Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik tasarım ve baskı hakkında sorunlar

dnzdnr

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba,

Sitede yeniyim ve umarım kalıcı olacağım, çünkü bilmem gereken pek çok şey var. Sorularımı doğru bölüme yazdığımı umuyorum.

İlk olarak web tasarımcıyım, grafiker sayılmam. Web grafik tasarımları için Photoshop kullanıyorum. Fakat bir tanıdığıma yardım amacıyla reklam/baskı işlerine bulaşmış durumdayım. Kartvizit, büyük menü/afiş çalışmaları yapmaya çalışıyorum. Photoshop ile bunları sorunsuz yapabiliyorum fakat matbaa'da baskıya gittiğinde aynı ölçülerde çıkmasına rağmen görüntü kalitesinde ciddi anlamda bozulmalar olmuş.

Haliyle okudum, ettim photoshop sanırım bu işler için uygun değil. Illustrator kullanmaya başladım. Fazla bilgim olmamasına rağmen bir kartvizit hazırladım. Fakat bunu baskıya verebilmek için hangi formatta kaydetmem uygun olur? ai? jpeg? jpeg olarak kaydettiğimde görüntü kalitesi çok yüksek gelmedi bana.

Birde DPI nasıl arttırılır bu illustrator'de? Varsayılan olarak 300ppi ile açılıyor yeni bir döküm ama ppi ile dpi arasındaki farkı anlayamadım ben bir türlü :)

Bunlar aciliyetli sorunlarım. Genel bir özet yapmak gerekirse bu grafik tasarım işinde matbaya sorunsuz ve yüksek çözünürlükte imajları, çalışmaları göndermem için olmazsa olmaz kurallar nedir?

İlgilenip , yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bu tip çalışmaları vektörel programlarda yapmanız daha mantıklı.
Çalışmanın hangi formatta baskıya gönderileceğini de baskıyı yaptıracağınız matbaa ile koordine kurarak kararlaştırmalısınız.
Siz AI olarak kaydedersiniz matbaa ben PDF istiyorum der.Siz PDF kaydedersiniz kimi matbaa yok ben TIFF istiyorum der.
Bu tip sıkıntılarla karşılaşmamak için dediğim gibi baskıyı yapacak matbaa ile koordine kurup hangi formatta istiyorlarsa o şekilde kaydedip yollamanızı tavsiye ederim.

dnzdnr

🌱Yeni Üye🌱
Bilgiler için teşekkür ederim. O halde Illustrator ile çalışmam gerekiyor sanırım. Corel bilmiyorum çünkü. Bir sorum daha var; Misal photoshop'ta kullanabilceğim bir ton fırçam var ve bunları bir kartvizit tasarımında kullanmak istiyor. Bu fırçalar Illustrator'e uyumlu değildir, bunu nasıl halledebilirim ? Photoshopta fırçayı kullanıp, imaj olarak kaydedip Illustrator'e atmam gerekiyor sanırım, buda çözünürlüğü ve kalitesini etkiler mi çalışmanın ?