Elbette bu sizin kendi tarzınız :wink:
Cahil kelimesinin sözlüklerden tam olarak neleri ifade ettiğini bilmeniz gerekir.
Ama ben yine de belirteyim ki cahil sözcüğünü, bilgisiz ve deneyimsiz anlamlarını taşımaktadır.
Ben Türkiyede, hatta İstanbul'un tam ortasında yaşıyorum ve şu ana kadar, iş görüşmesinde maaşı söylemeyen bir işverenle karşılaşmadım.
Hemen fiyat vermiştir, yada belli bir fiyat aralığı :surprised:
Hatta iş hayatıma başladığım cahil (bilgisiz ve deneyimsiz) zamanlarımda bile, bana verilecek stajyer ücretim hemen söylenmiştir.
Sonuçta bunu tercih eden işverenler de olabilir bu konuda tüm haklar elbette kendilerine aittir.
Fiyat vermeyen bir işverenin şirketinde çalışıp çalışmamak da elemanın kendi tercihidir. Fazla yorum yapmanın gereği yok.
Sizi 15-20 Dk lık bir görüşme ile değerlendirip maaş miktarı veya aralık vermek çok sevdiğiniz cahil kelimesi ile 1 e 1 uygun bir durum.
Size verilen maaş miktarı 2 sepepten verilmiştir ki bununda sebebini anlamış olmalısınız.
1. Sebep düşük maaş söylenir ki siz bize tam uygun değilsiniz ama sizden daha uygun birini bulursak istepne olarak sizi aradığımızda işe başlayabilir misiniz ölçümlemesidir.
2. Sebep eğer yüksek maaş söyleniyorsa genel anlamda iş yapacak personelde " öncelikle cinsiyete önem veren " asosyal bir işverenin bol keseden gönlü bol bir miktar belirtmesidir.
İşverenin maaş politikası Türkiye de çok düzgün olmadığını herkes bilir. Hele bahsedilen bir maaş aralığı veren işverenden uzak durmak son derece yararlıdır.
İşverenin maaş belirtmemesini anlamsız karşılayanlar aşağıda sık sık karşılaşılan durumlar:
A personeli ister 1500 TL orta derecede şartları uygundur. B personeli ister 1500 TL şartları çok iyidir. C personeli ister 900 inanması çok güç gelebilir ama neredeyse süpermen gibidir.
Acaba hangisini alırsınız
Bir çok ihtimal var personelin anlamadığı:
A ve B aynı maaşı isterken aynı olmadıkları CV lerinde görünüyordur.
Tabii ki firmamın yararına düşüneceğim...
A personele biraz daha az maaş teklif edebilirim.
B personeli istiyorumdur A nın istedği rakkam bana pazarlık yapma avantajı verir. ( Nasılsa A personeli istepnedir )
C personelinide denemek isterim ama daha önce dilim yanmışsa zaten onu direkt elerim.
Ama bir çok işveren C yi seçip bir süre sonra aynı ilanı yayınlayıp yine aramaya başlar. Ve malesef bir çok personel C şeklinde kendini fazla abartarak tanıtır...
Sonuçta özellikle reklam sektörü devlet dairesi değil
maaşı devlet belrilemiyor. Bu yüzden bir firmada 2000 TL iş bulabileceğiniz pozisyonda diğer firmada belki de daha çok çalışarak 1000 TL maaş alabilirsiniz.
Tabi bu öncelikle sizin işe saygınız, işverene saygınız, işe gelip giderken ki zamanlamalarınız, kişiliğiniz, tecrübeniz ve yetenekleriniz vb. kriterler ile doğru orantılıdır. İş görüşmesinde otururken yaptığınız hareketler bie adım adım izlenir ve tanımadığınız bir işveren doğu/yanlış sizin hakkınızda kişilik analizi yapar.
Bu sektörde çalışan öncelikle kartvizitinde doğru bir şekilde GRAFİKER yazan her arkadaş kendi fiyatını kendisi belirler... İşveren bu maaşı ya verir ya vermez