Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
44
Web sitesi
www.cahitgulden.com
GRAFİK TASARIMCI?

Bir grafik tasarımcı neler bilmelidir.


  1. Tasarlayabilmelidir:


    Tasarlayabilmek zihinsel anlamda bir çok süreci ifade etmektedir. Alınan eğitimler, yaşam biçimi, görsel ve matematiksel zeka, bu süreci olumlu yönde etkileyen faktörlerdir. Tasarlayabilmek, tüm bu faktörleri ve daha fazlasını kişiliğine entegre etmek demektir.

  2. Edebilmelidir:

    Birçok özelliği bünyesinde barındırmalıdır.

    a) Hayal edebilmelidir; tasarı fikrinin özü, küçük bir fikrin geliştirilmesidir. Bu fikir zihinde hayal olarak belirdikten sonra ancak tasarı haline dönüşebilir. Hayalgücü olmadan ortaya çıkan bir tasarı (proje) sağlam bir zemine dayanmıyor demektir.

    b) Sabır edebilmelidir; birçok özelliği bir anda barındıran, fonksiyonel bir iş tasarlamak, çok zorlu bir süreç gerektirir. Bu sürecin her aşamasını inatla ve sabırla yaşamalı ve sonuçlandırabilmelidir.

    c) Tahammül edebilmelidir; tüm süreçleri ustalıkla yönetmeli ve gerektiğinde tüm aşamaların başına tekrar dönebilecek güce sahip olabilmeli ayrıca tüm eleştirilere dayanacak güce ve olgunluğa sahip olabilmelidir.

    [*]Çizebilmelidir:


    Bir grafik tasarımcı, her şeyden önce görsel sanatçıdır. Bu sanatın gerektirdiği yeteneğe ve felsefi temellere sahip olmalıdır. Çizmek, biçimi tanımlamamızı ve anlamamızı sağlar. İster soyut olsun isterse somut, biçim bizim başlangıç noktamız ve nihai hedefimizdir. Zihnimizdeki fikirleri sağlıklı bir biçimde görünür kılmak, iyi bir çizim yeterliliği gerektirir.

    [*]Olabilmelidir:


    Bir tasarımcı aynı zamanda birçok özelliğe sahip olabilmelidir.

    a) Yaratıcı olabilmelidir; bir tasarımcı her şeyden önce sorunlara farklı çözümler getirebilme yeterliliğine sahip olmalıdır. Yaratıcılık sorunlara, olaylara ve nesnelere herkesten farklı bakabilmek ve farklı yaklaşım tarzı geliştirebilmektir. Bu özellik ayrıştırıcı ve orjinal şler tasarlayabilmenin olmazsa olmaz şartlarından biridir.

    b) Sosyal mühendis olabilmedir; içinde yaşadığı toplumun ve dünyadaki sosyolojik, demografik, kültürel yapıya duyarsız ve bu konuda bilgisiz bir tasarımcının olumlu işler geliştirmesi beklenemez. Bir tasarımcının, aktüel olarak çevresini ve toplumunu izleyerek, buna uygun hareket tarzları ve davranış biçimleri geliştirmesi gerekmektedir.

    c) Psikolog olabilmelidir; toplum kadar önemli olan ise bireylerin davranış biçimleridir. Gerek mikro kültürel gerekse evrensel olsun insan davranışları ve tepkileri benzerlik gösterebilir, bunları önceden kestirip buna uygun stratejiler geliştirmelidir.

    d) Çok yönlü olabilmelidir; çok yönlü insan demek donanımlı insan demektir. Çok yönlü insan mümkün olduğunca fazla insanı anlıyor demektir. Bu özellik ayrıca karşımızdaki insanlarla empati oluşturmamıza yardımcı olarak, uyumlu ve anlaşılan işler üretmemize yardımcı olur.

    e) Tutarlı olabilmelidir; yaşamın her alanında olduğu gibi tutarlı olmak çok önemli bir davranış biçimidir. Tutarlılık tasarımda iki kat daha önem kazanır çünkü size, alınteriyle çok büyük emeklerle kurulmuş bir kuruluş emanet edilmiştir. O kuruluşun kabulu yapacağınız tasarımların arkasında gizlidir. Tutarlı olmayan bir kişiliğin ürettiği, işlerde tutarlı bir sonuç beklenemez. Tasarımcı davranışlarıyla, yaptıklarıyla tutarlı bir portre çizmelidir.

    f) Dürüst olabilmelidir; belkide tasarımcı olabilmenin ilk şartlarından biride dürüstlüktür. Bir doktora nasıl canımızı emanet ediyorsak bir tasarımcıyada markamızı emanet ediyoruz. Bu nedenlerden dolayı bir tasarımcının, kendi ticari kaygılarıyla hareket etmemesi gerekmektedir. Alıntı bir işi orjinalmiş gibi empoze etmek, rekabet adına düşük kalitede iş yapmak, müsteriyi çeşitli göz boyamalar ve kampanyalarla aldatmak, Müşteri baskısına direnemeyerek, müşteriyi yönlendirmek yerine müşterinin kendisini yönlendirmesine izin vermek. Dürüst olmayan birkaç tasarımcı davranış biçimi olarak sayılabilir. Unutmayalımki insanlar bize markalarını daha doğrusu geleceklerini emanet etmektedirler.

    g) Gözlemci ve araştırıcı olabilmelidir; başarılı bir tasarımcının en önemli özelliği, araştırıcı ve gözlemci bir kişiliğe sahip olabilmesidir. Bilim adamının en önemli özelliği olan bu özellik tasarımcı içinde çok önemlidir. Bu özellik bizim daha yenilikçi ve daha verimli yaklaşımlar oluşturmamıza yardımcı olur.

    h) Eğitimli olabilmelidir; eğitim kısa bir tanımla istenilir davranışlar oluşturma sürecidir denilmektedir. Her alanda olduğu gibi bu alandada her şeyi kendi kendimize öğrenmemiz mümkün değildir. İster kurumsal, isterse bireysel bilgiye ulaşmanın en önemli yolu eğitimdir.

    i) Saygılı olabilmelidir; saygı insanlardan beklentilerimizin başlarında yer alır. Bir tasarımcı öncelikle kişilik haklarına saygılı olmalıdır. Bunlardan en önemlisi fikri mülkiyet hakkıdır, her ne kadar bu hak yasalarla koruma altına alınmış olsada, en büyük yasa kişininin kendi vicdanındadır. Bilerek kopye iş yapan, bu konuda müşteriyi aldatarak markasını zarara sokan insana, tasarımcı dememiz mümkün değildir. O başka bir şeydir maalesef.

    j) Duyarlı olabilmelidir; sanatçının doğal yapısında çevresinde olanlara karşı bir tepki yatmaktadır. Grafik tasarımcı olarak bizlerinde çevremizde olup bitenlere duyarsız olmamız beklenemez.

    [*] Sevebilmelidirler:

    Her meslekte olduğu gibi mesleğini sevmek başarılı olmanın ilk şartlarından biridir.

    a) İnsanları Sevebilmelidir; bir tasarımcı her şeyden önce insanlar için üretir, insanları sevmeyen btasarımcının insanların faydasına bir şey üretmesi mümkün değildir.

    b) Doğayı sevebilmelidir; tüm bilimsel buluşlar kaynağını doğadan almıştır, sanatta doğaya çok şey borçludur. En mükemmel tasarımlar doğadadır. Doğayı seven bir tasarımcının, doğadan çok şey alacağı kesindir.

    c) Sanatı sevebilmelidir; tasarımcı sadece görsel sanatlara değil, diğer tüm sanatlara karşı duyarlı ve ilgili olmalıdır. Okuyan, müzik dinleyen, sinemayla ilgilenen tasarımcıların ufukları, görüş alanları en geniş görüş alanıyla açılır.

    d) Ülkesini sevebilmelidir; yaptığımız iş ekonominin gelişmesine yardımcı olabilecek önemli, bir sektördür. Bir ülkenin ekonomisine katkıda bulunduğumuzu düşününce, yaptığımız işin o markanın rekabet gücünü uluslarası anlamda artırıyorsa, yaptığımız işle ülkemize sevgimizi dile getirdiğimize inanıyorum.

    e) Mesleğini sevebilmelidir; grafik tasarım bir meslek olarak sevgi ve fedakarlık mesleğidir. Bu işte başarılı olmanın en önemli şartlarından biri bu mesleğe azami derecede bağlılık ve sadakat duygusudur. Bu özellik tasarımcının birey olarak en üst düzeye çıkmasını sağlar.

    [*]Eğitebilmelidir:

    a) Elini eğitebilmelidir; her türlü fikrin tasar halinden, görünür hale geçmeye ihtiyacı vardır. Bunun en ekonomik ve kesin yolu zihnimizdekileri kağıda dökebilmekten geçer. Bu bizim çizebilme gücümüzle orantılı bir yetenektir. Bu özelliğimizi geliştirmemizin en önemli yolu mümkün olduğunca fazla çizim yaparak elimizin doğru şeyler üretmesini sağlamaktır.

    b) Gözünü eğitebilmelidir; yaptığımız işleri görünür kılarken ihtiyaç duyduğumuz en önemli ihtiyacımız bunları doğru olarak sunabilmektir. Doğru sunabilme şartının arkasında, doğru görebilme ve doğru yorumlayabilme yatmaktadır. Göz, zihin, iş koordinasyonunu sağlamanın en iyi yolu, mümkün olduğu kadar fazla görerek çizimler yapmak ve nesneleri gözlememektir.

    c)Zihnini eğitebilmelidir; yaptığımız iş her şeyden önce bir sistemdir, bu sistemin çeşitli kurgular halinde olduğunu düşünürsek, bu kurgulama sistemini en iyi şekilde inşa etmemiz zihinsel aktivitemizin başarısına bağlıdır. Başarılı hedefi tam 12'den vuran tasarımlar için zihnimizi her an aktif ve diri tutmalıyız.

    [*]Bilmelidir:

    Bir tasarımcı bazı özellikleri ile özel olmalıdır, bunlardan biride bilgidir.


    a) Sanatını bilmelidir; grafik tasarımın sanatsal geçmişi hakkında, grafik sanatçılarının sanatçıların gelişimi ve ürettiği eserler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

    b) Kültürünü bilmelidir; içinde yasadığı toplumun kültürel değerlerine yabancı bir tasarımcının, topluma faydalı, amacına uygun işler üretmesi beklenemez. Kültürel değerlerini koruyan ve gelişmesine yardım eden bir tasarımcı yapısı, hem içinde yaşadığı toplum için hemde dünya için çok önemli bir değerdir.

    c) Tarihini bilmeli; üzerinde yaşadığı topraklarda gelişen medeniyetlerden kalan sanatsal ve kültürel varlıklar, tasarımcının ileriye dönük sanatsal yapısını ve kişiliğini etkileyerek, günümüze doğru bir pencere açmasını sağlar. Bu hem kendi tasarımcı kişiliği adına hemde ülkesi adına çok önemli bir olgudur.

    d) Teknolojiyi bilmelidir; teknoloji kavramı artık tüm dünyada hayatı kolaylaştıran, ilerlemeyi sağlayan bir olgu olarak kabul görmektedir. Yenilik bulmak için yola çıkan bizlerin yeniliklerden uzak kalması beklenemez. Grafik tasarımcılarında bu yeniliklere duyarsız kalmamız beklenemez. Tasarılarımızı görünür kılan hertürlü yeniliği takip edip, bunları kendimizi ifade etmemiz için bir araç olarak kullanmamız gerekmektedir.

    e) Tipografiyi bilmelidir; bir yazı dili her şeyden önce biçimlerden oluşan bir yapıdır. Bu yapıyı görsel kompozisyonda amacına uygun kullanabilmek için bazı temel bilgilere ihtiyaç vardır. Bunlardan en önemlisi bir grafik tasarımcının, kullandığı harf dilinin temel harf karakterlerinin yapısını çok iyi kavramasını gerektirir. Bunun yanında en az 10 font ailesinin yapısını ezbere bilmeli ve uygulayabilmelidir. Bu uygulamalardan en önemlisi kaligrafidir, kaligrafik yazı sistemini uygulayamayan bir tasarımcının bu alanda çok kuvvetli bir özelliğe sahip olduğuda söylenemez.

NOT: Bu yazı tamamen benim düşüncelerime, gözlemlerime ve deneyimlerime dayanmaktadır, hiçbir makale/araştırma ve yayından yararlanılmamıştır. Kaynak göstermeden yayınlanamaz.

Cahit GÜLDEN
 

Benzer konular

tuğrai

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
10 Haz 2010
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
hocam literatüre geçecek bir tanım getirmişsiniz , tebrik ve saygılarımla...
 

grafike

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
15 Nis 2009
Mesajlar
587
Tepkime puanı
14
Yaş
43
Bu vermiş olduğunuz bilgileri her grafik tasarımcının bilmesi illaki şart!
Aydınlatıcı bilginiz için teşekkürler.
 

Freelens

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
3 Tem 2008
Mesajlar
311
Tepkime puanı
20
Bu sitede bunlari icsellestirmis arkadas sayisi site ziyaretcilerinin % 5 ini gecmez,

Ogrenci arkadaslari isin disinda tutuyorum.

Yazi icinde ayrica tesekkur yeniden dusunme imkani sagladigin icin
 

atacoini96

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
13 Haz 2010
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
hocam süpersiniz gerçekten sizi tebrik ediyorum...
 

smdl

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
18 Ağu 2009
Mesajlar
93
Tepkime puanı
3
saygıyla tebrik ediyorum çok iyi bir anlatım,paylaşım
 

Barish21

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
73
Tepkime puanı
1
yazılanların bazılarına katılıyorum, bazılarını çok abartılı buldum. madde başlıkları doğru olsa da açıklamaları maddenin ifade ettiğinden fazlasını istemiş. bir insanın grafikerim demesi için oldukça fazla tecrübe ve bilgi birikimine gerek duyul duyulduğunu ifade eden bir yazı..
 

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
44
Web sitesi
www.cahitgulden.com
yazılanların bazılarına katılıyorum, bazılarını çok abartılı buldum. madde başlıkları doğru olsa da açıklamaları maddenin ifade ettiğinden fazlasını istemiş. bir insanın grafikerim demesi için oldukça fazla tecrübe ve bilgi birikimine gerek duyul duyulduğunu ifade eden bir yazı..
Bende yazdıklarımın tamamına yürekten katılıyorum. Abartıyı bırakın eksik bile yazdığıma inanıyorum. Bu bilebilmelidirlere bir çok kriter daha eklenebilir. Bu meslek dalı birçok mesleğin aksine çok yönlü, donanımlı insan ister. Bilebilmelidir kelimesi bu yazımda anahtar kelimedir. Bu yazımdaki anlamı ise: Bilgi sahibi bir tasarımcının muktedir, kontrollü ve dirayetli bir vasfa sahip olacağı anlamı taşımasıdır. Kısaca anafikir budur. Bilgi ön şarttır, bilgiyi davranışa dönüştürmek ise kesinlikle şarttır.
Küçük bir örnek vereyim size; Yazımda Dilini bilmelidir demişim. Geçen gün bir arkadaşım bir kartvizit gösterdi, kartvizitte PEMBE ibaresi geçmesi gerekirken PEMPE yazılmış. Arkadaşım kartviziti yaptırdığı ajansa telefon edip durumu sorduğunda, kusura bakmayın grafikerimiz hata yapmış, biz o kartvizitleri iade alıp,ücretsiz olarak yeniden basalım demişler. Sorun burada o ajans sahibinin GRAFİKERİMİZ kelimesinde gizli. Kusura bakma sayın arkadaşım ama bahsettiğim kartviziti tasarlayan arkadaşın grafiker olduğuna inanmıyorum. Belki ilerde olabilir ama, şu anda gerekli şartları taşımıyor. Başka bir sorunda bizim grafiker tanımımızda gizli; Kimdir bu grafiker? Photoshop illustrator veya Coreldraw programlarını kullanan herkes grafikermi? Bir sürü kriter içinden sadece birini cımbızla çekmek ve o kritere hakim olmak bizi grafiker yaparmı?
Başka bir soru: Sizinde dediğiniz gibi "Bir insanın grafikerim demesi" o insanı grafiker yaparmı? Yapmaz tabiiki kendimizi kandırmayalım ve dürüst olalım. Bu benim kendimi makina mühendisi veya albay kabul etmem gibi birşey.
Bu meslek EMEK, ZAMAN, EĞİTİM işidir. Lamı cimi ve kaçarıda yoktur.
 

Barish21

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
73
Tepkime puanı
1
Evet olay şurda. Grafiker kimdir? Grafik programlarını bilen herkes grafiker midir?
Ben matbaa sektöründe çalışıyorum. Müşteri geliyor. Yanıma oturuyor. Bana bi logo birde kartvizit çalışır mısın diyor. Ortalama 30 dk sonra logo ve kart çizimi (tasarım diyemiyorum) bitmiş, baskıya uygun hale gelmiş oluyor. Grafikerim demek için söylediğiniz misyonları taşımak gerekli. Ama iş piyasası buna her zaman izin veriyor mu?
Katılmıyorum dediğim yerler:
Ülkesini sevmek, insanı, hayvanı, doğayı... vs ülkesin adına tarihini bilmek, vs vs bu tarz kavranların bence gerekli olduğunu düşünmüyorum. İnsanları sevmiyorum; fakat kendi geleceğimi sağlamak için onlarla çalışmak zorundayım. İşimi seviyorum ama her firmadaki satınalmayı sevmiyorum. İş geliyor. Metin yanlış yazılmış. Arayıp satın almaya " burası yanlış olmuş. düzeltiyim mi diyorum, boşver öyle kalsın diyorlar. Gecen bi form geldi. Maddenin biri böyle. " boş makinelerde iğne olmamaya dikkat ediniz. Satın almaya burda anlam hatası var. daha önce bastırmışınız ama "iğne olmamasına" demek grekli dedim. daha önce nasılsa sen öyle yaz diyor. bunu okuyan insan " bunu yapan grafikerin grafikerliğine.... diyerekten devam eder. Her zaman herşey bizim elimizde değil, sen ne kadar kendini geliştirsende çevrendeki insanlar seni bir şekilde kısıtlıyor. Bazen hiç beğenmediğim,sevmediğim bir işi baskıya vermek zorunda kalıyorum yada kalıyoruz. yukardaki yazdığınız misyonları taşımasamda ben kendi adıma Grafikerim diyebilirim...
 

Jony J.

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
3 Mar 2011
Mesajlar
40
Tepkime puanı
1
Sabra ihtiyaç duymadan, zevk ile okudum. Gerçekten anlaşılır bir dilde yazılmış ve gözü korkutmayacak derecede paragraflanmış. Bilgilerinizi aktardığınız için size minnettarım Cahit GÜLDEN
 

xpcd

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
19 Mar 2011
Mesajlar
61
Tepkime puanı
2
gerçekten önemli bir konuya temas etmişsiniz bazı arkadaşlar bir photoshop bilmekle tasarımcı olunur zannediyorlarsa yanılır ben 7 program biliyorum ama halen bir şey bilmiyorum çünkü ben onu biliyorum bunu biliyorum demekle aslında hiç bir şey bilmiyordur çünkü tasarımcılık bitmez ürer
illa tasarım yapmak yetmez bunu müşteri eline varıncaya kadar ilgilenmek bunlarda yetmez bir çalışma istenilince en az bir kaç çalışma yapmak gerek çünkü tercihler çoğalsın buda yetmez tasarladğın çalışma sana bir sonraki çalışmada neler kazandırdı bunu anlamak kavramak gerk aslında çok denilecek söz çok ama imkan bu kadar
 

mka1881

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Mar 2011
Mesajlar
17
Tepkime puanı
0
Ben bu yazılanların çoğuna katılmıyorum.Okurken çok güldüm.Abartmış kim yazdıysa.Böyle bir insanın bile bu dünyada olması çok zor.
 

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
44
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Ben bu yazılanların çoğuna katılmıyorum.Okurken çok güldüm.Abartmış kim yazdıysa.Böyle bir insanın bile bu dünyada olması çok zor.

Buyrun efendim bu yazıyı ben yazdım..

Öğrenci olduğunuzu görüyorum genç kardeşim. Bana gelince yaşım 48, eğitim alanlarının her kademesinde çalıştım. 7 yaşından tutta 40 yaşına kadar her yaş grubundan insana sanat eğitimi verdim. Akademik kapsamdada ders vermeye devam etmekteyim. Belirttiğim alanlarda 25 yıldır uğraş vermekteyim. (öğrencilik hariç) Yazdığım şeyler kısa 1-2 sayfa özet halinde genel kriterlerdir ve tasarım alanının bir kısmını anlamaya, anlatmaya yöneliktir. Yazıda belirtilen kriterlerin dışındada birçok kriterden bahsedilmemiştir bile. Örneğin yetenek gibi. Aldığınız eğitim nedir bilmiyorum ama bu konuda bilgi eksikliği içinde olduğunuzu görüyorum. Bu bilgi eksikliğini giderme yoluna gitmezsek, sana katılırlar ama GÜLMEKTEN....

Saygılarımla
 

omerh

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
6 Eki 2009
Mesajlar
158
Tepkime puanı
5
bilgi deneyim ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler
 

aliyimben

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
22 Mar 2011
Mesajlar
21
Tepkime puanı
0
grafik tasarımcı temel tasarım eğitimine çok iyi hakim olmalıdır. İyi çizebilmeli çok kitap okumalıdır. Yapıcağı projeyi eskizde kağıtda bitirip sonra bilgisayarda tamamlamalıdır. Bilgisayarın bir araç olduğunu ..herseyin kafada kağıtda bittiğini unutmamalıdr. iyi efekler yapıp programlara çok çok iyi hakım olmak insanları çok iyi 'tasarımcı' yaptığını sanmamalıdır. Benim düşüncem bu.
 

mka1881

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Mar 2011
Mesajlar
17
Tepkime puanı
0
özel üye olmadığımdan hazerfen adlı şahsa cevaptır :
Yaşım size göre küçük doğrudur.Ama yaşla tecrübe ve bilgi edinilmez sayın hazerfen.Yıllar sadece meyveleri olgunlaştırır.
Ben pozitif bilim okuyorum (Ne kadar zamandır okuduğumun bir önemi yok,Çünkü yıllar meyve ve sebzeler içindir) ve şunu gördüm pozitif bilimin dışında okuyan çoğu kişi (ki bana göre herkes ama herkesin ne düşündüğünü bilmediğim için çoğu diyorum) bir ezilmişlik içinde ve çok bilgi bildiklerini zannederek etrafa ahkam kesmeye bayılıyor.Bu yazı da benim nacizane izafi görüşüm olup siz buna hiddetle karşı çıkmışsınız.Yazdığınız yazıda bile eğitimin her kademesinde çalıştığınızı yazmışsınız.Bu bile sizin ne tutarsız yazı yazdığınızın bir göstergesi.Siz eğitim denince ne anlıyorsunuz acaba çok merak ettim.Ayrıca yeteneğimin bilgi eksikliği içinde olduğunu söylemişsiniz .Bu nasıl bir mantık çok merak ettim.Yetenekle bilgiyi doğru orantı içinde kullanan başka bir şahsına münasır büyük eğitimci var mıdır bilemiyorum.
He bu arada sanat eğitimcisi gibi birşeymişsin ama yavuzla şah ismaili ayıramıyorsun daha bi de sanat eğitimcisi olucakmışsın!
ya ben sana çok güzel cevaplar yazardım ama özel üye değilim işte o yüzden yazamıyorum
emrahemirza@hotmail.com bu benim mail adresim bi sıkıntın mı var anlamadım ben ne zaman yorum yazsam bilgiden yoksun saçma sapan cevaplar veriyorsun
burdan yazışalım da benim yazmış olduğum mesajları daha kolay okursun
 

Şinasi KADIOĞLU

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
25 Eki 2010
Mesajlar
28
Tepkime puanı
3
Yaş
58
Web sitesi
www.tokat.com
Çok ilginç bir felsefe “Ama yaşla tecrübe ve bilgi edinilmez”, Yıllar sadece meyveleri olgunlaştırır.” yani pozitif bilimde bunumu öğretiyorlar. Kelime anlamıyla Alışkanlık, deneyim, uzmanlık olan tecrübe yaşla olmuyorsa insan beynine yazılım olarak eklememi yapılıyor pozitif bilimde öğrenmek isterim.
Deneylerle tecrübe sahibi olacaksak bu deneyleri pozitif olarak 1sn de yapıp tecrübeli olabilmek ne kadar güzel olurdu. Düşünsenize kabak olgunlaşmadan siz tecrübeli oluyorsunuz.

O zaman Usta kavramını da otomatik olarak pozitif bilim kaldırıyor. Düşünün ehliyet kursuna
Gittiniz fişi takıyorlar tak ustasınız..
 

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
44
Web sitesi
www.cahitgulden.com
özel üye olmadığımdan hazerfen adlı şahsa cevaptır :
Yaşım size göre küçük doğrudur.Ama yaşla tecrübe ve bilgi edinilmez sayın hazerfen.Yıllar sadece meyveleri olgunlaştırır.
Ben pozitif bilim okuyorum (Ne kadar zamandır okuduğumun bir önemi yok,Çünkü yıllar meyve ve sebzeler içindir) ve şunu gördüm pozitif bilimin dışında okuyan çoğu kişi (ki bana göre herkes ama herkesin ne düşündüğünü bilmediğim için çoğu diyorum) bir ezilmişlik içinde ve çok bilgi bildiklerini zannederek etrafa ahkam kesmeye bayılıyor.Bu yazı da benim nacizane izafi görüşüm olup siz buna hiddetle karşı çıkmışsınız.Yazdığınız yazıda bile eğitimin her kademesinde çalıştığınızı yazmışsınız.Bu bile sizin ne tutarsız yazı yazdığınızın bir göstergesi.Siz eğitim denince ne anlıyorsunuz acaba çok merak ettim.Ayrıca yeteneğimin bilgi eksikliği içinde olduğunu söylemişsiniz .Bu nasıl bir mantık çok merak ettim.Yetenekle bilgiyi doğru orantı içinde kullanan başka bir şahsına münasır büyük eğitimci var mıdır bilemiyorum.
He bu arada sanat eğitimcisi gibi birşeymişsin ama yavuzla şah ismaili ayıramıyorsun daha bi de sanat eğitimcisi olucakmışsın!
ya ben sana çok güzel cevaplar yazardım ama özel üye değilim işte o yüzden yazamıyorum
emrahemirza@hotmail.com bu benim mail adresim bi sıkıntın mı var anlamadım ben ne zaman yorum yazsam bilgiden yoksun saçma sapan cevaplar veriyorsun
burdan yazışalım da benim yazmış olduğum mesajları daha kolay okursun
Tekrar merhaba genç arkadaşım...
Galiba bazı şeyleri karıştırmışsın, öncelikle sana bir cevap yazdım, sana karşı bir kaç mesaj falanda yazmadım, kullanıcı adım ve gerçek adımda Cahit GÜLDEN. Grafikerler.net sitesinde kurucu ve yöneticiyimde aynı zamanda. Alıntısını gördüğümüz saygısızca ve saldırgan uslupla yazdığın mesaja son kez, eğitimci kişiliğimin gerektirdiği uslupla cevap vereyim. Bu mesajıma seviyeli ve saygılı bir uslupla cevap vereceğinizi umuyorum. Çünkü biz Grafikerler.net ailesi olarak buraya kadar geldiysek, terbiyesizliğe ve saygısızlığa taviz vermediğimiz için geldik.


"Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır ; zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır." olan bir peyami safa sözüdür... Tümüyle saygısız ifadelerle, hımm ben sana gösterirdimlerle dolu bir cevap vermişsin, ama hakkını yemeyeyim en azından armut sözünü kaldırarak bu hakaretini bir nebze hafifletmişsin.

Zaman insanları olgunlaştırırmı yoksa başka birşeymi? bu çok tartışılacak bir söz ama konumuz o değil onu geçiyorum. Konu burda özel bir uzmanlık alanı olan tasarımcılık. Yazıyı okurken çok güldüğün için zannedersem oradaki ince kurguyu kaçırmışsın. Size cevabımı maddeler halinde veriyorum genç kardeşim.
1- Yazının temel kurgusu tasarımcının bilgi donanımı üzerine yapılmıştır. Burada sözü edilen ideal bir tasarımcının sahip olması gereken bilgi donanımıdır.
2-Yazılanları saptırmayamı çalışıyosun yoksa yanlışmı anladın bilmiyorum. "Bu nasıl bir mantık çok merak ettim.Yetenekle bilgiyi doğru orantı içinde kullanan başka bir şahsına münasır büyük eğitimci var mıdır bilemiyorum." diye bodoslamasına dalmışsın bana. Ama ben bodoslamasına dalmayacağım. Bu nedenle bir daha açıklayayım istersen: Hani sen böyle bir insan bulmak zordur demiştinya, bende buna cevaben, az bile yazdım bilgi dışında şeylerde gerekir demiştim, bu bakımdan yeteneği örnek gösterdim. Yani seninde saptırmak istediğin gibi bir eylemim olmadı asla olamazda.
3-Bir başka hususta canım kardeşim, senle alıp vermediğim şeyler olup olmadığını sormuşsun. seni tanımıyorum bile ben sadece buradaki eleştirine, muhatabı olarak cevap verdim , benim insanları doğru bilgilendirmekten başka amacım yok. Bu platform kimsenin kişisel çekişme alanı değildir. Eğitici içeriği olmayan içerikler ilgi alanımız dışındadır.
4-Öyle bir bodoslama girmişsinki gözün dönmüş sanki. Bazı yazdıklarını anlayamadım bile. Beni tanımadan tecrübeme saygı duymadan, anlamadan dinlemeden beni küçümseme eylemine girmişsin " He bu arada sanat eğitimcisi gibi birşeymişsin ama yavuzla şah ismaili ayıramıyorsun daha bi de sanat eğitimcisi olucakmışsın!" demişsin ne alaka çözemedim bir zahmet açıkla. Sanat eğitimcisi gibi birşey değil direkt olarak sanat eğitimcisiyim, kamuda ve diğer alanlarda sanat eğitimciliği yapıyorum, yapmayada devam ediyorum. Ama önce sen şu anlama sorununu bir çöz istersen genç kardeşim, sapla samanı birbirine karıştırma.
5-Seninle iletişime geçme gibi bir ihtiyacım yok, buna gerekte yok burası özgür bir platform. Burada herşeyi özgürce tartışabiliriz. Yazımdada dediğim gibi "TASARIMCI TAHAMMÜL EDEBİLMELİDİR." ama anladığım kadarıyla sen tasarımcı değilsin bakalım tahammül edebilecekmisin.
6-Son olarakta yazımdada belirttiğim "SAYGILI OLABİLMELİDİR" sözüne senide davet ediyorum.
 

MuratKa

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
82
Tepkime puanı
0
Cahit hocam yüreğine saglık zevkle okudum Teşekürler...
 
Üst