Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İllustrator Öğreniyorum Ama....

aydunya

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba arkadaşlar.
Ben web tasarımcıyım. Ve kısa zaman önce bir reklam ajansında işe girdim. Yaptığım iş web tasarım, flash animasyon hazırlamak vs. Ancak bazen ufak çaplı çizimler, el broşürleri gibi belgeler hazırlamam gerekiyor.. matbaaya yollayacağım zaman genelde illustrator olması problem oluyor.. İllustrator mu corel mi kullanmalıyım diye çok arada kaldım. çünkü matbaacılar genelde corelde çalışıyor. Corel bilmiyorum. Ve ben illustratorde geliştirmek istiyorum kendimi..

Kısaca sormak istediğim şu.. Baskıya yollayacağım işleri illustratorde hazırladığımda dikkat etmem gereken şeyler ve kayıt formatı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şimdiden teşekkürler..

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
aydunya, foruma hoşgeldiniz

sorduğunuz soru ilgili foumda araştırma yapıp açik cevaplar bulabilirsiniz

iyi forumlar

aydunya

🌱Yeni Üye🌱
hoşbuldum (gerçi foruma ben geleli epey oldu ama)

son iki saattir forumda dolaşıyorum. ama kafam iyice karıştı.. ve zaten bu yüzden bu konuyu açtım. yine de teşekkürler..

İnşallah bu konuda bilgi verebilecek arkadaşlar olur.. En azından forumda hangi bölümden bakabileceğim konusunda link verseniz bile olur..:sweating:

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Merhaba arkadaşlar.
Ben web tasarımcıyım. Ve kısa zaman önce bir reklam ajansında işe girdim. Yaptığım iş web tasarım, flash animasyon hazırlamak vs. Ancak bazen ufak çaplı çizimler, el broşürleri gibi belgeler hazırlamam gerekiyor.. matbaaya yollayacağım zaman genelde illustrator olması problem oluyor.. İllustrator mu corel mi kullanmalıyım diye çok arada kaldım. çünkü matbaacılar genelde corelde çalışıyor. Corel bilmiyorum. Ve ben illustratorde geliştirmek istiyorum kendimi..

Kısaca sormak istediğim şu.. Baskıya yollayacağım işleri illustratorde hazırladığımda dikkat etmem gereken şeyler ve kayıt formatı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şimdiden teşekkürler..

mesleğe başladığımdan beri hep beni şaşırtır şu olgu, eğer matbaacıda işte bi düzeltme yapmayacaksa işin hangi formatta geldiğinden onlara ne bu olsa olsa filmcinin sorunu olur filmci ise en azından işi hatasız basacak kadar programlara hakim olmalıdır. Ya da en azından evrensel bi yol izlemeli pdf yollayın demelidir çünkü işi nerde hazırlarsınız hazırlayın pdf verebilirsiniz.

Valla seçme şansınız varsa ciddi program seçmeyen yerlerle çalışın yoksada yine ai'de çalışın ufkunuz açılır.

Şöyle bi yöntem deneyebilirsiniz ai'de çalışın ama işi corelde teslim edin. Eski sürümlerde yapacağınız bir kayıt (en sağlıklısını kendiniz için deneyerek görün) yazıları convertledikten sonra ai 3-ai 7 gibi sürümlerde işi kaydedin corelde açın ve corel 11 olarak kontrolden sonra işi kaydedin öyle gönderin.

Ama ai'de çalışma bittikten sonra gerek görüyorsanız, expandlama (çizgileri, efektleri, renk geçişlerini vb. düzleştirir), flatten(transparanlıkları düzleştirir görünümü korurken transparanlığı yok eder) yaparsanız sizin için daha sağlıklı olur.

aydunya

🌱Yeni Üye🌱
mesleğe başladığımdan beri hep beni şaşırtır şu olgu, eğer matbaacıda işte bi düzeltme yapmayacaksa işin hangi formatta geldiğinden onlara ne bu olsa olsa filmcinin sorunu olur filmci ise en azından işi hatasız basacak kadar programlara hakim olmalıdır. Ya da en azından evrensel bi yol izlemeli pdf yollayın demelidir çünkü işi nerde hazırlarsınız hazırlayın pdf verebilirsiniz.

Valla seçme şansınız varsa ciddi program seçmeyen yerlerle çalışın yoksada yine ai'de çalışın ufkunuz açılır.

Şöyle bi yöntem deneyebilirsiniz ai'de çalışın ama işi corelde teslim edin. Eski sürümlerde yapacağınız bir kayıt (en sağlıklısını kendiniz için deneyerek görün) yazıları convertledikten sonra ai 3-ai 7 gibi sürümlerde işi kaydedin corelde açın ve corel 11 olarak kontrolden sonra işi kaydedin öyle gönderin.

Ama ai'de çalışma bittikten sonra gerek görüyorsanız, expandlama (çizgileri, efektleri, renk geçişlerini vb. düzleştirir), flatten(transparanlıkları düzleştirir görünümü korurken transparanlığı yok eder) yaparsanız sizin için daha sağlıklı olur.

Maalesef pdf i kabul etmediler..

Forumda bayağı bir araştırma yaptım. Ve bu konuda ne yapabileceğimi epey anladım.. Sizin yazdıklarınıza da dikkat edeceğim. Çok teşekkür ediyorum..(ai nin eski sürümünde eps olarak kaydetmem gerektiğini bilmiyordum mesela)

ethic

🌱Yeni Üye🌱
Pdf kabul etmemelerini anlayamadım. Onlarında sonunda yapacakları iş pdf e çevirmek olacak. Ama şöyle bir sorun var sen hazırladığın datayı convert ettikten sonra pdf e çevirirsen ozaman kabul etmeme gibi bir şanşları yok.

iyi çalışmalar.

_arti10_

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Aİ de yaptığın çalışmaları Aİ.1 veya EPS olarak export edersen çizim tam olarak corel de açılabilir ve vektörel düzeltmeler üzerinde yapılabilir. PDF yapıp göndereceksen işi sorunsuz göndermen gerekir. Matbaa bunun üzerinde vektörel bir düzelme yapabilmek için çok uğraşır.
Ama şunu da belirtmek isterim bazen EPS exportlarda corel açılımı sorunlu olabiliyor. Burda kesinlikle vektörel olması şart.

FatihDora

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.fatihdora.com

Arkadaşıma aynen katılıyorum.Şahsen bende öyle yapıyorum!:)
Çalışmanı Aİ'de hazırlarsın gönderirken DÜŞÜK SÜRÜM EPS yapar gönderirsin!

Yavuz Mamaç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
matbaacıların tembelliği

bu "ille de corel gönderin" takıntısı matbaacılarda hala devam ediyo mu ya?

- arkadaşların söylediklerini toparlarsak,

Çalışmanızı PDF ya da eps olarak gönderin (çok sayfalı işlerde PDF daha uygun seçim olacaktır), ancak;

font sıkıntısına karşın tüm metinleri objeye dönüştürün (convert)

özel efekt uyguladığınız (revolve - extrude bevel vs, mesh vs; shadow vs...) objeleri expand komutuyla salt çizim nesnelerine dönüştürün. Daha garanti olsun derseniz, 300 dpi olarak rasterize komutuyla imaja dönüştürün.

Bunun üstüne yine matbaa "yok bunu açamadık corel gönderin" derse, matbaanızı değiştirin...

Yavuz Mamaç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
bu "ille de corel gönderin" takıntısı matbaacılarda hala devam ediyo mu ya?

- arkadaşların söylediklerini toparlarsak,

Çalışmanızı PDF ya da eps olarak gönderin (çok sayfalı işlerde PDF daha uygun seçim olacaktır), ancak;

font sıkıntısına karşın tüm metinleri objeye dönüştürün (convert)

özel efekt uyguladığınız (revolve - extrude bevel vs, mesh vs; shadow vs...) objeleri expand komutuyla salt çizim nesnelerine dönüştürün. Daha garanti olsun derseniz, 300 dpi olarak rasterize komutuyla imaja dönüştürün.

Bunun üstüne yine matbaa "yok bunu açamadık corel gönderin" derse, matbaanızı değiştirin...