkanma yapmadığı için tram çalışmalarında pek korkulacak sorun çıkmıyor. Ama pek tutulan boya değil çünkü kanserojen maddesi epey bi fazla.
Pat BOYA: Bu boyanın kuruma etkisi vardır ama diğer boyalar kadar hızlı değildir. Ve ince tramları dahi çıkarabilme özelliği vardı. ama artık pek kullanılan boya değil. çünkü belirli yıkamadan sonra özellliğini kaybediyor.
Aşındırma BOYA: Son zamanlarda pek tutulan boyadır. Kumaşın içine aşınır ve hiç bir etkisini kaybetmez. Kanserojen maddelisi ve madddesizi dahi vardır. Bunda kullanılacak tramlara çok çok dikkat edilmesi gereklidir. Her tramı kabul etmeyen bir boyadır. Örnek: Lacivert kumaşa Kırmızı renk basmaya çalışırsanız beklediğiniz renk tonajını yakalayamazsınız çünkü belirli süreden sonra aşınır mat renk verir. Bunu önlemek için boyayı fazla fazla basarlar ve bölelikle tramlarda kapanır hiç bir şey görünmez. Yada aynı desenin altına fon kalıbı hazırlanıp kumaş zemin rengine örtücülük verilir sonra desen üzerine basılır. Ama tramlarınız ince ise sıkıntı yaşamanız an meselesidir.
Dediğim gibi bu işler ekip işidir. Siz tramı yaptınız çok güzel olmuştur gerçektende. Ama kalıpçınız iyi değilse sorun yaşarsınız. Kalıpçınız iyi ama baskıyı yapacak ustalarınız işten çok anlamıyorsa yine sorun yaşarsınız. Bu yüzden ekip iyi olursa hiç bir sıkıntı sorun kalmaz.
Öneri: Tram çalışmalarınızı Vektörel çalışın. Film çıktısına hazırlamak için çalıştığınız tramın çözünürlülük DPI yüksek tutun. bunlara dikkat etmezseniz Kırılmalar olur siz monitörünüzde göremezsiniz. Ancak o kırılma Kalıpçının açmaya çalışması ile tramları uçurur. Çünkü noktalar kalıp için hazırlanan ipekte tutunurlar. Ama tramlarda kırılma olursa ipekte tutuculuğunu kaybedip uçmasına sebep verebilir.
Saygılarımla__: Kenan DAY ( DayDesen - Genel Müdür )