Çalışmayı :
Kitap kapağı, broşür, menü vb. kategorisi altında yayınlasaydınız daha uygun olurdu.
En alttaki yazılarda yine bir önceki çalışmadaki gibi hiza sorunu var. Yazıları alana tamamen sığdırmaya çalışmak yerine biraz daha küçük yapsanız hem daha estetik görünür ve göze sokulmuş gibi olmaz, hemde çalışmayı daha ön plana çıkartır. Bir de kelimeler arasında (/) yerine virgül koysanız daha doğru olur diye düşünüyorum.
-Kartonpiyer ve Kemer görsellerinin altında küçük bir dekupe hatası var.
-Üzerinde emek harcanmış bir çalışma, ancak genel olarak bakıldığında çok fazla karmaşık ve gözü yoran bir obje & yazı karmaşası var. Daha sade ve özgün çalışmalar yaparsanız göze çok daha hoş gelir. Mesela size bir örnek vereyim beni daha iyi anlarsınız ; Sol üst köşede katlanmış kağıt görünümü içerisinde yazılar var. Çok güzel, yapıcı.. Ancak altındaki bina görseli malesef bu detayı öldürüyor ve göze çarpmamasını sağlıyor. Göze çarpması için bu işi tasarımcı gözüyle incelemek gerekiyor. Ama müşteriler çalışmaya bizim baktığımız gözle bakmazlar. O yüzden müşteriye bu detayları gösterememiş olursunuz.
Bir de çalışmalarınızda ön plana çıkardığınız nesnelerin öncelik sırasını iyi ayarlamanız gerek. Bu aslında genel olarak evrensel kuallara sahip bir çalışma şeklidir, Ancak ülkemizde bu prensiplere göre pek iş yapıldığına rastlamadım. Büyük firmalar hariç. Örneğin Önem arz eden nesneler baktığımız alanın SOL tarafında olur. Sağ tarafta ise SOL taraftaki bu önemli noktayı betimleyecek bir dünya olur. Veya önemli öğeleri sağ tarafa koyuyorsanız, sol taraftaki kalan kısımda bu önemli öğeleri betimleyecek ve onların önemini gösterecek bir dünya olur. Buna (Görsellerin belirli bir düzen içerisinde çalışmaya oturtulmalarına) : Kompozisyon denir.
Altta örnek olarak koyduğum fotoğrafı inceleyin:
Örneğin bu görselde tren (veya metro herneyse) fotoğrafın tamamına yayılsa idi etrafındaki dünyadan hiç haberimiz olmazdı.
Bu gibi çalışmalarda amaç ürünü ön plana çıkarmak ve bunu yaparken yazıları okutmaktır. Dizayn etkileyici olursa bakan kişi zaten yazıları okuyacaktır. Bu nedenle yazıları bakan kişinin gözüne sokmadan daha sade yazmak daha uygun olur. Eğer yazıları ön plana çıkartır, arkayı objeler ile doldurursanız buna bakan kişinin gözü birkaç saniyeden fazla çalışma üzerinde kalmaz. Örneğin bu çalışmayı size TIR üzerine giydirme olarak uyarla deseler; Otobanda tırın yanından geçtiğinizde bir anlık bu geçişte gözlemciye hiçbirşey anlatamamış olursunuz. Bunu dikkate alarak öyle bir çalışma yapmalısınız ki, heryerde kullanılabilmeli. Araç üzeri giydirmelerde, dükkan camlarında one vision baskı olarak, afiş olarak, dergiye kapak olabilecek nitelikte, broşürü yapılabilecek şekilde vs.
Saygılar...