Merhaba,
Benimde, seninkine benzer bir grafik pc sistemim var.
(quad core 9550, 4 gb 1066 Ram, 8800 GTS ekran kartı, vista ultimate 64 bit)
Öncelikle sisteminde 12 bin font kurulu olmasına çok şaşırdım. Anladım ki font kullanımı hakkında çok az şey biliyoruz...
Şimdi sana kendi font kullanımı anlayışımı yazayım, mantığın kabul ederse sende uygularsın.
Öncelikle sistem font klasöründe bazı arkadaşlarında dediği gibi 1000 font ve üzeri yüklemelerin bilgisayarınızı gözle görülür bir derecede yavaşlatacağını, adobe ve corel gibi font önizlemeli uygulamalara; açılma, font listeleme/uygulama/değişim esnasında kasılma vb sorunlara yol açacağını kabul etmemiz gerekiyor.
Sisteme 12 bin font yüklemek veya tüm grafik araçlarına ve arşivine sahip olmak, iyi bir tasarımcı olacağımız anlamına gelmez.
Bakın, benim sistemimde 1000'i geçmeyen bir font arşivi bulunmaktadır. Bu fontların 300 civarı sistem ile birlikte gelenlerdir. Geriye kalanlar, sektörde kabul görmüş estetik görünümü yanısıra okunabilirliği ve kullanışlılığı yüksek PRO gurubu font aileleri'dir. (örneğin; Myriad, swiss, futura vs..)
Font ailesi grubu olan fontlar pro olarak adlandırılırlar ve genellikle de, normal, kalın, italik değerleri tek bir font dosyasında taşırlar.
Evet, diyorsunuz ki benim yüklü olan fontlarım haricinde bir font kullanımına ihtiyacım var. Belki de tasarım hayatınız boyunca ender olarak kullanacağınız bazı fontların 12bin font ile birlikte sisteme yük bindirmesi mi daha iyi, yoksa kullandığınız grafik programından bağımsız olarak basit bir font programı ile arşivinizdeki aradığınız özellikte bir fontu bulup hızlıca sisteme dahil ederek, işiniz bittiğinde kaldırmak mı daha iyi? Kaldırmasanızda olur hani, 12bin font arasında hiç bir zaman kullanmadığınız fontların sistemde kök salmasından daha iyidir.
Bu konuda çok denemeler yaptım, ve gerek gördüğüm üzere bunu yazdım. Değerlendirme ve uygulama sizin takdirinize kalmıştır.
Saygılarımla.
Arşivinizdeki fontları, yazacağınız örnek metin ile önizleme ve sisteme hızlı
dahil etme sağlayan özellikleriyle ön plana çıkmış 2 program, font things ve corel font navigator'dür.