Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İllistrator de Hata

serbay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
CS3 kullanıyorum arkadaşlar illistratörde çalışırken aşağıdaki hatayı veriyor. Tabi çalışmada çok resim var onların ağırlığından kaynaklanıyor diye düşünüyorum ama bu proplemi yaşayan varmı çözümü nasıl buldu merak ediyorum. 2 gb rem var.

Hata mesajı:
The operation cannot complate because there isn't enough memory (RMA) available.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
Sadece RAM olarak düşünmeyin. Harddiskiniz dolu olduğu için de aynı hata mesajını alabilirsiniz.

Edit -> Preferences -> Plug-ins & Scratch Disks sekmesinden

Primary ve Secondary seçeneklerini, ilkine en hızlı diskinizi, ikincisine de (varsa) diğer bir diskinizi gösterip denemenizi öneririm. (Gereksiz dosyalardan ve registry hatalarından kurtulmak için TuneUp Utilities programını kullanabilirsiniz. Net'te bulmak mümkün.)

Ayrıca, bu gibi büyük çalışmalarınızı yaparken, MSN, MediaPlayer, WinAmp, gibi açık diğer programları kapatarak bilgisayarınızı rahatlatabilirsiniz.

Bir diğer önemli konu da, sisteminizde yüklü olan fontların fazlalığıdır. Binlerce font yüklüyse, onları da ayıklamanızı öneririm. Sisteminiz gözle görünür bir şekilde hızlanacaktır.

Kolaylıklar diliyorum.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Çalşımanın ebatları büyükse, içinde çok fazla resim (özellikle dpi'ları yüksek) ve lens varsa ram yüksek dahi olsa karşına çıkabilecek bir sorun..Ram yükseltmek alternatif fakat, çalışman metreli çalışmaysa, birebir ölçülerde daha ufak çalışmalısın. Yok eğer dergi tadında çalışıyorsan her sayfayı ayrı çalışmanda hem rahat çalışma hemde kolay kayıt ve açılırlık kazandırmanı sağlar.

serbay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Arkadaşlar diskte daha 50 gb civarında yer var. Fakat resimlerin çoğunu sildim ama devam ediyor. Dosyayı açıp değişiklikleri yaptıktan sonra kaydet derken hata olarak ''Can't save the illustration'' hatasını veriyor. Birazdan bilgisayar donanımlarını kontrol edeceğim bakalım değişen bişey varmı.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Nedense Adobe'nin yazılımlarında çok fazla bellek hatası ve bu hatalardan dolayı çökmeler oluyor. Macos tarafında nasıl bilmiyorum fakat Windows XP'de yüklü dökümanlarla çalışırken çok fazla sorun yaşayabilirsiniz.

AI'de render motorunu biraz rahatlatırsanız belki görüntüleme sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
Çalışmanızdaki gerekli yada tüm içeriği Kopyalayıp yeni bir sayfaya yapıştırmayı deneyin

serbay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Arkadaşlar diğer bir hata kodu ise: ıd:108 mesaj ise ''can't fiish previewig. There isnt enough memory'' 50 mb lık bir dosya. Render motoru hakkında bilgi verirmisiniz ismi yabancı geldi anımsayamadım o yüzden.

serbay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Çalışmayı başka sayfaya kopyalarken aynı hatayı veriyor. yeni sayfaya yapıştırıncada hata kodunu ve mesajını yapıştırıyor. Ne garip bişey ya.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşlar diğer bir hata kodu ise: ıd:108 mesaj ise ''can't fiish previewig. There isnt enough memory'' 50 mb lık bir dosya. Render motoru hakkında bilgi verirmisiniz ismi yabancı geldi anımsayamadım o yüzden.

Bu mesajınızı gözden kaçırmışım, şimdi farkettim.

Eğer çok geç olmadıysa:

Render motoru; doku, renk, v.b. görsel öğelerin işlendiği/yorumlandığı altyordamdır diyebiliriz. Bir anlamda çalışmanızın modellenmesi, kaplanması, görünür hali..

Anlaşılan oldukça detaylı bir çalışmayla uğraşıyorsunuz. Yaptığınız her işlemden sonra, yeniden doku ve renk kaplaması için gereken alan ve işlem makinanızı 'kasıyor'.

Sanırım [Ctrl] + [Y] (View > Outline) seçeneği ile çalışmak sorununuzu çözecek, sisteminiz rahatlayacak.. Bu aşamadan sonra tüm gereksiz öğeleri silerek çalışmanızı optimize ederseniz tekrar preview modda çalışma imkânınız olabilecek.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
yaptığınız işe kullandığınız sistem küçük geliyor. Bunda "tiff" uzantısının da katkısı büyük. tiff, şahsi fikrime göre sadece maclerde kullanılsın diye ürtilmiş bir imaj yazılımı, ;) ( eps, DCS eps, kullanın, çalışırken net olmayacak ama baskıda sorun yaşatmayacaktır. ayrıca herzaman pdf e çevirerek baskı halini görebilirsiniz) muhtemelen çalışmanızda atıyorum 7 cm lik yatay bir foto kullanıyosunuz ama bu foto aslında 30 cm boyunda...

Sizinki gibi end user ( tahmin ediyorum) tipindeki pc lerde, öncelikle kulanacağımız boyutlara yakın fotolar seçiyorlar ya da bu ölçülere çeviriyorlar. Eğer bunu yapmazsanız sisteminiz fotoğrafları okuyacağım diye arkaplanda bir çok hata üretebiliyor. ve dökümanınız bozulabiliyor.

CMD+Y bence de en stabil çözüm gibi. Hemen bunun arkasından sistemi değiştirmeyi önerebilirim (Xeon ya da Xtreme tipi işlemci ile toplanmış bir PC) Ya da en temizi 4 çekirdekli bir mac pro...

bir arkadaş mac cephesinde durum ne diye sormuş.
yok böyle bi sorun, hiç olmadı.. olanı duymadım, olacağını zannetmiyorum diyebiliyorum ancak :)

şu sloganı da yazmadan edemeyeceğim everything is mac

ayrıca, mümkünse hemen XP den kaçarcasına uzaklaşın ve Win7 (64bit) ye terfii edin. Microsfot sonunda grafikerlerin de kullanabileceği bir işletim sistemi yapma yaklaştı diyebilirim.

Dark Water

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐

Aynı hatayı bendede veriyor.. renklerin hepsi gitti.. çalışmamıda kaydetmemiştim..2 saattir bu çalışmamla uğraşıyordum.. tekrar nasıl eski haline getirebilirim? :worried:

yardımcı olursanız sevinirim

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Renklerin gitmez. Program kendini outline moduna almıştır. Ctrl+y yaparsanız normal moda dönecektir. Eğer sıradan eğlencelik bir pc kullanıyorsanız (core 2 duo ve altı işlemcili, 4 gb ram altı) ai cs3'den üstünü kullanmayın. Ai donanıma karşı düşmandır 32 bit yazılımlar arasında en çok ram sevenidir diyebilirim.

Ama arkadaşlar üstüne tekrar tekrar basarak söylüyorum. Adobe baskı/tasarım ve mizanpaj için indesigni üretmiştir. Ai'nin temel amacı çizim ve ileri düzey vektörel iilustrayonlar/tasarımlar yapmaktır (günlük tasarımı işlerini elbet yapar ama işi o değil) Bir indesign kullanın dünya varmış diyeceksiniz.

Ayrıca fotoğraflarda kullanmanız gereken format psd'dir. Bu adobenin resmi önermesidir. Benim de yıllardır hem indesignda hem ai'de tecrübe ettiğim bir olaydır.

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Hocam o zaman dosyayı alıp ai yüklü başka makinada açın. Bozulma yok sadece makina kendini hatadan kurtarmaya çalışıyor. Eğer iş bittiyse çalışmayı indesigne place edin (ufak tefek eklemeleri buradan yapabilirsiniz) burada bitirin. Yada fotoşopta açıp psd verin.

Yavuz Mamaç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
50 mb.lik bir dosya illustrator için biraz fazla bir yük... işlemciyi sömürür, ram'i de sömürür.işlemciniz yeterince güçlü olmayabilir...
Resimleri içeri gömmeyin (embed)... çalışmanın ebatlarını birebir yapmak zorunda değilsiniz, boyutları en son aşamada reel hale getirin ve export ederken 72 dpi ile expord edin.. ya da maksimum 100...