bilgilendirmeniz için teşekkür ederim tabiki araştırma yaptım fakat bunların %80 i araştırdığım hakkında iyi bilgi vermeyen sonuçlardı ayrıca bu afişi yapmaya iten güç de benim gibi 20 kişinin birden yaptığı bir çalışmanın konusuydu kabul gördü sizin anlattığınız bilgileride okudum elbette araştırmam sırasında ama bize yapmamız gereken afişin çarpıcı sonuç vermesiydi tehlikesine dikkat çekmesinin sağlanmasaydı tek başıma bir afiş yapacak olsam böyle bir konuyu ele almak istemezdim, aslında isterdim çünkü sizin gibi düşüncelerle karşıt düşüncelerin savaşmasından çıkan sonuçlardan her zaman zevk almışımdır bu çalışmayı neden yayınladım öyleyse? çok düşündüm ve kararsız kaldım yayımlayıp yayımlamamak konusunda sizin gibi düşüncelerin gelmesini bekledim başlarda ve gelecekti de düşündüğümde gerçekleşti hem ben bilgi alıyorum hem de diğer kişiler, burda da sizin karşınızda ezilecek değilim bir çalışma yaptım ve yayımladım beğenip beğenmeyenler yorum yapanlar yapmayanlar her zaman başımın üzerinde yerleri var çünkü böyle besleniyorum kimine göre yanlış yapmış olabilirim kimine göre de doğru ama dedim ya tek başıma olsaydım ve yapma zorunluluğum olmasaydı bu gibi konulara tercihim olmayabilirdi genelde
yine de teşekkürler bilgilendirmeniz için
ben karşıt görüşlerim ile savaşmıyorum sadece tartışıyorum. Bizim gibi düşünenlerin gelmesini beklerim derken sazanlık mahiyetinde değildir umarım. Ben kimseyi ezme amacı gütmüyorum. Estafirullah. Yalnız bariz hatanızı da gözardı edemiyorum. Zira fosil yakıt ile enerji üreten termik santral resmini koymuşsunuz.
Termik santral
hes (hidroelektrik santral) yani baraj
Çalışmalarınızdan da anlaşıldığı kadarı ile hidroelektrik santrallerine karşısınız.
Bunun nedeni nedir bilemem ama karşı çıkmanız için edindiğiniz sebepler umarım o %80 ini yanlış aldığınız bilgi kaynakları değildir. Belli ki o kaynaklar hes ile termik santrali bile ayırt edemeyecek kadar zavallılar. Tipik türk kaynakları.
Kısadan bir bilgi vereyim |Kaynak wikipedia|
Hidrolik santralların artıları, eksileri [değiştir]
Bir barajın yapımı ve öncesinde; uzun süreli yağış, su, jeolojik çalışmalar yapılması, su altında kalan arazi için ödenen istimlâk bedelleri, baraj yapım maliyetinin yüksek olması ilk yatırım maliyetinin çok fazla çıkmasına neden olur ki bu bir dezavantajdır. Ayrıca vahşi hayata ve doğal kaynaklara zararları, bölgesel kültürler ve tarihi yerlerin yok edilmesi (Zeugma, fırtına vadisi vs.), su kalitesine etki sorunu dezavantajlardan bazılarıdır. Su kaynağı bakımından zengin fakat yüksek debili akarsu bakımından fakir olan Türkiye'de maliyeti düşük ve çevreye zararı daha az olan Kanal Tipi Santralleri kurmak zordur. Küçük bir kasabaya yetecek kadar enerji üreten bir tesis için bile pek çok ağaç kesip yol açmak zorunda kalınması doğaya geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir.
Dezavantajlarına karşın; ilk yatırım yapıldıktan sonra, enerji üretiminin ana kaynağı su olduğundan üretim maliyeti çok ucuz olmaktadır. Yakıtlı santralleri gibi hava ve çevre kirliliği yaratmazlar. Türbinler hakkında daha detaylı bilgi için teklif hazırlama mühendislerine başvurulabilir.
Ayrıca barajların, elektrik üretiminin yanı sıra;
Yerleşim yerlerinin suyunu karşılama,
Sel ve taşkınları önleme,
Tarım arazilerini sulama
Balıkçılık
Ağaçlandırmaya katkı, erozyonu önleme
Turizmi geliştirme
Ulaşım
İklimde yumuşama gibi yararları bulunur.
Hidrolik santrallar ile termik santralların karşılaştırılması [değiştir]
Hidrolik Santralların yıllık üretimleri, kaynağa gelen su miktarıyla doğru orantılı olduğundan ve bir yıl boyunca gelen su insanoğlunun elinde olmayıp tam kapasite çalıştırmaya yetmeyebileceğinden, genel olarak puant santralı olarak çalıştırılırlar. Devreye alınış ve çıkarışları çok kolay ve hızlı olduğundan su rejimine bağlı olarak günün, enerji gereksiniminin çok olduğu- ki buna puant saati denir - saatlerinde çalıştırılarak, enerjiye az gereksinim olduğu zamanlarda devre dışı bırakılırlar. Bir Hidrolik Santral ünitesi tam kapasite ile çalıştırılmayabilir. Örneğin 100 MW güçteki bir ünite bir saat tam kapasite çalıştığında 100 000 kWh enerji üretebilir. Tam kapasite çalışma türbin kanatlarının önündeki su giriş kapakçıkları tam açıktır ve saniyede geçen su miktarı en üst düzeydedir. Ancak, sistemden çekilen enerji, kullanıcıların devreye girme, çıkmalarına göre an be an değişir. Sisteme anlık olarak istenilen enerjinin verilmesini üretim ünitesindeki regülasyon sistemi sağlar. Regülasyon sistemi, türbin kanatlarının önündeki su giriş kapakçıklarına otomatik olarak hükmederek daha az su girişine paralel olarak daha az üretim yapar. Bu olaya sistemde frekans tutma denir. Tüm elektrikli alıcıların sağlıklı ve verimli çalışabilmesi için frekansın, alıcılarda imalat sırasında belirlenen frekansa - Türkiye ve Avrupa ülkelerinde 50 Hz -uygun olması gerekir.
Termik santrallerin devreye alınış ve çıkarışları çok kolay ve hızlı değildirler. Buna karşın yakıtlarını istenilen miktarda elde etmek insanoğlunun elindedir. Devreye alınış ve çıkarışları sırasında çok verim kaybına uğrarlar. Kızgın buharın, enerji üretimine hazır hale gelmesi için kazanların uzun süre yakılması gerekir. Bütün bu nedenlerden ötürü [termik santraller arıza, revizyon, bakım vs. durumlar dışında 24 saat sürekli çalıştırılmak üzere plan ve dizayn edilmişlerdir.
Stator sargılarında elde edilen orta gerilim elektrik enerjisidir. Orta gerilim enerjinin şehirlere taşınması için çok büyük kesitli iletkenler gerektiği, bunun da olanaksız olması nedeniyle oluşan gerilim Transformatörler vasıtasıyla Yüksek gerilim e çıkarılır ve elektrik iletim hatları ile şehirlere taşınır. Yüksek gerilim enerji kullanıma sunulamıyacağına göre, bu kez de yerleşim yerlerindeki Transformatörler vasıtasıyla kademeli olarak Alçak gerilim e düşürülerek kullanıma sunulur.
Elektrik enerjisi depo edilemez ama su depo ederek elektrik dolaylı olarak depo edilebilir.