Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Film Banyosu

UsbCable

🌱Yeni Üye🌱
merhabalar;

sitede filmlerin banyosu ile ilgili araştırma yaptığımda sonuç elde edemedim malesef ben matbaa da ortokromatik bir filmin banyo çeşitleriyle ilgili detaylı bir bilgi arıyorum film 1. banyodan sonra safsuyla durulanıyor 2. banyodan sonra da normal suyla tekrar durulanıyor burda bana bu banyoların isimleri amaçları ve diğer detayları lazım acaba bunlar hakkında yardımcı olabilirmisiniz ? şimdiden teşekkür ederim...

İyi çalışmalar

Benzer konular

xl200

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba

Oncelikle film cıkıs makinalarında online yada ofline olarak adlandırdıgım banyo uniteleri bulunmaktadır. Online banyo makinaları film cıkıs makinası ile senkronizasyonlu olarak calısmaktadır. Banyo makinalarının icinde bulunan kimyasallar lazer makinalar tarafından pozlanan ham filmleri yıkamak ve zmandan kazanmak maksadı ile uretilmiştir. Önceden bu işlemler el yordamı ile yapılmakta idi. Banyo makinalarının içinde bulunan kimyaslar sırası ile

( Devoloper ) Dev
( Fixer ) Fix
( Water ) Su
( Dry ) Kurutma

Bu Kimyasallar belli olcekler aracılıgı ve sehir suyu ile karıstırılarak banyo unitesine aktarılmaktadır. Çogunlukla aynı malzemenin kullanıldıgı urunler 1/3 oranlarla ayarlanmaktadır. Yani kısaca anlatmak gerekirse Agfa marka film kullanıyorsan ve devoloper ve fixer kullanımınında agfa olması daha kesin ve duzgun sonuc elde etmene sebep olacaktır. Kimyasal karısımında 5 Lt saf kimyasalı bosalttıgınızda da uxerine 15 Lt su ilave etmeniz gerekmektedir. Bu devoloperde ve fixerde de aynıdır lakin ilacların kullanılması kadar ısınında cok buyuk onemi vardır. Genellikle bu kimyasallar 35 C derecede en dogru cozumlemeyi saglar. Banyo unitesinin tam ısınması neticesinde Film cıkıs yada Ctp
makinlarının rip konfigurasyonlarında bulunan density olcek için kullanılan kalibrasyon cıkısları vardır. Bu cıkıs ile banyodan cıkan film ve kalıpların yogunlugunu ve tramların olması gereken seviyelerde seyretmesini kontrol ederiz. İlk makinaya yapılan banyonun sertlik derecesi biraz daha ust seviyelerde olacagından makinanızın ayarları ile cok oynamamınızı tavsiye ederim. 10 - 15 gun sonra bu ayarlar oturacaktır ve stabil duzeye gelecektir.

Devoloper filmin emisyon yuzeyınde pozlanan ve pozlanmayan alanları çozumler.
Fixer bu emisyon yuzeyinin temizlenmesine ve filmin seffaf haline donusmesini saglar
Water bu iki ilacında vermiş oldugu etkiyi temizliyerek filmin uzerindeki tortuları kaldırır
Dry filmin kuruma odasıdır belli sıcaklıkta filmi ıslak bırakmamak için bulunmaktadır.

Umarım faydalı olmustur

Kolay gelsin...

Son düzenleme: