Bu konu başlığı altında yazılanların çoğunu okudum. ama biraz "ıskalama" durumu var bence. Şöyle ki;
Sitedeki çoğu kişi "mektepli" olarak kursların yetersiz olacağından bahsetmesi gayet doğru ve normal ANCAK "alaylı" olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız internetteki "tutorial"lar la hangi programda ne kadar ilerleyebilirsiniz ya da ne kadar sürede gelişebilirsiniz veya bir grafik ajansından bir reklam ajansında sizden istenilenleri doğru yollarla ne kadar sürede gerçekleştirebilirsiniz.Bu yüzden bir eğitim kurumunda bunu tamamlamak bence GEREKLİ'dir.(Kursların muamma durumuna girmiyorum genel olarak bu konuşmam).
Bütün konuşmalarımı piyasada freelance diye dolaşan grafikerim! diyenleri, grafik kursu adı altında bildiklerinizi tekrar öğreten kurumları bir kenara koyuyorum, ancak kariyer planını yaparken özellikle alaylı olarak bu yoldan gitmeye baş koyulmuşsa "sertifikalar" da "portfolio" kadar önem kazanıyor bence.
Konuyu açan arkadaşıma fikir vermesi için ben kendi yolumdan bahsediyim.Biyoloji bölümü mezunuyum(2004-2012), aöf'te bankacılık ve sigortacılık okuyorum(2010-2013). biyoloji tamamen diploma amaçlı okuduğum bir bölüm, bankacılık ve sigortacılık ta tamamen iş seçeneğimi arttırmak için girdiğim bir bölüm ancak 2002den beridir, grafik tasarımla hobi olarak ilgilenmeye başladım ancak sonrasında ilgilendikçe yaptığım şeyleri görünce hem kendim hemde çevreden bir "YARATICI ALGI"m olduğunu farkettim ve bunun üzerine devam ettim aynı zamanda bişeyler çizmek tasarlamaktan büyük zevk aldığımı farkettim. Hem yaşım hem de durumum gereği bir üniversite de bu eğitimi almayı tercih edemedim. Kendi kendimi geliştirmeyi tercih ettim ve bunun sonucunda 7 yıldır "grafik tasarım" yapıyorum, "grafiker" değilim. Bunu freelance olarakta sürdürdüm çeşitli reklam ajanslarında dönemlik çalışarak da yaptım. Şimdi 2012 mezuniyetlerimden sonra reklamcılık-grafik tasarım-tanıtım konularında bir iş sahasında devam etmeyi çok istiyorum."mutlu olduğunuz işi yapın" tanımı bende karşılığı bende bu meslek sahası, ancak bir ajansa gidip ben çalışmak istiyorum dediğimde "portfolyomun" ne kadar etkili olacağı ya da tanıdıklarımın referanslarının ne kadar etkili olacağı bence meçhul, AMA eğer ismi kabul görmüş, hatta referans olarak kullanılabilecek eğitim kurumlarından meslek ile alakalı bir sertifika "portfolyo+referans" denklemini tamamlayacak bir formül olduğuna inanıyorum.Farklı görüşler varsa paylaşın benim hatalarım varsa bu planda ona göre kendim içinde revize edebilirim.
Bence ıskalanan bölüm bu, kendi kendine geliştirmek işin bir bölümü, ama ne kadar doğru geliştirebilirsin ne kadar doğru öğrenebilirsin meçhul, ayrıca bu işi bildiğinizi başka birine çalışmalarınızı sunma haricinde nasıl gösterebilirsiniz,
AMA tabi haklı olunan bölümlerde var hiçbir kursu size "yaratıcı algı" kazandırmaz, yaratıcı bakış açısı vermez, ya da yaratıcılığı basit formüllere dökemez, ama yaratıcılığınızı daha iyi, daha hızlı, daha kolay yansıtmak için kullanacağını programlara hakim olmayı öğretebilir.
AYRICA sadece program bilgisi dışında birkaç kursta Renk Kullanımı, tipografi eğitim v.b. konularda eğtim programlarına dahil bu tarz ayrıntılara göre kurs seçmek gerekir.
Birkaç "mektepli" arkadaşımdan öğrendiğim diğer bir şey de grafik tasarım bölümlerinde de program tabanlı eğitimlerin yeterli olmadığıdır. Bu durumda da bir eğitim kurumundan program dilini öğrenmek herşekilde + olarak geçer.
Özetle, kurslar sana yaratıcı olmayı öğretemez, yaratıcılığını kullanmayı öğretirler,bir "circle" vector'e "gradient" atmayı öğretir ama onu bir "küre" ye çevirmek senin yaratıcılığın. kursların standartları çok değişken iyi bir eğitim kurumunu bulmak önemlidir, her işe alımda sertifikalar "olumlu" eklerdir.