mesele alaylılar grafiker değildir, haksız rekabet yapıyorlar, gibi bir mesele ise, çok mahçup olursunuz seruma...
Türkiye de ve Avrupa'da çıkan yıllıklara baktığınızda oldukça fazla alaylının çalışmalarını görürsünüz. çoğu sizin okuldaki hocaları cebinden çıkarır. şimdi tek tek isimlerini yazmaya gerek yok.
Bu iş yetenek ve disiplin meslesidir. Zaten güzel sanatlar fakültesi dediğimiz olay yeteneğinizi disipline sokar. sizi büyülü bir şekilde grafiker, ressam vs. haline getirmez.
Bu yüzden plastik sanatların hepsi alaylı olarak pekala fevkalade icra edilebilir, zaten edilmektedir.
plastik sanatlarda lafa, değil işe bakılır. üretilen esere bakılır.
velhasıl okul elbette iyi birşeydir. alaydan daha kolay ve hızlıdır. ama alaydan daha önemlidir denemez...
yapılan bir işin, grafik tasarım mı, yoksa alalade bir uygulama mı olduğunu zaten o işe baktığınızda, biraz gözleriniz eğitimli ise anlarsınız. mesele o eserin sizinle kurduğu iletişimdir, eserin sahibinin arka planı önemsizdir.
bu yüzden kurstan da, alaydan da, okudan da çıksa, fark yaratan şey, eserdir.
eğer eserleriniz fark yaratıyorsa bu işi gücünüz, gözünüz, sabrınızın yettiği yere kadar yapabilir, geçiminizi sağlayabilirsiniz.
piyasada bir çok boş insanın grafikerim diye dolaşmasının sebebi, programları öğrenmenin kolay olmasından gelir.
gerçekten de biraz kafası çalışan ve konsantre olabilen biri, kolayca program öğrenebilir. fakat bu programı kullanarak, özgün, etkili, hedefi vuran bir iş çıkarmak, önce yetenek, yıllarca süren deneyim ve disiplinle mümkün olabilir.
bu yüzden program bilmek değil, tasarım bilmek, renk bilmek, leke bilmek önemlidir,
siz bu disiplini ve bilgiyi okulda alırsınız, bir başkası bir matbaa da ya da reklam ajansında olmadı bir yayın evinde alır.
Son olarak, haksız rekabet diyorken, sınavı kazanmaktan, yeteneğinizi kanıtlamış olmaktan bahsettiğinizi var sayarak söylüyorum.
Bu gün alelade bir lise mezunu lise diploması ile, Sofya sanat akademisine kaydolabilir, Kanada da bir çok okula kaydolabilir, eski doğu bloğu ülkelerinin bir çoğunda iletişim tasarımı veya güzel sanatlar okuluna sınavsız kaydolabilir. Okulu bitirebilecek yeteneği varsa, Ülkemizdeki devlet okullarından daha ucuza maalederek oldukça etkili bir diplomayı getirip önünüze koyabilir...
Keza eğitim, sadece bizim ülkemizde bir yarış ve kazanma olarak algılanmaktadır. Bu tip bir çerçeve'de sanata grafik tasarıma bakılması, bakanın zihninde pembe bir ilüzyon oluşturur. buna kapılmamakta sekötü anlamak ve sektörde yaşamak açısından büyük önem vardır. Göz ardı etmemek gerekir...