sayın handemir
size kesin ve kat'i bir yol söyliyeyim, bu bahsettiniğiz sorunu bizzat yaşayan biri olarak...
sorunun kaynağı film çıkışa gönderen programdır. illustrator cs2 veya cs3, bunların versiyonu önemli değil. ben de cs2 ile kırımlı bir menü hazırlamıştım. saydamlık ve gölge efekti içeriyordu. PDF olarak matbaaya göndermiştim. pdf'te de sorun yoktu. yani aynen yaptığım çalışmayı PDF'te görmüştüm. matba film çıkışa gönderirken quark 6,5 programını kullanmış. quark pdf'lerdeki bilgileri doğru okuyamadığı için (buna RGB imajlar da dahil, siyah-beyaz çıkıyor) filmlerde bozulmuş bir çalışma ile karşılaştım. aynen bozuk hali ile basıldı geldi. iş sahibi önemli değil dedi aldı çalışmayı (ben olsam almazdım
)
bu olaydan sonra -eğer- film çıkışa quark ile gönderiyorlarsa kesinlikle ve kesinlikle tiff gönderiyorum.
başka programlar da var, özel forma uygulama programları. ayrıntısını bilmiyorum ama onlarda pdf'ler aynen çalışma gibi sorunsuz çıkıyor.
size tavsiyem, illustrator'de high quality print seçimi ile pdf çıktısı alın, ardından photo shop ile pdf'i 300 ppi çözünürlük, cmyk modunda açıp, flatten image komutu ile layer'ı kitleyin.
ardından farklı kaydet diyerek lzw sıkıştırmalı olarak kaydedip işi teslim edin..
işi gözünüz kapalı gönderin
dosya boyutu aşırı artmıyor, bunu sorun etmeyin ayrıca
ama renk ayrım şirketine film çıkışa gönderme uygulamasını sorarak da pdf/tiff seçimi yapabilirsiniz tabiki.
yani sorun pdf'te veya illustrator'de (cs'ler için diyorum) değil. film çıkışa gönderen uygulamada çıkıyor.
mesela dergi yaptım, 32 sayfalık, direk pdf olarak gönderdim, tertemiz basıldı geldiydi.
aynı cesareti a4 broşür için gösteremiyorum, biliyorum ki broşürü quark ile film çıkışa gönderecekler. tiff gönderiyorum. kayıpsız...