Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafikerler, Programcılar, Web Programcıları, Tercümanlar.... sorunlar, sorular

britzen

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Ara 2010
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Aranızda Grafiker var mı?

Eğitim almamış; ev kadınlarının, emeklilerin yada lisede derste sıkıntıdan çizilenlerin düzeyinde karakalem resim çizme boyama yapanlar, hiç çizim yapmayanlar, başkasına ait hazır template/şablon , font, klipart....tamamını yada parçalarını kullananlar, başkasının tasarımını tekrar çizerek tasarımın kendine ait olduğunu söyleyenler... (not: esinlenilebilir, ancak ortaya çıkan tasarım %25’ten fazla orijinaline benziyorsa çoğu ülkede kendinizi mahkemede telif hakkı ve ceza öderken bulursunuz. ) ... vasat ve orta derecede / düzeyinde hazır grafik paketlerini (Corel, Illustrator, Photoshop...) kullanmasını bilip uzman olduğunu söyleyenler ile benzer şekilde bu programları yılda 10 defa kullanıp 5-10 yıllık tecrübesi olduğunu söyleyenler... bu liste bir hayli uzun..... söylemek istediğim bu tarz insanlar yurt dışında ‘grafik tasarımcı’, ‘graphic designer’ - im demeye utanırlar..

Benzer olarak hazır web şablonları kullananlar ile 90’ların kötü modası olan yanıp sönen yazılar ile uyuşmayan renklerle websitesi yapanlar, yada hazır icon, klipart kullananlar tekrar yurt dışında kendilerini ‘web tasarımcısı’ olarak lanse etmeye utanırlar.

Grafikerlerin hiçbir şekilde programlamayla alakası yoktur, zaten de olamaz ve grafikerin işi zaten program yazmak değil, tasarım yapmaktır.
Bu ülkede her isteyeni mi alıyorlar grafik tasarım bölümlerine yoksa standartlar gerçekten de bu kadar düşük mü?


Programcı yada web programcısımısınız?

Lisede yada üniversitede programlama ile ilgili bir iki ders almışlar, ile alakasız dallardan mezun olup sertifikayla kendini programcı sananlar.. (Yurt dışında diplomanız uygun değilse, o bu firmanın kursuyla programcı olamıyorsunuz), elinde / evinde bir okumadığı birprogramlama kitabı olupta o konuda uzman olduğunu söyleyenler, halen 90’ların kodlama stilinin geçerli olduğuna inanlar ile web standartlarının hiçbirinden haberi olmayanlar, web siteleri / yazılımları kendi bilgisayarında normal gözüküyorsa diğer tüm bilgisayarlarda aynı gözükeceğini sananlar.... Açık kaynak kodlu yazılımları ve eklentilerini sunucuya yüklemesini ve kurmasını bilenler, Photoshoptan export as HTML komutunu kullanabilenler.. .. bu liste de uzun, ve söylemek istediğim bu tarz insanlar yurt dışında kendine ‘programcıyım’ , ‘web programcısıyım’... demeye yine utanırlar.

Bir web programcısı / programcı 4 yıllık üniversite hayatı boyunca (yurt dışında-Türkiye konusunda bilgim yok) neredeyse her derste programlama görüyor (matematik, fizik gibi derslerde dahil.. (ehm Matcad, Mathlab, Prolog....)...) buna ek, yönlerine göre tasarım dersleri alıyorlar ve tasarım paketlerinde programlama görüyorlar.. örn. Flash (Action Script)... Web programcısının dolayısıyla web programcısının belki web tasarım ile alakası vardır ancak Kart, broşür vs tasarımıyla hiçbir alakası yoktur.


Tercüman olduklarını sananlar.

En sık olarak karşılaştığım sorun, bir dili bilmeyip bildiğini ana dili olduğunu idaa edip, tercüme yazılımı (online yada PC bazında) kullanarak işi yüzüne gözüne bulaştırma.. ve bunun karşılığında da komik ücret talep etme. Eğer işiniz olmadıysa anlatayım, tercümanın düzeyini anlamak için genelde deneme paragrafı verilir, buna göre iş verilir yada verilmez.. örnek veriyorum, son işimde Rus ‘arkadaşının’ tercümeyi yaptığını söyleyen bir arkadaşın tercümesi bunu andırıyordu, anlamanız için Türkçe örnek veriyorum.

Diyelim Örnek paragraf bu olsun (öylesine internetten buldum):

“...In the rough, greenish diamonds tend to occur as one of three types: a stone, often a crystal shape, possessing a light tinge rather like the color of water in a swimming pool; a stone with a dark green skin; a yellowish-green stone characterized by a degree if lubricity. “

Bana gelen tercümenin düzeyi :

“…kaba olarak, yeşilimsi elmas üç türlerinden biri olarak ortaya eğilimindedir:; koyu yeşil deri bir taş, bir taş, genellikle kristal şekli, yüzme havuzu su renk değil gibi hafif bir belirti sahip bir sarımsı-yeşil taş yağlama eğer bir derece ile karakterizedir.”

Siz bu tercümeyi bir Türkün yazdığına inanırmıydınız? Yada buna 30 TL /sayfa verirmiydiniz?

Beni burada güldüren alınmaları, ve bilmem-nerelerden mezun olduklarını (ODTU, Hacettepe, BİLKENT, BİLGİ) yada bilmemne firmalarıyla çalıştıklarını söylemeleri ile benim seviyemin bunu anlıyacak düzeyde olmadığımı söylemeleri. (Ana dilim) Gerçektende utanmaları gereken bir durum..


Istatistikler;

- Bize 2000’in üstünde grafiker olduğunu söyleyen kişi başvurdu bunlardan sadece 1 kişi gerçekten de grafikerdi (graphic designer).
- 1000’e yakın programcı / web programcı başvurdu ve bunların arasından hiçbiri programcı değildi (Nedense çoğunluğu Elektrik Elektronik Mühendisi ve Microsoft sertifikası sahibiydi.. ancak standart dışı programlama yetenekleri vasat ve programlama hızları bundan da kötüydü.)
- Tercüme yaptırdığım 100’e yakın firmanın / kişi arasından sadece 2 kişi sahte çıkmadı.

Sonuç olarak durum ve çoğunluğun (en azından gördüklerim arasında) böyleyken burada fiyatların düşük olmasına da şaşırmamak lazım, işveren olarak kime ne saygı göstereyim, eğer bahsetiğim meslekleri yapanların işlerine saygıları yoksa?
Buyrun burası grafiker sitesi ve telif haklarını ihlal eden linklerle dolu. Beyler bayanlar biraz düşünün, kendi çalışmalarınızı yapmak o kadar da zor değil başkalarının sizin ne yapabileceğinizi anlamasının tek yolu portfolionuz, işiniz yoksa dahil kendinize çizin birşeyler, boş oturmayın ve yaptığınızda freelance, firma olarak iş istemediğiniz kadar var.
 

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
11 Ocak 2011
Mesajlar
23
Tepkime puanı
1
bunlar boş muhabbet. kime ne faydası var. siz isterseniz kitap yazın bu konularda atı alan üsküdarı geçiyor. piyasaya ayak uydurma adına ne yapıyorsunuz. bu gibi kişilerle rekabet adına ne yapıyorsunuz onu anlatın. bu eleştirdiğiniz kişiler piyasada cayır cayır iş yaparken siz neden yapamıyorsunuz onu düşünün. ya da siz zaten yapıyorsanız işinize bakın...

bezgin bekir psikolojisinin ne size ne de forum üyelerine, moral bozmaktan başka hiçbir faydası yok...

siz kendi işinize bakıp kendi işinizi nasıl arttıracağınıza kafa yorun gerisi gelir. bunları yazsanızda yazmasanızda dünyanın her tarafında böyle, hindistanda 100 dolara içerik yönetim sistemini baştan kodlatıyorsunuz. ama öbür tarafta 50 bin dolara yapanda var.
sızlanmayı bırakıp kendi iş modelini geliştiren, piyasayı iyi analiz edip rekabet etmeyi bilen kişi ve firmalar iş yapabiliyor.

ayrıca grafiker yada programcı olmak yetmiyor. çok iyi bir iş adamı da olmak lazım. yoksa kimse ayakta kalamaz. ama programcı olmasa bile öbür tarafta adam, piyasayı çok iyi bildiği için iş yapıp sana nal toplatıyorsa seni değil o adamı tebrik ve takdir ederim...

herşey fiyata odaklı değildir. sadece fiyat ile rekabet edenlerle rakebet etmeye kalkarsanız yanlış yaparsınız.

ayrıca mektepli olmak şart değildir. ne bilgisayar mühendisleri gördüm teneke gibi. fakat ben mektepli değilim. işletme mezunuyum. öncelikle iş adamıyım. ama web programlama, veritabanı, ve linux konularında çok az bilgisayar mühendisi benden daha çok bilir. yani tasarım ve programlama piyasası hangi okulu bitridiğinize bakmaz. hangi projeleri bitirdiğinize bakar. doğrusu da budur.

ayrıca yurt dışını ben de az çok biliyorum sizin kadar olmasa da.. microsoft, cisco, zend kurslarını (bilgisayar ile ilgili bir fakülte bitirmese de) tamamlayıp sertifikasyonları alanlar. çok ciddi paralarla iş bulabiliyor. bugün bir mcse sertifikasınız varsa dünyanın her yerinde iş bulursunuz. hele cisco sertifikasyonlarınız varsa elinizi öpen firmaya girersiniz. üstelik bu sertifikasyonları alaabilmek için bilgisyarla ilgili bir üniv bitirmek gerekmiyor. çoğunluğa bakarsanız da zaten öyledir. yani kursları bir kalemde silip atamazsınız.

hangi üniversiteyi bitirdiğiniz değil kendinizi nasıl yetiştirdiğiniz önemli. üniversiteden kazma gibi, nasıl girdiyse öyle mezun olup gidenleri de sürekli görüyoruz. şimdi bu insanlar mı daha makbul bir işveren için yoksa, kursa gidip kendini geliştiren yenileyen ama üniversitesi olmayan mı? ben ikincisini yeklerim... cv yi elime aldığımda ne kadar fazla kursa gidilmiş ise (bitirdiği üniversiteye bakmaksızın) onu tercih ederim... kendine yatırım yapan geliştiren kişiden daha makbul bir çalışan yoktur benim için. isteyeceğim en son şey ise bomboş olan ancak x üniversitesi bilgisayar programlama bölümünü bitirdim deyip ortalıkta kasım kasım dolaşan ama iş üretmeye gelince fos olan çalışanlardır. bu tür çalışanlar başa beladır. kendini bulutların üstünde görür. iş beğendiremezsiniz.

kusura bakmayın ama dost acı söyler.... silkinip kendinize gelin bence...
 
Son düzenleme:
Üst