Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafiker mi doğulur?

gokseltur

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar merhaba ;

Grafikerlik yetenek işimidir yoksa tecrübe işimidir. Hiç yeteneği olmayan biri çok çalışarak grafiker olabilirmi ?

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
sayın gokseltur... grafikerlikle ilgili konular daha önceden irdenmişti... forumda mevcut...

ş4ptiriqq'mm

🌱Yeni Üye🌱
meslek lisesinde grafik tasarım okuyorum.Siteye yeni üyeyim. grafiker doğulur diyorum.çünkii sınıfımda yetenekli bi arkadaşım var ve yaptığı işe özel bi çaba harcamıyıor.kafasına göre rastgele takılıtor ve güzel işler çıkarıyor.bence o grafiker doğmuş :) ama bu böyle olmayan kişilerin bu işi yapamıycağı anlamına gelmez. dünya ya bakış açısı farklı olsun yeter. gerisi gelir...

gök-khan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Günümüzde maalesef Grafik tasarımı bir yetenek işi olmaktan çıkmıştır. Çünkü bilgisayarlar bu işin yarıdan fazlasını üzerine almıştır ve bu meslek artık tamamen insan kaynaklı olmaktan çıkmıştır. Çöp adam çizmekten aciz tipler bile kendilerini kasarak bir iki program öğrenip çok iyi olamasalar bile yinede bu işi yapabilecek duruma geliyorlar. Ayrıca stok siteleri bu mesleği iyice ayaklar altına almış ve bir sürü yeteneksizin bir şeyler yapabilmesine olanak tanımıştır. Bu mesleği 40-50 yıl önce yapmayı isterdim doğrusu.

grafiker.iso

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Grafiker doğulmaz. Görsel sanatlara olan ilgi ile yetenek farkedilir. Görsel sanatlar yeteneği üzerine teknik bilgiler ve uzun pratikler sonucunda grafiker olunur. Teknik bilgileriniz zamanla gelişmeye müsaittir. Tasarım gücü ise yeteneğinizin ve hayata bakış açınızın seviyesi ile ilgilidir.
Gerçekten grafiker olmak istiyor ve önüne çıkan engellere aldırmadan çalışmaya devam edersen Grafiker olursun.

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Grafiker mi doğulur?
İlk önce küçük bir bebek olarak gelirsin dünyaya, daha sonra çocukluk zamanların ve ergenlik çağın gelir ergenlik çağında el yeteneklerini ve bu dünyada en iyi yaptığın şeyleri bir parça kavrarsın, daha sonrası biraz senin elinde olan birşeydir "kendini geliştirmek" . Kendini geliştirmek için , kurslara, okullara gidersin, ve bol bol çizip boyarsın. Derslerini ve hocalarını iyi dinleyip güzel derecelerde okulunu bitirirsin.

YADA okula gitmez küçük yaşta bir ustanın yanına girip sanatı ve işçiliği öğrenirsin yine aradan yıllar geçer yaşın ilerler. Bu ilerliyen yıllarda yine kendini yetiştirmek senin elinde olan bir olgudur. İnsan ne kadar araştırırsa o kadar geliştirir kendisini...

Grafiker böyle olunur.

audision

🌱Yeni Üye🌱
Günümüzde maalesef Grafik tasarımı bir yetenek işi olmaktan çıkmıştır. Çünkü bilgisayarlar bu işin yarıdan fazlasını üzerine almıştır ve bu meslek artık tamamen insan kaynaklı olmaktan çıkmıştır. Çöp adam çizmekten aciz tipler bile kendilerini kasarak bir iki program öğrenip çok iyi olamasalar bile yinede bu işi yapabilecek duruma geliyorlar. Ayrıca stok siteleri bu mesleği iyice ayaklar altına almış ve bir sürü yeteneksizin bir şeyler yapabilmesine olanak tanımıştır. Bu mesleği 40-50 yıl önce yapmayı isterdim doğrusu.

İşini iyi yapan herkes hakettiği değeri alır.

Adamın biri bırakın normal çorba yapmayı hazır çorba dahi yapmayı bilmiyor varsayın , bu adam bi çorba yapıyor sırf tuz ama adamın mesleği olmuş ÇORBACI siz bu adamın yaptığı çorbayı beğenmediyseniz gidip tekrar ordan çorba içermisiniz ? ki hem çorba tadına bakmadan nasıl olduğu anlaşılcak birşey değil ama grafikerlikte işiniz görsele dayalı olduğundan beğendiğiniz işi seçersiniz.Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

cvs_06

🌱Yeni Üye🌱
sozum gok-khan a;
bilgisayarın bu işin yarısını almasının nedeni teknoloji bilim ilim...vs faktolerin gelişmesidir...
herkes eliyle grafikerlik yapacak die bi kaide yok, yanı sıra "grafik tasarımı" zaten bu işin adı, aklına yartıcı fikirler getirebiliordur belki kişi.. ama bunu elde yapma yetenegi yoktur.. pc yardımı ile aklındaki fikri görsel bir anlatı yoluyla her kesin begenisini kazanacak sekilde iletiyorsa bence bu grafikerdir... ama adam isterse dunyanın en iyi cizimlerini yapsın bişey uretmeyip var olanı ciziorsa ben ona grafiker değil fotoğraf makinesi derim bence grafikerlik yaratıcık ve geniş hayal gücü demektir. cizdigin yer onemli diildir ister pc de ister kağıt kalemle muhim olan ne yaptıgın nasıl bir sonuc ortaya cıkadıgındır..

sıra başlıgın asıl amacını anlatmaya gelince bence grafiker doğulur...

Son düzenleme:

gök-khan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Dünyanın en iyi çizimlerini yapabilen bir adamın üretememesi söz konusu olamaz. O kadar yetenekli bir adam zaten yaratıcılık konusunda uçuktur. Hatta o adamın yaratıcılığı grafik tasarımı veya reklamcılığı falan aşar, Sanatsal boyuta ulaşır.

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
sozum gok-khan a;
bilgisayarın bu işin yarısını almasının nedeni teknoloji bilim ilim...vs faktolerin gelişmesidir...
herkes eliyle grafikerlik yapacak die bi kaide yok, yanı sıra "grafik tasarımı" zaten bu işin adı, aklına yartıcı fikirler getirebiliordur belki kişi.. ama bunu elde yapma yetenegi yoktur.. pc yardımı ile aklındaki fikri görsel bir anlatı yoluyla her kesin begenisini kazanacak sekilde iletiyorsa bence bu grafikerdir... ama adam isterse dunyanın en iyi cizimlerini yapsın bişey uretmeyip var olanı ciziorsa ben ona grafiker değil fotoğraf makinesi derim bence grafikerlik yaratıcık ve geniş hayal gücü demektir. cizdigin yer onemli diildir ister pc de ister kağıt kalemle muhim olan ne yaptıgın nasıl bir sonuc ortaya cıkadıgındır..

sıra başlıgın asıl amacını anlatmaya gelince bence grafiker doğulur...

Grafiker olabilmek için, pc ye degil, gerçek kaleme ve kağıda ihtiyaciniz vardir. Çıkan sonuç kişisel üretim değilse, zaten tasarım değildir. Tasarımın ilk kuralı, fikrinizi uygulamak için çizmeniz gereklidir. Sizin doğrunuz, mesleki yapının yanlışı, bir an önce fark etmenizi umut ediyorum... Çünkü ilk soruyu soran arkadaşa yanlış bilgi vermiş olup, yanlış bilgi ile yol alınmasını sağlıyorsunuz.

gök-khan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Kendisine Grafiker diyen kişi Eline boş bir kağıt ve bir kalem alıp Kendi çizgileri ve metinleriyle kendisinden isteneni ifade edebilmelidir. İllaki kağıt kalem kullansın bilgisayar kullanmasın demiyorum ancak bunu yapabilecek meziyete sahip olması şart. Buna sahip olmayan kişi bilgisayar işçisidir ve yapacağı işi bilgisayarı ve kullandığı program belirler. Önemli olan bilgisayar işçisi olmak değil, Bilgisayarı kendi işçiniz yapabilmektir.

denizyıldızı

🌱Yeni Üye🌱
Çizimde ve resimde çok iyi olmak şart mı?

Merhaba gökhan, ben siteye şimdi üye oldum.
Aslında bu çok da iyi oldu, çünkü böylece bu meslek hakkında daha bilgii olucam:)
Yalnız senin yazdıkların fena halde kafama takıldı, çizimler, kalem falan. Yani sence çizimde, resimde çok iyi olmak şart mı?
Çünkü ben bunlar da hiç iyi değilim. Ama kitapların kapaklarını çok güzel tasarlıycağımı biliyorum, buna inanıyorum.
Evet, ben en çok, romanların kapaklarını tasarlamak istiyorum, bunun için de zaten, bilgisayar programları kullanılır, yani tutup da bir kitap kapağına, palet ve sulu boyayla resim yapmak ne kadar uygun olur değili mi?
İşte, sence bu resim de iyi olmamam sorun olur mu? Ben bunu kendime sordum, ve olmaz dedim, çünkü gerçekten kitapların kapaklarını çok güzel tasarlıycağıma inanıyorum.
Grafikerliğin bir sürü dalları var tabii ama, en çok bu kitap kapağı tasarlama işini seviyorum:)
Senin yazdıklarını okuyunca biraz kötü oldum, ben zaten kendime grafiker demiyorum, kitap kapağı tasarımcısı diyorum, şu an olmasamda ileride olucam:)
Yani eğer grafiker değilsem, kitap kapağı tasarımcısı da denilebilir:) Her neyse, lütfen bu konu hakkında yaz, fena halde meraklıyım. Hoşcakal:)

gök-khan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Sevgili deniz yıldızı;
Evet Grafiker olmak için çizimde iyi olmak şart. Sen kitap kapağı tasarlamak istediğini ve bunun için program bilmenin yeterli olduğunu söylüyorsun. Elbette kitap kapağı tasarlarken eline paleti, fırçayı, boyayı almayacaksın fakat kullandığın programda çizim yapmıyacakmısın peki?? ''Yapmıyacağım, gerek yok'' diyorsan ne gibi şeylerden faydalanıp tasarım yapacaksın? Eğer stok fotoğrafları, clip art' lardan yararlanırım diyorsan bu nereye kadar sürecek?? Günün birinde tıkanır kalırsın bir yerde. Ayrıca kitap kapağı tasarımı ve benzeri işler özgünlük gerektirir. Katalog, Afiş vb. çalışmalara benzemez. Bir yerden birşey araklamaya kalktığın zaman yaptığın tasarımın hiçbir kıymeti kalmaz. Bu konuda biraz araştırma yapmanı ve ilgili çalışmaları incelemeni tavsiye ederim.

Tollyver

🏆Pro Tasarımcı🏆
Grafiker mi doğulur?
İlk önce küçük bir bebek olarak gelirsin dünyaya, daha sonra çocukluk zamanların ve ergenlik çağın gelir ergenlik çağında el yeteneklerini ve bu dünyada en iyi yaptığın şeyleri bir parça kavrarsın, daha sonrası biraz senin elinde olan birşeydir "kendini geliştirmek" . Kendini geliştirmek için , kurslara, okullara gidersin, ve bol bol çizip boyarsın. Derslerini ve hocalarını iyi dinleyip güzel derecelerde okulunu bitirirsin.

YADA okula gitmez küçük yaşta bir ustanın yanına girip sanatı ve işçiliği öğrenirsin yine aradan yıllar geçer yaşın ilerler. Bu ilerliyen yıllarda yine kendini yetiştirmek senin elinde olan bir olgudur. İnsan ne kadar araştırırsa o kadar geliştirir kendisini...

Grafiker böyle olunur.

aynen sana katılıyorum ;)

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
bence bence diyorum doiğulur çünkü toplumumuz şu anda hangi sektörde para varsa hemen o mesleğe atılıyor.Biri birgün çıkar gelir fotografçılıkta para var hemen bi kursa gidimde fotografçı olayım kendime bir studyo açayım,abi bizim orada bi grafiker var ayda 1500 ytl alıo bende gidicem seminerlere bende parayı kırıcam,eğer hayal gucun yuksek ise duygularını düşüncelerini insanlara yazarak çizerek tasarlıosan grafiker adayısındır tabii içinde öyle bir şey kaynıyorsa.. ;)

audision

🌱Yeni Üye🌱
Grafiker doğulur kelimesine katılmıyorum.

Babam çok güzel yağlıboya tablolar yapıyor ve karakalemide oldukça iyi , ilk okul 5. sınıfa kadar kendi kendime deftere hep hayal ettiğim birşeyleri çizerdim çok güzel çizerdim dersiniz ki bu doğuştan gelen yetenek "hayır demem" fakat şu an önümde duran tabağı çizmekte zorlanıyorum burdan yola çıkarak diyebilirimki, eğitimini alan bir kişi çizgilerede gayet iyi hakim olur.
Eğer ;
Çok iyi çizmeliden kastınız kağıt üstündeyse...
Ben çok iyi fikirler , özgün tasarım fikirleri üretebiliyorumdur hayal gücüm iyidir fakat kağıt ve kalem ile aram iyi değil diye bilgisayarda çizim yapmaya kalksam fareyi kalemden iyi kullanan biri olarak grafiker olamam mı ben ? (kara kalem portreden falan bahsetmiyorum)
-Tamamen kendim üretebiliyorum.
-Bilgisayarda çokta iyi çizebiliyorum.
-Sonuç olarak özgün bir tasarım çıkartabiliyorum.

Ne yani grafiker olamazmı böyle bir insan ?

Yalnış anlamayın aklımdaki düşünceleri söylüyorum bu böyledir deyip size karşı çıkmıyorum, burda bulunma amacım zaten düşüncelerim yalnışmı doğrumu bunları görmek ve diğerleri.

alabanga

🏅Acemi Tasarımcı🏅
"Kendisine Grafiker diyen kişi Eline boş bir kağıt ve bir kalem alıp Kendi çizgileri ve metinleriyle kendisinden isteneni ifade edebilmelidir. İllaki kağıt kalem kullansın bilgisayar kullanmasın demiyorum ancak bunu yapabilecek meziyete sahip olması şart. Buna sahip olmayan kişi bilgisayar işçisidir ve yapacağı işi bilgisayarı ve kullandığı program belirler. Önemli olan bilgisayar işçisi olmak değil, Bilgisayarı kendi işçiniz yapabilmektir."

Katılıyorum.. Birkaç cümlede konuyu özetlemişsiniz...

denizyıldızı

🌱Yeni Üye🌱
Evet doğru söylüyorsun gökhan, kitap kapağını tasrlamak, özgünlük gerektirir. Elbette, hep ressamların tabloları, fotoraflar falan seçmek nereye kadar?
Bazen bir resim, bir ressamın tablosu diyelim, kitabı okursun ve dersin ki, işte bu o kitap için bir resim.
Bu bence olmalı da... Yani bu kolaycılığa kaçmak değil de, bazen gerekli olabilecek bir şey bana göre:)
Ama dediğin gibi, kitap kapağı tasarlamak tamamen özgün bir çalışma, ben de bu yüzden bu tasarımı çok seviyorum zaten:) Evet özgün olan şeylerden hoşlanıyorum, nesnel olan şeyleri pek sevmem:)
Ama ben sana çizimim iyi değil derken, şunu demek istedim:Mesela bir sayfaya güzel bir çizim yapamabilirim, her hangi bir şeyin çizimin çok iyi çizemeyebilirim, ama bu kitap tasarlarken de böyle çizim yapamıycağım anlamına gelmez.
Cetveli kullanıp ölçü almasını becerebilirim herhalde. Tabii ki bunu eğitimi alıcam.
Mesela, bir sayfaya güzel bir elbise çizemeyebilirim, ama tasarlıycağım kitab için bir çizim yapabilirim, arada fark var!
Biri daha güzel resim çizmeyi gerektiren bir şey, diğeriyse, tasarlıycağın şey için çizim yapabilmek!
Benim niyetim ressam olmak ya da karakalem ustası olmak falan değil, sadece tasarımcı olmak istiyorum.
Yazdıkların için teşekkürler, böylece biligi sahibi oluyorum. İlgili çalışmaları nasıl takip edebilirim ki? işte o anlam da bu site çok faydalı oluyor:)

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Grafik tasarım güzel sanatlar fakültesinde okutulduğuna göre ve güzel sanatlar ile ilişkilendirildiğine göre nasıl ki bir müzisyenin doğuştan gelen bir yeteneği olması gerekiyorsa grafik tasarım işi ile ilgilenmek isteyen insanların da yeteneği olması gerekir.

Yetenek; doğuştan var olan bir takım meziyetlerin zaman içersinde işlenerek daha düzgün bir ifade şeklini alırsa değerli olacaktır. Aksi taktirde tüm sanat tarihi incelendiğinde (istisnalar hariç) eğitim almamış yeneklerin kendi etraflarında dönerek sadece belirli kalıplar kullanarak üretici olduklarını göreceksinizdir.

Grafik tasarımcı olmak için doğuştan yetenek şarttır. Peki bunun dışında olan insanlar yani doğuştan bu ve bu gibi yetenekten mahrum olan insanlar bu işi yapamaz mı? Yapar fakat üreticiliği yoksa bizler onlara operatör diyoruz. Grafik tasarımcı değil.