Tasarımıcını özgürlügünü müsteri etkiler noktasında oldukça netleştik
Başka yokmu? İlk aklima gelen, baskı tekniginin gereklilikleride tasarımcının özgür olmasını ektiler diye düşünüyorum. Grafigin amaçlarından biride çogaltilabilir olmasıdır. Baskı tekniklerini bizileri ne kadar kıstılıyor? Çoğu zaman grafiker basilabilir nitelikte tasarım yapmadır demiyor muyuz?
Nüket hanım , saygılarımı sunarak eksik kalan bir noktaya dikkat çekmek istiyorum;
1-Tasarımcı özgürlüğünü müşteri etkiler, evet bunda netleştik.
2-Ama tasarımcı eğer maaşlı olarak çalışıyorsa Tasarımdan Anlamayan PATRONLAR da etkiler. Bunda da netleşmeliyiz.
Her ikisi birliktedir, bütündür. Eğer ikisini birden göremezsek, kaliteli grafik tasarım; Kaliteli toplumlarda gerçekleşir, diyemeyiz.
Tasarım özgürlüğü de özgürlüğe imkan sağlayan toplumlarda oluşur, diyemeyiz.
Zaten bu yüzden Batının tasarımlarımı beğeniyoruz değil mi?
Onların grafikçileri ile bizim grafikçiler aynı eğitimi alıyorlar, fark yok demiştim. Tıp tahsili orada da tıp, grafik eğitimi orada da grafik eğitimi, mühendislik bilimi orada da burada aynı.
Ama orada laz inşaat kalfasına gökdelen yaptırmıyorlar. 2 aylık kurs mezunu grafiker çırağına broşür, katalog yaptırmıyorlar.
Hangi mesleği kimin yapacağı kurallara bağlanmış denetimi var. Hastabakıcıya ameliyat yaptırılmıyor orada. BUrada herkes grafik sanatını biliyor maşallah.
Fark toplumda...
Onların devletlerinin sosyal devlet olmasında...
Baskı teknikleri ise apayrı bir konu.
Tasarımcıyı zorlayan flexo baskı tekniği ile ofset baskı tekniği arasındaki farklar olabilir. Ama tasarımcı her iki baskı tekniğini bilirse (TEKNİĞE UYGUN olmak ve SADIK KALMAK KOŞULUYLA) aynı kompozisyon ve yaratıcılığını ve özgürlüğünü her iki teknik için de kullanabilir.
Sizin dediğiniz baskı tekniğine göre özgür tasarım konusu, çok ama çok ayrıntı bir konudur, tasarım özgürlüğünü engelleyen bir faktör değildir.
Olsa olsa özgür tasarımın çelşitli baskı tekniklerine göre yeniden uyarlanması veya uygulanması konusudur.
Buna gelene kadar zaten müşterinin veya patronun tasarım özgürlüğü üzerindeki etkisi çok daha can alıcı önemdedir.
Ayrıca, grafikerin basılabilir (ve çoğaltılabilir) özellikte iş yapıp yapmama konusu var ki, bu da elma elma mıdır tartışmasına benzer.
Graf demek baskı demek olduğuna göre, grafiker de basılabilen (dolayısı ile çoğaltılabilen) görsel imaj ve mesaj üreten kişi olduğuna göre; şarkı söyleyemeyene şarkıcı denilemeyeceğine göre basılabilen iş üretemeyene de grafiker değil mesela ressam denir.
Dolayısı ile tasarım özgürlüğünü kısıtlayan 2 şey müşteri ve patrondur. Gerisi benim (ve grafik tasarımcının) problemim olamaz. Olmamalıdır. Detaydır. Direkt ilgili değil, çok uzaktan ilgilidir.
Tekrar saygılarımla.