Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik Tasarım Yasası !

hllyyc

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiking.com
Merhaba arkadaşlar.Uzun zamandır çevremde gözlemdediğim ve forumumuzda bazı konu başlıkları altında serpiştirilen bir çok sorunumuz var.

Bir bilgisayarla bir homeoffice "ajans" kuran ve coreldrawı kurcalayarak öğrenen "ben grafikerim" diyen insanlar,

20 TL' ye logo çizenler,

Matbaacılık sektörüne grafik tasarımla uğraşıp ajans niteliği taşıttıran firmalar,

500 TL' ye flash animasyon isteyenler,

3d karakteri "bende yaparım" diyenler,

Grafikerlere "grafikerci,grafikçi,çizimci,tabelacı,yazıcı" gibi sıfatlar yükleyenler,

Ben grafikerim deyince bana da bi logo yapsana diyenler,

Photoshop cs5 ten haberi olmayanlar,

Aylık 1 gb hosta bir kurumsal kimlik tasarımı isteyenler,

Asgari ücretle hem grafik tasarım hem sekreter hem ayakçı eleman arayan işverenler,

Bir grafikerden photoshop,freehand,coreldraw,3dsmax ve illustration isteyen ajanslar,

Bir fotografikerden ya da fotoğrafçıdan gazete tasarımı yapmasını isteyenler,

Piyasada adı geçsin diye adı belli firma/kurum/kuruluş ya da şahıslara ücretsiz tasarım yapan ajanslar,

Grafikere pazarlama işi teklif edenler,

Bir dergiye dergi içi reklam tasarımı işini 500 TL ye almak için üzerine 3d karakter ve logo tasarımı hediye etmeye çalışanlar,

10 TL ye kartvizit tasarlayanlar....lar lar lar...

Freelance çalışan grafikerlerin ne kadar avantajlı olduklarını değilde ne kadar güvenilmez olduğunu düşünenler,

Dergi içi tasarımda örnek çalışma için başında durup " fıstık mıstık ta ekle" şuralar da fındıklar da olsun buraya da benim arabanın ilanını koyarsak tam süper olacak" diyenler...

Hiçbir şeyden anlamayıp sana akıl verip tasarımın içine edenler...

YETMEDİ Mİ ? !!!

Arkadaşlar En Büyük Grafikerler Topluluğu olan Grafikerler.net olarak ( Başka yapacak kimseleri göremiyorum ) Yetkili yerlere bir proje sunalım ?

Grafiker ve Ajans olma...İçerisinde bazı kurallar ve standartlar olsa ?

Örn : Bir kişiye "grafiker" sıfatı konulması için en az 2 yıllık grafikerlik diploması ve Yüksek Lisanstan sonra en az 2 yıl ajans deneyimi olmalıdır. Gibi...

Bir kuruma "Reklam Ajansı" denilmesi için içinde artdirektör,3 grafiker,yazı işleri sorumlusu,hukuk danışmanı,müşteri temsilcileri,fotoğrafçı ve fotografikeri olmalı,Patron Güzel Sanatlar Fakültesi diplomasını başarılı bir şekilde almalıdır.Gibi...

Bir kartvizit tasarımı için minimum süre : 3 saat ar-ge ve eskiz çalışması,2 saat tasarım aşaması ve 1 saat baskıya hazır hale getirilmesi ve en az "sadece tasarım ücreti olarak" 300 TL* olmalıdır.
*Bu görecelidir.Burada örnek olması için belirlenmiştir.

Bu konuda çok ciddiyim. Bence yapılması gerekmekte hem de çok acil bir şekilde..

Ya ben bu mesleği bırakacağım ya da yukarıdaki insanlar hakkında ne düşünüyorsanız benim hakkımda da öle düşünmeye başlıcaksınız.Çünkü bende ya da bir çoğumuzda neredeyse bu duruma zorlanıyoruz.

Lütfen Duyarlı Grafikerlerimiz,Fotoğrafçılarımız, Tasarıma gönül vermiş insanlarımız, Para için değil, İşinin hakkı için çalışanlarımız...lütfen...

graphichd

🌟Usta Tasarımcı🌟
Sana katılmamak elde değil. Ama piyasa öyle bir hal almışki yapılabilecek şey çok az..

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
Bir bilgisayarla bir homeoffice "ajans" kuran ve coreldrawı kurcalayarak öğrenen "ben grafikerim" diyen insanlar, ev ofisi yanlış ama corel drawı kurcalayarak öğrenen benim

20 TL' ye logo çizenler, logo çizerim en düşük fiyatım 500 tl dir

Matbaacılık sektörüne grafik tasarımla uğraşıp ajans niteliği taşıttıran firmalar,

500 TL' ye flash animasyon isteyenler,

3d karakteri "bende yaparım" diyenler,

Grafikerlere "grafikerci,grafikçi,çizimci,tabelacı,yazıcı" gibi sıfatlar yükleyenler,

Ben grafikerim deyince bana da bi logo yapsana diyenler,

Photoshop cs5 ten haberi olmayanlar,

Aylık 1 gb hosta bir kurumsal kimlik tasarımı isteyenler,

Asgari ücretle hem grafik tasarım hem sekreter hem ayakçı eleman arayan işverenler, katılıyorum

Bir grafikerden photoshop,freehand,coreldraw,3dsmax ve illustration isteyen ajanslar,

Bir fotografikerden ya da fotoğrafçıdan gazete tasarımı yapmasını isteyenler,

Piyasada adı geçsin diye adı belli firma/kurum/kuruluş ya da şahıslara ücretsiz tasarım yapan ajanslar, bunada katılıyorum bedava logo yapanlar var tabi hepsi çalıntı

Grafikere pazarlama işi teklif edenler,

Bir dergiye dergi içi reklam tasarımı işini 500 TL ye almak için üzerine 3d karakter ve logo tasarımı hediye etmeye çalışanlar, evet üstüne birde amuda kalkmadıkları kalıyor

10 TL ye kartvizit tasarlayanlar....lar lar lar... bedava iş yapıpta piyasayı düşürenler

Freelance çalışan grafikerlerin ne kadar avantajlı olduklarını değilde ne kadar güvenilmez olduğunu düşünenler, freelance serbest çalışan bunlarda ev ofise giriyor değilmi

Dergi içi tasarımda örnek çalışma için başında durup " fıstık mıstık ta ekle" şuralar da fındıklar da olsun buraya da benim arabanın ilanını koyarsak tam süper olacak" diyenler... müşteriler sonrada kendi istediklerini beğenmeyenler

Hiçbir şeyden anlamayıp sana akıl verip tasarımın içine edenler...müşteriler ve işverenler

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
* Tasarım... Göreceli bir kavram içinde; standartları gözardı etmeden kendi imzanı atabileceğin bir
çeşit sanattır.
* Fiyat aralığı ve iş tanımı ülkeler arasında değişkenlik göstermektedir.

* Bir tasarımın; müşteri önüne gelmeden önceki geçiş dönemi, fiyatı(!) belirler..

* Bir freelance çalışanı bir firmadan daha yüksek ücret ile çalışabilir.
Ancak Gideri az olduğundan fiyat aralığı genellikle düşüktür.
Getirisi olduğu gibi pazar alanı dardır.

* Elle tutulur görsel pazarın ( broşür-kartvizit-kurumsal tasarımlar vb.) baskı fiyat aralığı çok değişken
olmamakla birlikte tasarımcının -genellikle Grafiker denilmez - yada firmanın fiyatı piyasayı
belirlemektedir. Peki Asıl mesele Tasarım alanında mıdır ? Yoksa Müşteri portföyün de midir?
tartışılır...

* Kurum olarak grafiker'lerin başvurabileceği ve fiyat alabileceği yerler (GMK gibi) var elbet ancak
kimse müşteri ve tasarımcıyı geliştirip alt temel seviye'de iş ahlakı ve deneyimini vermediği sürece.Bu
tür sorunlar daima olacaktır. Biz Grafikerler.NET ailesi olarak Amacımız zaten budur....

" Ucuz fiyattan önce kaliteli tasarım" .. "Tasarım yapılmadan önce iş ahlâkı"ı...
"iş ahlâkı'ndan önce de Temel tasarım" öğrenilmeli.

* Bunun dışında Türkiye' standarlarına bakmamız gerekli.

* Bir ülkede Korsan satışın Legal satışların üstünde olduğunu bilmiyor muyuz?
Bu tür Sorunlar Her alanda geçerli (!) ve kaçınılmaz durumdur.
Bireysel ve kurumsal olarak sorumluluk alınmadığı sürece böyle devam edecektir.

* DipNot: Mücadele etmeyi..Ve de Yarışmayı bilmiyoruz.. Piyasada tutunmak için Matbaalar, firmalar ve bireyler olarak... Daha kaliteli iş yapmak yerine daha ucuz iş yapmayı tercih ediyoruz. Genel zayıflığımız budur.

* Doğru iş yaptıgınız sürece... İş ahlâkınız'ı bozmadığınız sürece ve de Kaliteli tasarım adına sürekli
kendinizi eğitiyorsanız.. Doğru müşteri bir gün kapınızı çalacaktır.

İyi Forumlar.

Son düzenleme:

hllyyc

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiking.com
katılan arkadaşlara ve yaptığınız yorumlara teşekkür ederim.Böyle bir şansımız yok mu peki ? yazılı kurallar çerçevesinde çalışmak ve çalıştırmak ?

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
yazılı kurallar birşeye yaramaz bu işin okulunu okumayıpda çok güzel tasarımlar çıkaran grafiker arkadaşlarımız var ve aynı zamanda grafik bölümü okuyupta üniversitede font nedir bilmeyen arkadaşlarımızda eğitim okulla olmuyor yanlış bir kuram bu

graphichd

🌟Usta Tasarımcı🌟
yazılı kurallar birşeye yaramaz bu işin okulunu okumayıpda çok güzel tasarımlar çıkaran grafiker arkadaşlarımız var ve aynı zamanda grafik bölümü okuyupta üniversitede font nedir bilmeyen arkadaşlarımızda eğitim okulla olmuyor yanlış bir kuram bu

Evet katılıyorum, daha çok ticari bir sorun var ortada. Rekabeti abartanlar, 10 lira olsun bizim olsun diyenler sorun. Buda ticari zekayla ilgili. İş yapmayı bilmeyenlerin piyasaya atlaması sonucu oluşan bir sorun. Bununla ilgili bir çözüm arayışına girildiği zaman sonuçlarını görmeye başlarız..

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Sanat ile haşır neşir meslek grupları yazılı ve sınırları belirli bir konulabilseydi eğer, inanın ki fransız devriminden bu yana illaki koyulurdu... Bahsettiğiniz gibi bir yasa bırakın Türkiyeyi dünyanın hiç bir yerinde mevcut değil, Avrupa Birliğinde mesleği icra etmek için diploma şartı aransa bile, sanat ya da zanaat kolları bu sınırlamanın dışında... Düşünün ki dünya da albümleri yüzbinler satmış konservatuar mezunu olmayan binlerce şarkıcı var... 5 duyuya hitab eden çalışmaların bir standardı olamaz...
Akımları olabilir... Pop, Rock, Minimalist, Retro vs...

Bu durumda yapılması gereken şey, yazılı olmayan kuralları kullanmaktır. Yani her tasarımcı kendi işini seviyorsa, saygı duyuyorsa zaten 10 liraya kartvizit hazırlamaz.

İşini sevip saygı duymayan sözüm ona grafikerler ise zaten uzun vadede bir bir dökülmektedir. Kaybolmaktadır. Ya da kimseden iş alamaz hale gelmektedir.

Bu sürecin hızlanması ise mesleği icra eden kişinin elindedir. İşverenlere karşı ne kadar kendinizi ve mesleğinizi savunabiliyorsanız şartlarınız o kadar iyileşecektir.

Bununla beraber bir birlik bir dernek gibi çatılar altında toplanılabilir, Belirli deneyimi öneremeyen insanlar bu dernek altında en fazla yardımcı olarak etiketlenebilir. İyi çalışılırsa belirli bi zaman içinde işverenler bu dernek dışındaki insanlar ile çalışmamayı tercih edebilir.

Ama ne yaparsanız yapın her zaman sizin yaptığınızdan daha ucuza yapacak biri olacaktır.

Bu durumda grafikere düşen ödev herkesin yapamayacağı işleri yapması ve özveride bulunarak sürekli daha iyiye yönelmek olabilir.

Zaten bir grafikeri diğer insanlardan ayıran şey budur.

Bu en büyük yasadır.

vatandas2009

🌟Usta Tasarımcı🌟
98 yılında illet geldi bıraktım bu mesleği. 5yıl uğraştıktan sonra.harcadığım zamana yanarım başka bir şeye değil. nedenmi çok basit sizinde yazdığınız gibi alaylı grafikere piyasa itibar etmez para vermez.En son çalıştığım reklam ajansının sahibi cimri olduğundan ucuza grafiker çalıştırır tecrübeli eğitimli bir grafiker tercih etmez. kendisi yetiştirir. grafik tasarımı çok iyi bilir ama 30 sene bu mesleğe adamış kendini.Kendi ajansını kurmuş diplomalı bir grafiker.Yalnız bahsettiğim şahıs teknoloji cahili bilgisayar kullnmayı bilmeyen proğramlarla tasarım yapatken bilgisayarla kavga eden birisi. Ben o zamanlarda amatör grafiker olarak proğram böyle kullanılmaz şöyle kullanılır dediğim zaman tartışmalar yaşanıyordu.30 yılını bu işe adamış grafikerlerin nasıl teknoloji cahili olduğunu gördüm bu insanlara laf mı anlatacaksın tasarımmı yapacaksın bir yandan çık işin içinden hadi

Not:her zaman her konuda işin eğitimini aldıktan sonra mesleğin yapılmasını savunan birisiyim.malesef türkiyedeki eğitim sistemi yanlışının herkesin istediği işi yapıyormu ( soru işareti)

Son düzenleme:

hllyyc

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiking.com
hepinize satır satır katılıoyrum belki bazı kelimeleri yanlış seçmiş olabilirim.Ama artık burama geldi.Hani insan nasıl biri olduğunun tam farkında değildir.Yani neler yapabileceğini az çok kestirebilir.Bunu en iyi yaptıran kişi bilir.Ne kadar kaliteli biri olduğunuda.Sen kalkıp kaliteliyim diyemezsin.Ama dedirtebilirsin.Kendimi övmek için değil ama ben bunu başaran bir grafikerim Ve bence benim yerim burası değil.Çoğumuzunda...

kdrshop

🌱Yeni Üye🌱
10 tl kartvizit için az ama 300 lirada abartı bence uçmayalım.

hllyyc

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiking.com
10 tl kartvizit için az ama 300 lirada abartı bence uçmayalım
aslında haklısınız ama şu soruları kendinize sorun
Ben ne yapacağım ? : Kartvizit Tasarımı
Ne kadar düşüneceğim ?
Hangi programlarla hangi teknikleri kullanacağım ?
Kaç saat emek vereceğim ?
Kaç günümü alacak ?
Kime yapacağım ?

Eğer ( Benim Görüşüm ) 300 TL nin altındaysa ya bakkala yapacaksınız ya 1 saatte yapacaksınız ya da ikisini yapacaksınız...
birde bu açıdan bakın...

teşekkürler :)

kerrigan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Size konservatuar mezunu müzisyene, muslukçuya, elektrikçiye, edebiyat fakültesi yazara... hak verdiğim kadar hak veriyor ve anlıyorum. Ama genel olarak düşüncenizin içinde yaşadığımız libarel sistemle bağdaşmadığına eminim. Bir grafiker yaptığı işle grafiker olur veya olamaz. Doktor, mühendis, avukat vs diploma sahibi olduğu için güvenilir ve bu işler başkasına yaptırılmaz.

Bir bilgisayarla bir homeoffice "ajans" kuran ve coreldrawı kurcalayarak öğrenen "ben grafikerim" diyen insanlar,
ve bu insanlarla rekabet etmeye çalışan grafikerler ve hatta rekabet edemiyen grafikerler.

20 TL' ye logo çizenler,
20.000 liraya logo çizdirecek firmalarla anlaşacak durumu olmayıp, kuruluş sermayesi 6000 lira olan firmaya 2500 lira karşılığı kurumsal kimlik satma beklentisi için olanlar

reklamcılığın ne olduğu, ne yaptığını anlamayan veya içselleştiremeyen grafik ajansı açmış ama kendisni reklam ajansı zanneden firmalar

bu sıfatları kabul eden grafiker. bu sıfatlarla yaşar. kabul etmeyen becerebiliyorsa grafiker olur.

Piyasada adı geçsin diye adı belli firma/kurum/kuruluş ya da şahıslara ücretsiz tasarım yapan ajanslar,
bence bu bir noktaya kadar anlaşılabilir

Freelance çalışan grafikerlerin ne kadar avantajlı olduklarını değilde ne kadar güvenilmez olduğunu düşünenler,
sorun kimde nerede bir düşünmek lazım..

Arkadaşlar En Büyük Grafikerler Topluluğu olan Grafikerler.net olarak ( Başka yapacak kimseleri göremiyorum ) Yetkili yerlere bir proje sunalım ?
Dünyanın hiç bir yerinde grafikere imza yetkisi verildiğini zannetmiyorum. Türkiye'de de verilmeyecektir. Sorunu doğru tanımlamak ve doğru hareket etmek gerekir.

Grafiker ve Ajans olma...İçerisinde bazı kurallar ve standartlar olsa ?

Örn : Bir kişiye "grafiker" sıfatı konulması için en az 2 yıllık grafikerlik diploması ve Yüksek Lisanstan sonra en az 2 yıl ajans deneyimi olmalıdır. Gibi...
yeni mezun kişi mecburen 2 yıl herhangi bir ajansda sömürülür. Sonunda da adı resmen grafiker olan şuandaki durumundan farkı olayan birisi kalır.

Bir kuruma "Reklam Ajansı" denilmesi için içinde artdirektör,3 grafiker,yazı işleri sorumlusu,hukuk danışmanı,müşteri temsilcileri,fotoğrafçı ve fotografikeri olmalı,Patron Güzel Sanatlar Fakültesi diplomasını başarılı bir şekilde almalıdır.Gibi...
güzel sanatlar mezunu bir kişi markalaşmaya büyük ihtimalle kurumsal kimlik ile başlar. reklamcı büyük ihtimalle markanın değerlendirmesini yapıp, marka vaadini oluşturur. Reklam Ajansından beklenemesi gereken markanın tüketici zihninde sadece isim olmadığını kavraması ve markayı istenilen konuma getirmek için çalışamar yapmasıdır. İşin grafik kısmı bu amaca hizmet eder. Tam tersinin işlediği kurumlar (önce tasarım yapıp sonra altını doldurmak) çalıştıkları firmaya ayıp etmektedirler. Patron, planlamacı, yazar, grafiker herhangi birisi olabilir. Yeterki işini iyi yapsın. İyi görece bir kavramdır ve (grafiker için) diğer grafikerlere göre anlam kazanır. İyi bir grafiker kötü bir yerde kötü çalışma koşullarıyla kötü paralara çalışıyorsa o kişinin durup düşünmesi lazım. Grafik mezunu bir kişi iyi bir grafiker olamadıysa veya grafiker bile olmayan insanlarla rekabet edecek kafa yapısı, yeteneği yoksa onun durumunu düşünmesi lazım.

Bir kartvizit tasarımı için minimum süre : 3 saat ar-ge ve eskiz çalışması,2 saat tasarım aşaması ve 1 saat baskıya hazır hale getirilmesi ve en az "sadece tasarım ücreti olarak" 300 TL* olmalıdır.
Bunu mahalle kasabına anlatabilmek kişinin yeteneğidir. Bunu mahalle kasabına anlatamamak kasabın sorunu değildir.

Grafikerlik doktorluk, mühendislik, avukatlık gibi bir meslek değil, tam tersine diploma zorunluluğu olmayan diğer meslek dallarının kategorisinde. Önce bunu kabul etmek gerekiyor. Bunun karşıtı göreceli kavramlarla savunulamaz.

Kişinin nerede, nasıl, ne kadara çalışacağı ise kendi elindedir.