Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

grafikermiyim montaj elamanımı ? Uygulamacı mı yoksa baskı elemanımııı :((

zkntrkkn06

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ablalarım ve abilerim..

4 yıl Meslek Lisesinde Grafik tasarım bölümünü okudum.
Şuan ünv.ikinci seneme başlıyorum bölüm yine Grafik Tasarımı.
ayrıca meslek lisesi başlangııcımdan itibaren bir reklam ajansında çalışıyorum ve asıl sorrun şurada ki ;

müşteriye tasarımını yapıp onaylattırıyorum
sonra basılı materyal ise yapılması gereken işleri sırasıyla yapıyorum
montajlanacak bi materyal ise pirinç,tabela,branda afiş vs.montajlıyorum
yeri geldiğinde tabela imalat bölümnde hilti matkap kaynak vs kullanıyorum
ve günlerim 5 senedir bu şekilde geçiyor.

NEDİR BENİM MESLEĞİMMM :((

vedfux

🌟Usta Tasarımcı🌟
way ben tekmiyim demiştim,,, Bende grafikerlik yapıyorum matbaada, yeri geliyor makineye bakıyoum baskı işlerine bazen harmanlama, bıçak kesimi, iş dimiki derken aynı kapıya çıkıyor, ama sıra paraya geldimi duraklıyoruz emek hakkım yok..:)

Tylcn

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.ademyalcin.net
herkes de var o sorunlar
Resmi çek rütuşa yolla...
Rütuştan gelsin decube et fonla
baskıya yolla sonra müşteriye teslim :)))

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆

Boşuna demiyoruz; suçlular aynada, aynada!

GRAFİK TASARIMCI KİM DEĞİLDİR?
- Corel Draw, Photoshop operatörü değildir.
- Web master, coder, yazılımcı değildir.
- 3D modelleme uzmanı değildir.
- Matbaa ustası değildir.
- Dijital baskı makineleri kullanıcısı ve operatörü değildir.
- Tabelacı veya kaynak ustası değildir.
- Elektronikçi, led tabelacı değildir.
- Metin yazarı ve dizgici değildir.
- Sekreter, ofis boy, meydancı, çaycı, falan filan hiç değildir!
- Grafik tasarımcı, mesleğiyle alakası olmayan işleri yapmaya, 10 tane program öğrenmeye veya 100 tane imajı dekupe etmek gibi angaryaları yüklenmeye mecbur değildir. Bunlar için aşağıda bahsedeceğimiz “operatörlerden” istihdam edilmelidir.

OPERATÖR KİMDİR?
- Grafik tasarımcı değildir; çalıştığı mecraya göre değişik tasarım programlarını kullanan, grafik tasarımcının yardımcısı “ara elemandır.” Tasarımcı tarafından şablonu oluşturulmuş tasarımınların tekrar uygulamalarını, imaj dekupelerini, baskı hazırlıklarını ve çıkışları almak gibi uygulamaya yönelik işleri yapar. Bu manada tıpkı doktorun hemşiresi veya mimarın ustası gibi de düşünülebilir.
- Şanlı Photoshop programının malesef “tasarım öğretme menüsü” yoktur. Fikir bulamaz, renk seçemez, kompozisyon kuramaz, çizim yapamaz, tipografiden anlamaz ve üslub geliştiremez.
- Çok program bilmek, çok iyi tasarımcı olmak demek değildir. Yayıncılık, video ve web mecralarına göre ayrı ayrı pek çok tasarım programı vardır ve bunların tümünü öğrenmek bir tasarımcı için mümkün değildir. Zaten aslolan, tüm mecralar için geçerli olan tasarımın temel kurallarını bilmektir.
- Şu veya bu meslekten olduğu halde kendisini tasarımcı olarak lanse eden “akıllıların” istilasına uğramasının neticesinde, tasarım sektöründe oluşan görsel kirlilik “göz bulandırıcı” seviyeyelere inmiştir artık.
- Bir reklam ajansı veya tasarım stüdyosunun sağlıklı işleyebilmesi, tüm görev tanımlarının netleştirilmesiyle mümkündür. Kreativ direktör, art direktör, metin yazarı, grafik tasarımcı, yardımcı grafiker/operatör, dizgici ve ofis boy arasındaki hiyerarşi ve iş bölümü, liyakat ve becerilere göre tavizsiz bir şekilde işletilmeli ve başıboşluğa meydan verilmemelidir. Aksi halde kaos ve çatışma kaçınılmazdır.

https://ibrahimerguden.blogspot.com/2011/03/illustratore-dair.html

Son düzenleme:

Value

Hasta la vista
👑Efsanevi Grafiker👑
Patronları kimin şımarttığı belli oldu :D
Adamlar bir kişiyle bütün işi yapıyolar hemde yarı maaşa :D süper.
Varsa sitede böyle patronlar noktalı virgüllü saygılarımı(!) yolluyorum..

metrapolix

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Aynı sıkıntı benim başımdan da geçti taaki bu hafta sonuna kadar...! İş yerinin grafikeriydim dijital baskı operatörlüğüde yapıyodum dışarıya icabında tabela takmaya da gidiyodum ama bi akşam oturdum ve ne olmak istiyosun haytta diye kendime sordum, evet ben bir grafikerim ve hayatımı bu yoldan kazanmak istiyorum dedim ertesi gün işi bıraktım yani dün..! bayramdan sonra bir matbaayla anlaştım ve grafiker olarak işe başlicam Allah' ın izniyle bazen idealler için risk almak zorundadır..!

| Zirveye Çıkarken Çiçekli Bahçelerden Geçilmez |

fs1453

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.pehlivanoglu57.com
Aynı sıkıntı benim başımdan da geçti taaki bu hafta sonuna kadar...! İş yerinin grafikeriydim dijital baskı operatörlüğüde yapıyodum dışarıya icabında tabela takmaya da gidiyodum ama bi akşam oturdum ve ne olmak istiyosun haytta diye kendime sordum, evet ben bir grafikerim ve hayatımı bu yoldan kazanmak istiyorum dedim ertesi gün işi bıraktım yani dün..! bayramdan sonra bir matbaayla anlaştım ve grafiker olarak işe başlicam Allah' ın izniyle bazen idealler için risk almak zorundadır..!

| Zirveye Çıkarken Çiçekli Bahçelerden Geçilmez |

Bak bu davranış hoşuma gitti!

Almanların bir sözü vardır:
Cesaret edemeyen, kazanamayan dır!!!

metrapolix

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bak bu davranış hoşuma gitti!

Almanların bir sözü vardır:
Cesaret edemeyen, kazanamayan dır!!!

Teşekkür Ederim Tesadüf eseri gördüm bu konuyu ama biliyorumki bir sürü meslektaş aynı sorunla başbaşa ve yaşamak zorunda malum hayat şartları...!

vedfux

🌟Usta Tasarımcı🌟
dert ortaklarım benim.... " metrapolix" gibi yapmayı düşüyorum ve kararım da kesin eğer bu işten para kazanacaksam emeğimin hakkını ve verilen değer doğrultusunda ilerlemek...
ne kadar çook iş yaparsak o kadar kalitemiz düşüyor.. kısacası..

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
“Amerika’da bulunmanın size sağladığı kolaylıklar neler?” diye soruyorum…

“Birçok animasyon şirketinin ve hatta dünyadaki en büyüklerinin Amerika’da bulunuyor olması büyük bir etken. Pek çok farklı ülkeden gelen insanla bir arada çalışmak da, bu farklılıkların getirdiği kazanımların, mesela farklı bir bakış açısının, deneyimlenmesini sağlıyor.” diye cevaplıyor ve uzmanlaşmanın önemine değiniyor: “Amerika’da stüdyolar ve stüdyolarda görev alan pek çok insan uzun yıllardır bu sektörün içinde oldukları için herkes farklı bir alanda uzmanlaşmış durumda. Animasyonun daha tam olarak yerleşmediği yerlerde ya da şirketlerde animatörden modelleme, efekt ya da tasarım yapması beklenebilirken, burada herkes kendi yaptığı işten sorumlu. Bu da çalışanların yaptıkları işi daha iyi, daha güzel kıvama getirebilmeleri imkanını yaratıyor.”

DreamWorks animasyon konusunda iddialı bir şirket, çalışma koşulları nasıl?

DreamWorks’te çalışan herkes şirket tarafından önemsendiğini hissedebiliyor. Stüdyoda yönetim, prodüktörden animatöre, güvenlik görevlisine kadar herkese değer veriyor ve bunu maddi-manevi gözlemlemek mümkün. Genel olarak oldukça rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlanıyor. Çalışanların herhangi bir konuyla ilgili fikirlerini açıkça söylemeleri, yapılan projeyle ilgili yorum ya da eleştirilerini yöneltmeleri de hem yönetim hem de süpervizörler tarafından teşvik edilen bir davranış.

https://www.turkishjournal.com/i.php?newsid=5101

Son düzenleme:

MehmetRecepOzdemir

🌟Usta Tasarımcı🌟
Boşuna demiyoruz; suçlular aynada, aynada!

GRAFİK TASARIMCI KİM DEĞİLDİR?
- Corel Draw, Photoshop operatörü değildir.
- Web master, coder, yazılımcı değildir.
- 3D modelleme uzmanı değildir.
- Matbaa ustası değildir.
- Dijital baskı makineleri kullanıcısı ve operatörü değildir.
- Tabelacı veya kaynak ustası değildir.
- Elektronikçi, led tabelacı değildir.
- Metin yazarı ve dizgici değildir.
- Sekreter, ofis boy, meydancı, çaycı, falan filan hiç değildir!
- Grafik tasarımcı, mesleğiyle alakası olmayan işleri yapmaya, 10 tane program öğrenmeye veya 100 tane imajı dekupe etmek gibi angaryaları yüklenmeye mecbur değildir. Bunlar için aşağıda bahsedeceğimiz “operatörlerden” istihdam edilmelidir.

OPERATÖR KİMDİR?
- Grafik tasarımcı değildir; çalıştığı mecraya göre değişik tasarım programlarını kullanan, grafik tasarımcının yardımcısı “ara elemandır.” Tasarımcı tarafından şablonu oluşturulmuş tasarımınların tekrar uygulamalarını, imaj dekupelerini, baskı hazırlıklarını ve çıkışları almak gibi uygulamaya yönelik işleri yapar. Bu manada tıpkı doktorun hemşiresi veya mimarın ustası gibi de düşünülebilir.
- Şanlı Photoshop programının malesef “tasarım öğretme menüsü” yoktur. Fikir bulamaz, renk seçemez, kompozisyon kuramaz, çizim yapamaz, tipografiden anlamaz ve üslub geliştiremez.
- Çok program bilmek, çok iyi tasarımcı olmak demek değildir. Yayıncılık, video ve web mecralarına göre ayrı ayrı pek çok tasarım programı vardır ve bunların tümünü öğrenmek bir tasarımcı için mümkün değildir. Zaten aslolan, tüm mecralar için geçerli olan tasarımın temel kurallarını bilmektir.
- Şu veya bu meslekten olduğu halde kendisini tasarımcı olarak lanse eden “akıllıların” istilasına uğramasının neticesinde, tasarım sektöründe oluşan görsel kirlilik “göz bulandırıcı” seviyeyelere inmiştir artık.
- Bir reklam ajansı veya tasarım stüdyosunun sağlıklı işleyebilmesi, tüm görev tanımlarının netleştirilmesiyle mümkündür. Kreativ direktör, art direktör, metin yazarı, grafik tasarımcı, yardımcı grafiker/operatör, dizgici ve ofis boy arasındaki hiyerarşi ve iş bölümü, liyakat ve becerilere göre tavizsiz bir şekilde işletilmeli ve başıboşluğa meydan verilmemelidir. Aksi halde kaos ve çatışma kaçınılmazdır.

https://ibrahimerguden.blogspot.com/2011/03/illustratore-dair.html

Bu başlığı alkışlamak istiyorum..Hakikaten aynada..

Biz grafik tasarımcılarına dünyanın ne kadar muhtaç olduğunu ve kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir meslek icra ettiğimizi anlayan bir sektör mantelitesi heralde bizim torunlarımız görecektir..umuyorum ölmeden önce ucundanda olsa bunu görürümde gözüm açık gitmez :)

Bu sıkıntılar birtek sizi değil bizide etkiliyor..etkilemiyor zannetmeyin..cidden ediyor.8 yıldır bu işi yapıyorum.Bir çok farklı firmada gerek fulltime gerek freelance olarak grafik tasarımcı olarak çalıştım&destek verdim.Ben yıllarca işverenlere grafikerle grafik tasarımcı arasındaki farkı anlatıncaya kadar bıyıklarım aklandı :)

Bu şekilde eziliyorsun çünkü o işe başlarken o kadar özgüvensiz ve "abi ben bu işe muhtacım" şeklinde muhtaç görünüyorsunuzki sizi tatmin edebilecek bir maaşın ucunda bütün işleri yapmayı kabul ediyorsunuz. (sakın alınmayın amacım sizi kırmak değil,siz diye hitap ederken de bu hatayı yapan dostlarımıza seslenmek istiyorum !)

Bakınız,Siz amele değilsiniz.Muhtaç,aç,fakir hiç değilsiniz.Madem kendinizi bir tasarımcı olarak görüyorsunuz bunun için çok çalışmalı ve bir tasarımcı olmayı kendinize hedef olarak belirlemelisiniz.Kendi prensipleriniz olmazsa,siz bir tasarımcı olamazsınız.Size yüklenen her işe eyvallah deyip "yav faturalar,kira malum daha iyisini bulana kadar ha gayret.." bekleye bekleye ömrünüz geçecez..size garanti veriyorum bu şartlar altında o beklediğiniz daha iyi işi bulmanız söz konusu bile olmayacaktır.

Yapacağınız şey belli..İlk önce o işten ayrılacaksınız.Çok iyi bir portföy oluşturacaksınız sonra Bilgi ve birikiminizi masaya yatıracaksınız.Gecelerinizi sabah edip belki 1 hafta belki 1 ay ama bu süreç içerisinde yeni bir iş başvurusuna hazırlıkta bulunacaksınız.Sonra iş başvurusuna çağrıldığında kendinden emin ve niteliklerinizi cesurca masaya koyacak bir tavırda yapacaksınız iş görüşmesine.Bakın çoğu iş veren iş başvurularında şunu söyler."Evenim işte ben şunu yapmam,aman bu benim görevim değil,amanın bunu yapamam ben diyen eleman istemiyoz her işi yapacak" Tamam ! Animasyonunuda yapıcam,gelen 3D modellemenide,Web sayfa düzenlemeni de yapıcam (haa web sitesi yapımıda değil ha ! Web Tasarım :) yani arayüz sadece yahu) gelen video montaj,kurgu işlemlerinide yapıcam,grafik işlerinide yapıcam madem insiyatifi benim elime bırakıyorsun,kendi kendimi sanat yönetmenide olucam.KABUL ! ama sende bana 5.000 lira maaş vereceksin..Yok öyle her işi yapan eleman ! babamın oğlu olsa oturduğum yerden kalkıpta o laminasyonu makineye takmasına yardım etmem.o adam gelip benim çizimlerime destek veriyormu ? önce buna bakmak lazım...Herşeyi masaya yatırıp düzgün bir pazarlığın ardından gönül rahatlığıyla yeni işinizi başlayabilirsiniz..ve bir müjde vereyim..eğer bunu başarabilirseniz,doğru yoldasınız !

Ancak iş görüşmesine gittiğinizde "şunu yapıcan bunu yapıcan karşılığındada al şu bi kese altını" mantığında bir iş görüşmesinde bulunursanız diğer tasarımcıların ahını alırsınız..çünkü sizin bu özgüvensizliğiniz türkiyedeki tüm grafik&tasarımcıları etkiliyor bundan zerre kadar şüphe duymayın..

Ben 2.500 TL maaş aldığım firmada sırf benden daha deneyimsiz bir kişinin yanında arkadaşımızında dediği gibi "ara eleman" yani operatör olarak görülmeye başladığım için ayrıldım.Ki bu miktar da ortalama bir grafik tasarımcısının istanbul şartlarında aldığı maaştır.ayrılmamdaki sebep prensiplerimdi.Ben operatörlük yollarından geçeli yıllar oluyor ama daha baskı işlemlerinden bi haber bi indesign açıldımı ağzı beş karış açık kalan yeni GSF Grafik Tasarım öğrencilerinin yanında grafiker olarak çalıştırılmak bana çok dokundu..ve dokunur.böyle bir pozisyonda çalışacağıma gidip garsonluk yaparım en azından ömrümün yarısını verdiğim emeğe saygı göstermiş olurum.

Birde hala şunun üzerine basa basa bağırıyorum.Bu mantıkla,bu sistemle,bu eğitim anlayışıyla "Türkiyede Güzel Sanatlar Fakültelerinde Grafik Tasarımı okutmak için hala 300 yıla ihtiyacımız var!" GSF den mezun olup gelen 10 öğrenciden 6sı o kadar boş geliyorki okudukları o kadar yıla yazık..çok yazık..

Renkli günler dilerim..
iyi bayramlar..

Son düzenleme:

zkntrkkn06

🏅Acemi Tasarımcı🏅
sıkıntıma ortak olduuunz için teşekkür ederim.

pınar67

🌟Usta Tasarımcı🌟
ablalarım ve abilerim..

4 yıl Meslek Lisesinde Grafik tasarım bölümünü okudum.
Şuan ünv.ikinci seneme başlıyorum bölüm yine Grafik Tasarımı.
ayrıca meslek lisesi başlangııcımdan itibaren bir reklam ajansında çalışıyorum ve asıl sorrun şurada ki ;

müşteriye tasarımını yapıp onaylattırıyorum
sonra basılı materyal ise yapılması gereken işleri sırasıyla yapıyorum
montajlanacak bi materyal ise pirinç,tabela,branda afiş vs.montajlıyorum
ve günlerim 5 senedir bu şekilde geçiyor.

NEDİR BENİM MESLEĞİMMM :((

tek değilsiniz malesef yeri gelince sekreter , temizlikçi, baskıcı, çaycı oluyorsunuz bu türkiyede kabahat kimde bilemem belkide iyi niyet belkide çıkarcılık allah işini rast getirsin.

zkntrkkn06

🏅Acemi Tasarımcı🏅
sağolun teşekkürler... Anlaşılan ciddi bir prensip düzenlemesi yapılacakk .)