Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik Tasarımcı başka, Dizgici başkadır!

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
169
Tepkime puanı
3
Yaş
60
Web sitesi
leventelpen.co.cc
İş ilânlarının çoğunda, başvuranların dizgici olduğunu gözlemlemekteyim. Bu durumun yol açacağı en basit zararlı sonuç, şudur: Zar zor grafik tasarımcı olarak bir iş buldunuz, diyelim. Tam tasarım yapmaya konsantre olmuşken, önünüze bir kâğıt uzanıverir, sırça köşke giren fil gibi biri, sizden, kâğıtta kargacık burgacık el yazısıyla döşenen edebiyat harikasını (!) bir zahmet, yazıvermenizi isteyiverir...

İki dakikada madara olmuşsunuzdur artık. Ya o iş yerini âcilen terk edecek ya da bu hoyratça vurdumduymazlığa katlanacaksınız. Sizi dizgici yerine koymaya kimin ne hakkı bulunduğunu sorgulayamayacaksınız bile...

Dizgiciler, pikaj döneminde, kendilerine editörler veya sayfa sekreterleri tarafından verilen ölçüler ile çalışırlardı. Bunun anlamı şuydu: Sayfa sekreteri, yani sayfayı tasarlayan kimse, yani kısaca, tasarımcı, yazıların kaplayacağı alanı hesaplayarak bir plan kâğıdına yanında resimleriyle birlikte çizer ve bunu teknik servise iletirdi. Yazılarını da gerekirse bu plan kâğıdının bir kopyası ile birlikte, yazıların hangi fonttan ve kaç punto olarak dizileceğini içeren ölçü bildirimi ile birlikte, dizgi servisine verirdi. Dizgi servisi, yazılardaki girinti, bold kısımlar, ara başlıklar, yazı altı çizgiler ve resim etrafından dolaşan yazı yerleri gibi kısımları tasarımcının verdiği ölçülere göre aynen uygulardı. Daha sonra pikajda, bu kısımlara resimler yapıştırılırdı.

Zamanla, sayfalar quarkxpress'de yapılmaya başlanınca, dizgiciler de sisteme kolay entegre olsun diye quarkxpress kullanmaya başladılar. Böylece, bu sayfa dizaynı programını öğrenen dizgiciler, zamanla, yazılarla ilgili kısımların teknik detaylarını halletmekten öteye giderek, bütün bir sayfanın mizanpaj uygulamasını da yapmaya başladılar. Bu dönemde, bilgisayar operatörü ile dizgici kavramları birbirine girdi. İş disiplini iyice karıştı. Sayfa tasarımcıları ise gereksiz bir yük gibi görüldüğünden, daha ucuz emek kaynağı olan bu dizgici + operatör karışımı grubu kullanma yönünde bir tercih ortaya çıktı. Böylece, dizgiciler, tasarımcıların, özellikle mizanpaj alanında yerini almış oldu.

Oysa, her şeyin bu kadar kolay olmayacağı malûm... Tasarım, hele sayfa tasarımı, grafik tasarımın en başat alanlarından biridir. Özellikle tipografi ile yakın ilişkisi, sayfa tasarımını, estetik kaygısı olmayanlardan uzak tutmak için yeterli bir sebeptir. Gelgelelim, işin sırrını sadece 10 parmak daktilo bilmek zanneden bir kitle, bütün bu hassas dengeleri alt üst etmekte ve giderek üste çıkmaya devam etmektedir.

Grafik tasarım iş kolları ve iş tanımlamaları yapılmadan önce, tasarımın sanat açısından değerlendirilmesi zorunluluğunun en önemli sebeplerinden biri, budur.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
14 Kas 2007
Mesajlar
7,135
Tepkime puanı
133
Yaş
53
Bunu nasıl gördünüz?
Şimdi bu kadar şey yazmışsınız.Ancak tanıtım bilgilerinizde mesleğiniz karikatürist olarak geçiyor.
Bu durumda yazdıklarınızın tamamı havada kalmış olmuyor mu?
 

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
169
Tepkime puanı
3
Yaş
60
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Bunu nasıl gördünüz?
Şimdi bu kadar şey yazmışsınız.Ancak tanıtım bilgilerinizde mesleğiniz karikatürist olarak geçiyor.
Bu durumda yazdıklarınızın tamamı havada kalmış olmuyor mu?

Karikatürist olmam, bunları görmeme engel mi?

Sadece bir tane yazılabiliyor oraya veya forum script'i sadece bir taneye izin veriyor, ben de onu tercih ettim. Bu, benim sadece bir tek mesleğe ait olduğum anlamına mı gelir?

Neden havada kalsın? Siz o dönemleri yaşadınız mı? Yaşamadıysanız, yaşayanlara sorun, berim yazdıklarımı onaylayacaklardır. Bu kadar basit.

Şimdi burada "ispatlama" saldırısı başladı. Hadi bakalım, "ispatla kendini bize, sen ne tür bir şeysin" oyunu oynanacak... E, kolay gelsin. Ben o oyunda yokum.

1982'den itibaren, sayfa dizaynının içindeyim. Binlerce, yüzbinlerce sayfa tasarladım ama asla hiç birinin dizgicisi olmadım. Sanırım bu, yeterlidir.

Tasarımcıyı, saç renginden değil, gözündeki ışıltıdan tanıyacaksınız...
 

ertekin

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
28 Ocak 2008
Mesajlar
24
Tepkime puanı
1
Güzel Sanatlar Fakülteleri, 90’lara kadar birkaç üniversite mevcut iken, 90 sonrasında üniversitelerin hızla çoğalması, özel üniversiteler kurulması ile birlikte hemen her üniversitede açıldı. (15-20 yılda açılıveren onlarca üniversitenin akademik kadroları ve eğitimcileri nasıl, ne zaman ve nerede yetişiverdiği ayrı bir sorun).

Güzel Sanatlar Liseleri açıldı ve çoğaldı. Matbaa meslek okulları yine ona keza.

2000’e doğru ve sonrasında Grafik Tasarım ve program kullanıcılığı ile ilgili birkaç haftalık, birkaç aylık kurslar her köşe başında görülmeye başladı.

Bilgisayar yaygınlaştı, programlar ucuzladı, kaynaklara legal-illegal ulaşım kolaylaştı.

Sektöre, 20 yıl içinde yetişmiş-yetişmemiş, mesleği tam tanımlanmamış, mesleki kategorizasyonu yapılmamış bir konumda aşırı derecede eleman arzı oluşturuldu.

Peki talep var mıydı? Elbette. Artıyor muydu? Evet. Ancak ortadaki talep, sunulan arzın çok altındaydı, altındadır. Talebin çok gibi görünmesi, ucuz iş gücü arayışından kaynaklanan bir aldatmacadır. Sektör ve görsel tasarım alanında çalışanlar, çalışmaya hazırlananlar bu aldatmacaya kapılmışlardır.

“Grafikerlik” özel bir eğitime gerek kalmadan, bilgisayarda program açmayı öğrenen herkesin mesleği haline gelivermiştir. Hayat zor, milyonlarca insan ekmek peşinde. Ev hanımı CSS şablonu editleyerek “site” yapıyor artık evinde.

Yapmayacak mı? Yapacak, yapmak zorunda, çünkü o gelire ihtiyacı var.
…….

“Grafik” konusu tam bir kavramsal kargaşa halini almıştır. Grafik nedir, nerde başlar? Grafikerlik nedir? Grafik Tasarım nedir? Baskı öncesi hazırlık, uygulama(operasyon), tasarım… Tam bir curcuna.

Ayrıca “Görsel tasarım” yalnızca “baskı” sektörü ile de sınırlı değildir ve giderek sınırlar iyice genişlemekte, birbirine geçmektedir. Mecralar çeşitlenmiş ve çoğalmıştır. Sinema, tv reklamları, internet vb.

“Grafik Tasarım” kavramı yerini, “Görsel İletişim Tasarımı” kavramına bıraktı artık. Birçok üniversitede bu isim altında eğitim veriliyor.
……

Tasarım, bir süsleme sanatı değildir. Bezeme sanatı değildir. Tasarım bir yerleştirme işi değildir. Tasarım, bir illüstrasyon çizmek, resim boyamak değildir. Photoshop programı kullanmak, Quarkxpress’de ya da inDesign’da sayfa mizampajı yapmak, şablon üzerinden site oluşturmak vb. hiç değildir.
Tasarım, alanı ne olursa olsun bir soruya bir yanıt üretme, bir ihtiyaca bir çözüm geliştirme işidir.

Yapıyı mimar tasarlar, mühendis hesaplarını yapar, ustalar ve işçiler uygular.

İçinde yer aldığımız işkolunun böyle bir tasnifi oluşamamıştır, oluşamaz gibi de görünmekte. Tıp, hukuk ya da inşaat sektöründe olduğu gibi yasal bir yetkilendirme yoktur, gerekmez de.

(devam etmeye çalışacağım)
 

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
169
Tepkime puanı
3
Yaş
60
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Bu başlık altında, grafik tasarımın bu büyük sorunları için yeterli bir kapsama alanı yoktur elbette. Ben, pratikte yaşanan ve grafik tasarımın alt kademelerinde, en BAŞAT alanlardan biri olan sayfa tasarımı konusuna değindim. Bu da iş hayatında ve bu forumda karşımıza çıkan somut problemler dolayısıyla oldu. Şunu diyebilirim: Grafik tasarım adlı büyük şemsiyenin, bir dilimine değindim sadece. Ama siz o şemsiyenin tamamına değinmek isterseniz, itirazım yok, istediğiniz kadar değinebilirsiniz. Sorun, orada başlıyor çünkü.

(Grafik tasarım, ne denirse densin, BASKInın göz bebeğidir. Baskı olmadan grafik tasarım da olmazdı)
 

baygrafix

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
16 Haz 2008
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Bu tür bir açıklama yapmak için illaki grafik dünyasında olmak gerekmez, grafik tasarımın açıklamasını inceleyip biraz piyasa sohbeti yaptığınızda, bu konularla hiç alakanız olmasa bile bu kanıya varılabilinir. yani birşeyi görmek için çok zeka yada beceri gerekmiyor.
 

hulyam62

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
merhaba...
dizgici 10 parmak seri, düzenli, hatasız, yazdığı metnin diline vakıf yazı yazabilendir.
 
Üst