shedesign
👑Efsanevi Grafiker👑
İLETİŞİM
İnsanların iletişime ihtiyaç duyması, tarih boyunca varola gelmiş bir gerçektir. İnsanların iletişim çabaları yeni gereksinimleri doğurmuş ve bu çabalar sonucu yeni alanlar ortaya çıkmıştır. İletişimden etkilendiği şüphesiz olan bir alanda grafik tasarımdır. Bu bölümde iletişimin ne olduğuna, iletişim için gerekli olan, iletişimi etkileyen unsurlara ve grafik tasarım iletişimine deyinilecektir.
2.1. İletişimin Tanımı
İletişim, gönderici ve alıcı olarak adlandırılan iki insan ya da insan grubu / kitlesi arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişi olarak tanımlanabilir [2].
Fizik ve sosyal çevreden kişiye ulaşan her yansıma bir algılama kavramını birlikte getirmekte ve bununla ilgili her düşüncenin, her davranışın da yaşam biçimine, fizik ve sosyal çevreye yansıması olmaktadır. Bu karşılıklı yansımaların tümü ise temel iletişim olgusunu oluşturur. İletişim diye tanımladığımız bu yansımalar genelde duyularımız yardımıyla meydana gelir. Bunlardan en etkili olan başlıcaları ise [10];
o Görsel (Görsel İletişim).
o İşitsel (İşitsel İletişim)'dir.
İletişim bir çeşit düellodur. Bütün iletişim araçları okuyucuyu cezbetmeye ve sürekli olarak kendi mesaj alanları içine çekmeye çalışırlar. İletişim organları, dikkat çekmeye çalışan birçok mesaj arasından sadece birini seçecek olan izleyiciyi ayartmak için oldukça zorlu bir mücadelenin içine girerler. Çünkü hiçbir izleyici, aynı anda bütün mesajları algılayabilme yetisine sahip değildir. Mesajların bir bölümü kabul edilirken, diğer bir bölümü ise reddedilmeye mahkumdur. Kötü yazılan ve kötü bir biçimde sunulan birçok mesaj, hedefine ulaşmadan kaybolup gider. Mesajlar doğru ve çekici bir ambalaj içinde sunulmadıkları sürece, okuyucu / izleyici ile doğrudan bir ilişki kuramaz ve kolaylıkla hedeflerini şaşırabilirler. Zayıf bir içerik ya da doğru seçilmemiş bir yazı karakterleri yüzünden okuyucu konuya olan ilgisini çabucak yitirebilir [2].
2.2. İletişimi Meydana Getiren Unsurlar
İletişim süreci, beş unsur ve aşamadan oluşur: Gönderici, mesaj, iletişim aracı, alıcı (okuyucu / izleyici) ve mesajın alıcı tarafından algılanıp yorumlanma aşaması (geribildirim = feedback) [2].
İletişim hangi türünde olursa olsun, yukarıdaki unsur ve aşamalardan herhangi biri işlevini yeri getirmediği taktirde süreç tamamlanamaz [2].
İletişim faaliyetine başlamadan önce neden gerek duyulduğu belirlenmelidir. İletişimin amacı belirlendiği zaman mesajı alan kişi ya da kişilere yönelik beklentilerde açığa kavuşacaktır [2].
İletişimin amacı belirlendikten sonra; okuyucu / izleyici kitleyi durduracak, ilgilendirecek ve mesajı okumasını sağlayacak doğru sözcüklerin seçilmesine sıra gelir. Sözcükler mesajı okuyucuya aktaran unsurlardır. Sözcükleri yanlış seçilmiş bir metin, etkili bir grafik ya da tipografik tasarımla düzeltilemez [2].
Medya (gazete, radyo, televizyon, dergi, broşür vb.), mesajı ileten kanalların genel adıdır. İletişim tasarımcıları, mesajın iletilmesinde en etkili kanalın hangisi olduğunu saptamak durumundadırlar. Mesajın gönderileceği kanalın özelliklerine uygun biçimde hazırlanması ise çözümlenmesi gereken ikinci sorunudur [2].
İletişim organları bir mesajın görülüp hatırlanabilmesi için sık sık tekrarlanması gerektiğine inanırlar. Bu yüzdende birçok iletişim aracından aynı anda yararlanma yoluna giderler. Gerçekten de “tekrar”, başarılı bir iletişim oluşturmada anahtar sözcüktür. Tekrarlama olgusu, bir mesajın hem aynı iletişim aracı içinde, hem de birden fazla kanalda yinelenmesi anlamını taşır [2].
2.3. İletişim Süreci
İletişim bir süreç içinde varolur. İletişim süreci aynı zamanda bir paylaşım sürecidir. İletişim biçimleri ve medya; düşüncelerin, duyguların, bilgi ve deneyimlerin diğer insanlarla paylaşımını olanaklı hale getirir [2].
2.3.1. Mesaj alışverişi
İletişim kurulduğu sırada bir mesaj alışverişi içine girilir; mesaj gönderilir ve mesaj alınır. Mesajlar algılanır, yorumlanır ve depo edilir. Bu mesajlar; olaylar, duygular, düşünce ve yorumlarla ilgili olabilir. Mesajlar; uyarma, önerme, bilgilendirme, ikna etme, düşünceleri dışavurma ve eğlendirme gibi işler üstlenebilirler. Bir mesaj alındığında, bu mesajın üreticisiyle bir alışveriş süreci içine girilir [2].
Açık - seçik ve kolay anlaşılan mesajların yanısıra, gizli ve dolaylı mesajlar da bulunmaktadır. Bazen bir iletişim etkinliğinde dolaylı mesajlar özellikle kullanılır. Bir iletişim sürecinde birden çok mesaj alışverişi sözkonusudur. Bu mesajlar çok yönlü kanallar aracılığıyla aktarılır. İnsanlar arasındaki günlük iletişim sözlerle ve sözel olmayan kanallar aracılığı ile gerçekleşir. Grafik tasarımcı ise sözcük ve resimlerle iletişim kurar. Üstü kapalı ve gizli mesajlar çoğunlukla sözel olmayan kanallardan aktarılırlar [2].
Görsel iletişimde kullanılan gösterge bilimsel çözümleme / inceleme yaklaşımları, iletilerdeki kodlama ve kod açma eylemlerine dayanmaktadır. “Bir mesajın içeriğinin kod simgelerine dönüştürülmesine kodlama; çözümleme sürecine ise kod açma denir” [8].
Gerçekte bir çok reklamın hedef kitle üzerinde beklenen etkiyi yapmamasının altında yatan nedenin, izleyicilerin verilen mesajı doğru olarak anlamamasından kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle bir reklam mesajının hedef kitle tarafından doğru anlaşılmasına büyük önem verilmesi gerekmektedir [8].
Mesaj kavramı salt söylenenin ne olduğu ile değil; nasıl, hangi kanal ve kodla söylendiğiyle ilgilidir [2].
Bilgi, davranış ve iletişim yeteneği ve kültürel altyapı; kurulan iletişimin niteliğini belirleyen unsurlardır [2].
2.3.2. Gönderici ve alıcılar
İletişimi meydana getiren elemanlar hem gönderici hem de alıcı rolünü üstlenirler. Eğer insan sadece gönderici rolünü üstlenirse, gönderdiği mesajın amaçladığı bir biçimde alınıp alınmadığını denetleyemez. İletişim tek yönlü olduğu taktirde, mesajı alanlar tepki gösterme imkanından yoksun kalırlar. Mesajı gönderenler ise, başka bir mesaj göndermeden önce alıcının bir önceki mesaj hakkındaki tepkisini öğrenemezler [2].
2.3.3. Deneyim alanı
Bireyler, anlamlarını bildikleri uyarıları daha kolay tanıyıp kodlamaktadırlar. Geçmiş deneyimler, motivasyon, ilgi alanları yönelişleri, coşkusal – heyecansal etkinlikler; algının yorum ve yargılanışında etken rol alırlar. Yine farkında olmadan bastırılmış, bilinç altına itilmiş pek çok değer öğeleri kimi zaman duyumu tanımada etkin rol üstlenmişlerdir [11].
İnsanlar her gittiklere yere deneyimlerini de götürürler. Hayat deneyimleri birbirine benzeyen kişiler birbirleriyle etkili bir iletişim kurabilirler. Farklı deneyimlere sahip olanlar ise birbirlerini anlamakta ve etkilemekte zorluk çekerler. İletişim, paylaşılan anlamlara dayalıdır. Birikimler farklı unsurlarla yüklenmişse, anlam paylaşımı güçleşir [2].
2.3.4. Mesajlar
Mesajlar, bir iletişim eyleminin içeriğini oluşturur. İnsanlar mesajlar aracılığıyla iletişim kurarlar. Bu mesajların bir bölümü özeldir (Ör: Bir gülümseme eşliğinde söylenen “Seni seviyorum” sözü). Bir bölümü ise milyonlarca insanı hedef alır (Ör: Gazeteler ve televizyon yayınları) [2].
Duygu, düşünce, davranış ve bilgileri taşıyan mesajların aktarılması için bu mesajları teknik ya da fiziksel olarak sinyallere dönüştüren (Ör: Ses) iletişim araçlarına gerek vardır. Sinyaller ise iletişim kanalları aracılığıyla ( Ör: Ses dalgaları) ulaşırlar [2].
2.3.5. Kanallar
Mesajlar alıcılara ses, görüntü, koku lezzet, dokunma ya da bunların birleşiminden oluşan kanallar aracılığıyla aktarılırlar [2].
2.3.6. Parazitler
Parazitler mesaj gönderme ve / ya da alma yeteneğini engelleyen ya da zarar veren unsurlardır. Parazit artıkça, etkili iletişim olanağı azalacaktır [2].
2.3.7. Geribildirim (feedback)
Geribildirim, bir mesaj hakkında göndericiye ulaşan bilgilerdir. Geribildirim, hem gönderici hem de alıcı açısından yararlı işlevlere sahiptir. Gönderici, geribildirim aracılığıyla ne tür bir tepkiyle karşılaşacağını önceden görme olanağına kavuşur. Alıcı ise iletişim sürecini etkileme şansına sahip olur [2].
2.3.8. Etki
Her iletişimin bir sonucu vardır. İletişim sürecine katılanlar bundan etkilenirler. İletişimin sonuçları ekonomik, bilgiye dayalı, fiziksel ya da duygusal boyutlarda olabilir [2].
2.3.9. Çevre koşulları
Her iletişim süreci, belirli çevre koşullarında varolur. Bazen bu çevre farkedilemiyecek ölçüde doğal olabilir. Bazen de çevre koşulları insan davranışlarını denetim altına alacak ölçüde etkiler. Yer, zaman ve çevredeki insanlar kişiyi bilinçdışı olarak etkiler [2].
2.3.10. Kitle iletişimi
Kitle iletişim organları, kişisel olarak tanımadıkları milyonlarca insanla bir anlam paylaşımına girerler. Kitle iletişimde kullanılan mesajlar; birçok insana ulaşma, etkileme ve kabul görme amacına yöneldiklerinden genel niteliklere sahiptirler [2].
Kitlesel medya oldukça geniş ve heterojen bir alıcı kitlesine bilgi ve deneyimlerin hızlı bir biçimde aktarımını olanaklı hale getiren iletişim araçlarıdır [2].
Kitle iletişiminde diğer iletişim türlerine göre oldukça gecikmiş bir geribildirim sözkonusudur [2].
2.4. İletişimi Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler
Bir mesajın hedefe etkili bir biçimde iletilmesini engelleyen iki türlü “gürültü ya da parazit kaynağı” bulunmaktadır. Bunlardan biri; anlama dayalı (sempatik), diğeri ise mesajın iletildiği kanala özgü gürültülerdir [2].
Anlama dayalı parazitler, mesajda kullanılmak üzere seçilen sözcüklerdir. İletişim organı, mesajında hedef kitlenin anlamadığı sözcük ve ifadeler kullandığında anlama dayalı gürültü ortaya çıkar [2].
Sorun, mesajı ileten araç ile ilgili ise, bu kez de kanala ilişkin gürültü gündeme gelir. Radyo kanalıyla gönderilen seste ya da televizyon kanalıyla gönderilen seste ve görüntüde zaman zaman meydana gelen parazitler, kanala özgü gürültülerdir [2].
İletişim organı ya da göndericinin bilmesi gereken başka bir noktada; hedef kitlenin neyi okuduğu, neyi izlediği, ve neleri inandırıcı bulduğudur. Eğer göndericinin kullanmak durumunda bulunduğu kanal hedef kitle tarafından inandırıcı bulunmuyorsa, grafik tasarım ve tipografide yapılacak köklü değişikliklerle bu olumsuz imajı değiştirmenin ilk adımı olabilir [2].
İletişim sürecinin son aşaması, göndericinin mesajın hedef kitle tarafından alınıp anlaşıldığı konusunda bilgilenmesidir. Bir iletişim sürecinin tamamlanabilmesi için gönderilen mesajın okunması, anlaşılması ve harekete geçirici olması gerekir [2].
grafikerler.net haricinde yayınlanması kesinlikle yasaktır..
alıntı değildir. her satırı şahsıma aittir.
İnsanların iletişime ihtiyaç duyması, tarih boyunca varola gelmiş bir gerçektir. İnsanların iletişim çabaları yeni gereksinimleri doğurmuş ve bu çabalar sonucu yeni alanlar ortaya çıkmıştır. İletişimden etkilendiği şüphesiz olan bir alanda grafik tasarımdır. Bu bölümde iletişimin ne olduğuna, iletişim için gerekli olan, iletişimi etkileyen unsurlara ve grafik tasarım iletişimine deyinilecektir.
2.1. İletişimin Tanımı
İletişim, gönderici ve alıcı olarak adlandırılan iki insan ya da insan grubu / kitlesi arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişi olarak tanımlanabilir [2].
Fizik ve sosyal çevreden kişiye ulaşan her yansıma bir algılama kavramını birlikte getirmekte ve bununla ilgili her düşüncenin, her davranışın da yaşam biçimine, fizik ve sosyal çevreye yansıması olmaktadır. Bu karşılıklı yansımaların tümü ise temel iletişim olgusunu oluşturur. İletişim diye tanımladığımız bu yansımalar genelde duyularımız yardımıyla meydana gelir. Bunlardan en etkili olan başlıcaları ise [10];
o Görsel (Görsel İletişim).
o İşitsel (İşitsel İletişim)'dir.
İletişim bir çeşit düellodur. Bütün iletişim araçları okuyucuyu cezbetmeye ve sürekli olarak kendi mesaj alanları içine çekmeye çalışırlar. İletişim organları, dikkat çekmeye çalışan birçok mesaj arasından sadece birini seçecek olan izleyiciyi ayartmak için oldukça zorlu bir mücadelenin içine girerler. Çünkü hiçbir izleyici, aynı anda bütün mesajları algılayabilme yetisine sahip değildir. Mesajların bir bölümü kabul edilirken, diğer bir bölümü ise reddedilmeye mahkumdur. Kötü yazılan ve kötü bir biçimde sunulan birçok mesaj, hedefine ulaşmadan kaybolup gider. Mesajlar doğru ve çekici bir ambalaj içinde sunulmadıkları sürece, okuyucu / izleyici ile doğrudan bir ilişki kuramaz ve kolaylıkla hedeflerini şaşırabilirler. Zayıf bir içerik ya da doğru seçilmemiş bir yazı karakterleri yüzünden okuyucu konuya olan ilgisini çabucak yitirebilir [2].
2.2. İletişimi Meydana Getiren Unsurlar
İletişim süreci, beş unsur ve aşamadan oluşur: Gönderici, mesaj, iletişim aracı, alıcı (okuyucu / izleyici) ve mesajın alıcı tarafından algılanıp yorumlanma aşaması (geribildirim = feedback) [2].
İletişim hangi türünde olursa olsun, yukarıdaki unsur ve aşamalardan herhangi biri işlevini yeri getirmediği taktirde süreç tamamlanamaz [2].
İletişim faaliyetine başlamadan önce neden gerek duyulduğu belirlenmelidir. İletişimin amacı belirlendiği zaman mesajı alan kişi ya da kişilere yönelik beklentilerde açığa kavuşacaktır [2].
İletişimin amacı belirlendikten sonra; okuyucu / izleyici kitleyi durduracak, ilgilendirecek ve mesajı okumasını sağlayacak doğru sözcüklerin seçilmesine sıra gelir. Sözcükler mesajı okuyucuya aktaran unsurlardır. Sözcükleri yanlış seçilmiş bir metin, etkili bir grafik ya da tipografik tasarımla düzeltilemez [2].
Medya (gazete, radyo, televizyon, dergi, broşür vb.), mesajı ileten kanalların genel adıdır. İletişim tasarımcıları, mesajın iletilmesinde en etkili kanalın hangisi olduğunu saptamak durumundadırlar. Mesajın gönderileceği kanalın özelliklerine uygun biçimde hazırlanması ise çözümlenmesi gereken ikinci sorunudur [2].
İletişim organları bir mesajın görülüp hatırlanabilmesi için sık sık tekrarlanması gerektiğine inanırlar. Bu yüzdende birçok iletişim aracından aynı anda yararlanma yoluna giderler. Gerçekten de “tekrar”, başarılı bir iletişim oluşturmada anahtar sözcüktür. Tekrarlama olgusu, bir mesajın hem aynı iletişim aracı içinde, hem de birden fazla kanalda yinelenmesi anlamını taşır [2].
2.3. İletişim Süreci
İletişim bir süreç içinde varolur. İletişim süreci aynı zamanda bir paylaşım sürecidir. İletişim biçimleri ve medya; düşüncelerin, duyguların, bilgi ve deneyimlerin diğer insanlarla paylaşımını olanaklı hale getirir [2].
2.3.1. Mesaj alışverişi
İletişim kurulduğu sırada bir mesaj alışverişi içine girilir; mesaj gönderilir ve mesaj alınır. Mesajlar algılanır, yorumlanır ve depo edilir. Bu mesajlar; olaylar, duygular, düşünce ve yorumlarla ilgili olabilir. Mesajlar; uyarma, önerme, bilgilendirme, ikna etme, düşünceleri dışavurma ve eğlendirme gibi işler üstlenebilirler. Bir mesaj alındığında, bu mesajın üreticisiyle bir alışveriş süreci içine girilir [2].
Açık - seçik ve kolay anlaşılan mesajların yanısıra, gizli ve dolaylı mesajlar da bulunmaktadır. Bazen bir iletişim etkinliğinde dolaylı mesajlar özellikle kullanılır. Bir iletişim sürecinde birden çok mesaj alışverişi sözkonusudur. Bu mesajlar çok yönlü kanallar aracılığıyla aktarılır. İnsanlar arasındaki günlük iletişim sözlerle ve sözel olmayan kanallar aracılığı ile gerçekleşir. Grafik tasarımcı ise sözcük ve resimlerle iletişim kurar. Üstü kapalı ve gizli mesajlar çoğunlukla sözel olmayan kanallardan aktarılırlar [2].
Görsel iletişimde kullanılan gösterge bilimsel çözümleme / inceleme yaklaşımları, iletilerdeki kodlama ve kod açma eylemlerine dayanmaktadır. “Bir mesajın içeriğinin kod simgelerine dönüştürülmesine kodlama; çözümleme sürecine ise kod açma denir” [8].
Gerçekte bir çok reklamın hedef kitle üzerinde beklenen etkiyi yapmamasının altında yatan nedenin, izleyicilerin verilen mesajı doğru olarak anlamamasından kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle bir reklam mesajının hedef kitle tarafından doğru anlaşılmasına büyük önem verilmesi gerekmektedir [8].
Mesaj kavramı salt söylenenin ne olduğu ile değil; nasıl, hangi kanal ve kodla söylendiğiyle ilgilidir [2].
Bilgi, davranış ve iletişim yeteneği ve kültürel altyapı; kurulan iletişimin niteliğini belirleyen unsurlardır [2].
2.3.2. Gönderici ve alıcılar
İletişimi meydana getiren elemanlar hem gönderici hem de alıcı rolünü üstlenirler. Eğer insan sadece gönderici rolünü üstlenirse, gönderdiği mesajın amaçladığı bir biçimde alınıp alınmadığını denetleyemez. İletişim tek yönlü olduğu taktirde, mesajı alanlar tepki gösterme imkanından yoksun kalırlar. Mesajı gönderenler ise, başka bir mesaj göndermeden önce alıcının bir önceki mesaj hakkındaki tepkisini öğrenemezler [2].
2.3.3. Deneyim alanı
Bireyler, anlamlarını bildikleri uyarıları daha kolay tanıyıp kodlamaktadırlar. Geçmiş deneyimler, motivasyon, ilgi alanları yönelişleri, coşkusal – heyecansal etkinlikler; algının yorum ve yargılanışında etken rol alırlar. Yine farkında olmadan bastırılmış, bilinç altına itilmiş pek çok değer öğeleri kimi zaman duyumu tanımada etkin rol üstlenmişlerdir [11].
İnsanlar her gittiklere yere deneyimlerini de götürürler. Hayat deneyimleri birbirine benzeyen kişiler birbirleriyle etkili bir iletişim kurabilirler. Farklı deneyimlere sahip olanlar ise birbirlerini anlamakta ve etkilemekte zorluk çekerler. İletişim, paylaşılan anlamlara dayalıdır. Birikimler farklı unsurlarla yüklenmişse, anlam paylaşımı güçleşir [2].
2.3.4. Mesajlar
Mesajlar, bir iletişim eyleminin içeriğini oluşturur. İnsanlar mesajlar aracılığıyla iletişim kurarlar. Bu mesajların bir bölümü özeldir (Ör: Bir gülümseme eşliğinde söylenen “Seni seviyorum” sözü). Bir bölümü ise milyonlarca insanı hedef alır (Ör: Gazeteler ve televizyon yayınları) [2].
Duygu, düşünce, davranış ve bilgileri taşıyan mesajların aktarılması için bu mesajları teknik ya da fiziksel olarak sinyallere dönüştüren (Ör: Ses) iletişim araçlarına gerek vardır. Sinyaller ise iletişim kanalları aracılığıyla ( Ör: Ses dalgaları) ulaşırlar [2].
2.3.5. Kanallar
Mesajlar alıcılara ses, görüntü, koku lezzet, dokunma ya da bunların birleşiminden oluşan kanallar aracılığıyla aktarılırlar [2].
2.3.6. Parazitler
Parazitler mesaj gönderme ve / ya da alma yeteneğini engelleyen ya da zarar veren unsurlardır. Parazit artıkça, etkili iletişim olanağı azalacaktır [2].
2.3.7. Geribildirim (feedback)
Geribildirim, bir mesaj hakkında göndericiye ulaşan bilgilerdir. Geribildirim, hem gönderici hem de alıcı açısından yararlı işlevlere sahiptir. Gönderici, geribildirim aracılığıyla ne tür bir tepkiyle karşılaşacağını önceden görme olanağına kavuşur. Alıcı ise iletişim sürecini etkileme şansına sahip olur [2].
2.3.8. Etki
Her iletişimin bir sonucu vardır. İletişim sürecine katılanlar bundan etkilenirler. İletişimin sonuçları ekonomik, bilgiye dayalı, fiziksel ya da duygusal boyutlarda olabilir [2].
2.3.9. Çevre koşulları
Her iletişim süreci, belirli çevre koşullarında varolur. Bazen bu çevre farkedilemiyecek ölçüde doğal olabilir. Bazen de çevre koşulları insan davranışlarını denetim altına alacak ölçüde etkiler. Yer, zaman ve çevredeki insanlar kişiyi bilinçdışı olarak etkiler [2].
2.3.10. Kitle iletişimi
Kitle iletişim organları, kişisel olarak tanımadıkları milyonlarca insanla bir anlam paylaşımına girerler. Kitle iletişimde kullanılan mesajlar; birçok insana ulaşma, etkileme ve kabul görme amacına yöneldiklerinden genel niteliklere sahiptirler [2].
Kitlesel medya oldukça geniş ve heterojen bir alıcı kitlesine bilgi ve deneyimlerin hızlı bir biçimde aktarımını olanaklı hale getiren iletişim araçlarıdır [2].
Kitle iletişiminde diğer iletişim türlerine göre oldukça gecikmiş bir geribildirim sözkonusudur [2].
2.4. İletişimi Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler
Bir mesajın hedefe etkili bir biçimde iletilmesini engelleyen iki türlü “gürültü ya da parazit kaynağı” bulunmaktadır. Bunlardan biri; anlama dayalı (sempatik), diğeri ise mesajın iletildiği kanala özgü gürültülerdir [2].
Anlama dayalı parazitler, mesajda kullanılmak üzere seçilen sözcüklerdir. İletişim organı, mesajında hedef kitlenin anlamadığı sözcük ve ifadeler kullandığında anlama dayalı gürültü ortaya çıkar [2].
Sorun, mesajı ileten araç ile ilgili ise, bu kez de kanala ilişkin gürültü gündeme gelir. Radyo kanalıyla gönderilen seste ya da televizyon kanalıyla gönderilen seste ve görüntüde zaman zaman meydana gelen parazitler, kanala özgü gürültülerdir [2].
İletişim organı ya da göndericinin bilmesi gereken başka bir noktada; hedef kitlenin neyi okuduğu, neyi izlediği, ve neleri inandırıcı bulduğudur. Eğer göndericinin kullanmak durumunda bulunduğu kanal hedef kitle tarafından inandırıcı bulunmuyorsa, grafik tasarım ve tipografide yapılacak köklü değişikliklerle bu olumsuz imajı değiştirmenin ilk adımı olabilir [2].
İletişim sürecinin son aşaması, göndericinin mesajın hedef kitle tarafından alınıp anlaşıldığı konusunda bilgilenmesidir. Bir iletişim sürecinin tamamlanabilmesi için gönderilen mesajın okunması, anlaşılması ve harekete geçirici olması gerekir [2].
grafikerler.net haricinde yayınlanması kesinlikle yasaktır..
alıntı değildir. her satırı şahsıma aittir.