Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İş veren iş görüşmesi sırasında neden Maaş miktarını sır olarak tutar?

MehmetRecepOzdemir

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bitürlü anlayamadım gitti.İş görüşmesine gidiyorsun bütün herşeyi konuşuyorsunuz.Adam ana bababınız dahi ne iş yaptığını soruyor konuşup görüşme yapıyorsunuz.Ama illa o ikinci görüşme olacak ! E ya tabi olacak olacakki son rütujlar verilsin görüşmeye.LAKİN neden iş veren ilk görüşmede sorulmasına rağmen ne kadar maaş vereceğini söylemez kardeşim?Nedir bu trip yani?İlla 2.görüşmede söyleyecek,e 2.görüşmede verdiği maaş işime gelmezse ne olacak? Peki o ikinci görüşmeye kadar ben önüme çıkan fırsatları değerlendirmemiş bu işe güvenmişsem (her ne kadar son derece yalnış bir davranış olsada) ilk görüşmede söylersin ne kadar maaş vereceğini bakarım maaş işime gelmiyorsa eyvallah der çıkar giderim.Neden illa "patronluğun verdiği yetkiye dayanarak seni amele ilan ediyorum" felsefesi altında işçi ezilir gider..Özellikle Grafikerin meslek hayatında...Anlam veremiyorum...

atibin

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Neden işverenden maaş miktarı belirtmesini bekliyorsunuz ki ?
Siz kendiniz biliyorsanız ve güveniyorsanız keni maaşınızı kendiniz belirleyin.

2. görüşme çok makul, sadece siz başvurmuyorsunuz o işe. her şeyin bir kuralı var yani ;)

MehmetRecepOzdemir

🌟Usta Tasarımcı🌟
Neden işverenden maaş miktarı belirtmesini bekliyorsunuz ki ?
Siz kendiniz biliyorsanız ve güveniyorsanız keni maaşınızı kendiniz belirleyin.

2. görüşme çok makul, sadece siz başvurmuyorsunuz o işe. her şeyin bir kuralı var yani ;)

İkinci görüşmenin olması gerektiğini bende savunuyorum bunda bir yanlış yok ama sizinde dediğiniz gibi başvuranın kendi maaşını belirtmesi için bi fırsatı olması gerekiyor.İlk görüşmede maaş konuşulmuyor sorun burda.Diyelim konuşuldu adam şu kadar dedi baktım bende bu benim seviyeme uygun bir maaş değil diyeceğim belkide?

Şu gerçeğide kabul etmek lazım Türkiyede kendi maaşınızı belirlemeniz ve iş verene bunu kabul ettirebilmeniz çok çok zor.Çok az bir iş veren bunu kabul ediyor.Bu konuyu buraya açtım çünkü üniv tezimdi bu konu konuştuğum bütün çalışan veya işsiz grafikerlerin ortak şikayeti buydu..

graf_ipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kabul ettirmeniz çok zor demişsiniz fakat yine de siz karşı tarafın söylemesini beklerseniz o asla söylemez ay sonunda elinize 3 kuruşu sıkıştırır siz mağdur olursunuz.En başından maaş+ssk+yemek o açmıyorsa sizin açmanız gerek.Unutmayın sadece siz ona muhtaç değilsiniz o da size muhtaç.Bir uzlaşma yolu bulacaksınız.Baktınız olmuyor kolay gelsin iyi çalışmalar...
Bunu kesinlikle anladım işe başlamadan maaş ssk vs. her şartı konuşacaksınız.Bunlarda uzlaşmadan işe başlanmaz gerçekten mağdur olursunuz zamanında ben çektim siz çekmeyin.Sakın taviz vermeyin.

MehmetRecepOzdemir

🌟Usta Tasarımcı🌟
İlk zamanlar bende aynı sorunu yaşamıştım.Kek gibi konuşmadan işe başlayıp ilerleyen zamanlarda eksiklikleri görmüştüm e tabi butür sıkıntılarda güzel deneyim veriyor insana ağzınız yandığı için...Mesela benim şuan çalıştığım yerde işe başlamadan önce ilk görüşmede bütün gerekenleri konuştuk sonra açık açık dedim benim kafamdaki maaşı söylemeden önce siz kendi fikrinizi söyleyin ? Ki haklıda çıktım..karşı taraf biraz eveledi geveledi ama sonunda söyledi..Benim bu konuya tepki verme noktamda bu tam olarak.Misalen işverenin kafasında 1500 var ama ortaya çıkıp diyorumki kafamdaki ücret 1250 başlangıç.Adam pek tabi kendi fikrini ortaya atmadığı için işine geliyor bu ve kabul ediyor onu.Sorduğunuz zamanda bende öyle bişey söyleyecektim diyor..Ben işe girmeden önce kendimi garantiye aldım.Siz bana ücreti söylemeden benim ağzımdan miktar çıkmıcak dedim ve söyledi oda.Benim beklentimin üstünde bir miktardı bu ve bende kabul ettim..Bilmeden miktarı söylediğiniz zaman karşı taraf cinlik yapabiliyor..buna deli oluyorum ben !

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Öncelikle iş görüşmesinde bırakın istediği her soruyu sorsun :D
Sonra siz ona yapacağınız işte neler beklediğini sorun :giggle: Sonrasında da bu işleri yapacak kişiye ne kadar bir ücret vermeyi düşünüyorsunuz diye sorun :bigsmile:

Eğer ki ikinci görüşmeye derse, merak ettiğiniz herbir konuda soruyorsunuz, yapılması gereken işleri de bir güzel anlatıyorsunuz, gelgelelim ücret konusunda niye bu kadar cahilce davranıyorsunuz :D diyebilirsiniz :giggle:

Eğer ki görüşmede hoşunuza gitmeyen bir durum varsa açıkça söyleyip, benimle iş anlaşması yapmayabilirsiniz ama tek kriteriniz fiyatsa niye bu kadar şey soruyorsunuz da diyebilirsiniz :D

Arkadaşlar kendi çalışma hayatımda, her zaman fiyat ilk görüşmede belli olmuştur.
Hiç öyle muallakta bir çalışma yapmadım, bunu yapanlar ya ne işi yaptıklarını bilmiyorlar, ya da nasıl bir eleman aradıklarından emin değillerdir diyorum.

Başarılar herkese...

Trace

🌱Yeni Üye🌱
Bence de ciddi bir işyeri sahibi, ciddi bir patron
arkadaş bu işleri yapıyorsan bizim işimizi göreceksen bu kadar lira verebiliyoruz,
işine geliyor mu diye ilk beş dakikada demeli.
çalışana kafanda ne var sorusu, bana göre patronun atmayı düşündüğü ilk gol.
Hem zamanımızda maalesef patronlar (muhakkak ki şartlardan dolayı)
mümkün olan maksimum verimi alıp mümkün olan en ucuz maliyetli eleman istiyor.

MehmetRecepOzdemir

🌟Usta Tasarımcı🌟
arkadaş bu işleri yapıyorsan bizim işimizi göreceksen bu kadar lira verebiliyoruz,

Kesinlikle katılıyorum !

atibin

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Eğer ki ikinci görüşmeye derse, merak ettiğiniz herbir konuda soruyorsunuz, yapılması gereken işleri de bir güzel anlatıyorsunuz, gelgelelim ücret konusunda niye bu kadar cahilce davranıyorsunuz :D diyebilirsiniz :giggle:

Eğer ki görüşmede hoşunuza gitmeyen bir durum varsa açıkça söyleyip, benimle iş anlaşması yapmayabilirsiniz ama tek kriteriniz fiyatsa niye bu kadar şey soruyorsunuz da diyebilirsiniz :D

Yok öyle bir şey :)
Açıkcası bana böyle bir soru gelirse, çayınızı içtiyseniz diğer başvuruları değerlendiremem lazım diyerek size nazikçe kapıyı gösteririm. :)

Eleman, personel ve işçi yerini bilmeli...
Bilmeli ki çalışabileceği yeri de kendi seçebilmeli.

Dark Water

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
İlk zamanlar bende aynı sorunu yaşamıştım.Kek gibi konuşmadan işe başlayıp ilerleyen zamanlarda eksiklikleri görmüştüm e tabi butür sıkıntılarda güzel deneyim veriyor insana ağzınız yandığı için...Mesela benim şuan çalıştığım yerde işe başlamadan önce ilk görüşmede bütün gerekenleri konuştuk sonra açık açık dedim benim kafamdaki maaşı söylemeden önce siz kendi fikrinizi söyleyin ? Ki haklıda çıktım..karşı taraf biraz eveledi geveledi ama sonunda söyledi..Benim bu konuya tepki verme noktamda bu tam olarak.Misalen işverenin kafasında 1500 var ama ortaya çıkıp diyorumki kafamdaki ücret 1250 başlangıç.Adam pek tabi kendi fikrini ortaya atmadığı için işine geliyor bu ve kabul ediyor onu.Sorduğunuz zamanda bende öyle bişey söyleyecektim diyor..Ben işe girmeden önce kendimi garantiye aldım.Siz bana ücreti söylemeden benim ağzımdan miktar çıkmıcak dedim ve söyledi oda.Benim beklentimin üstünde bir miktardı bu ve bende kabul ettim..Bilmeden miktarı söylediğiniz zaman karşı taraf cinlik yapabiliyor..buna deli oluyorum ben !

madem işverensiniz ATİBİN bey, arkadaşların söyledikleri size ne kadar haklı veya haksız geliyor?
bu konuda yorum yapmıyorsunuz,size ters gelen yorumlara yorum yapıyorsunuz..

atibin

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Ters gelmeyen fikirlere neden yorum yapayım ki ?

Bana ters gelen davranış sadece hiç bir iş görüşmesine giden personel adayının yukarıdaki gibi işverene " cahilce " sıfatı yakıştıramayacağıdır.

Size gelsem ben ve size aynı şekilde sen cahilsin desem bir düşünün bakalım tavrınız ne olur :) Oo ne güzel dur bir çay daha söyleyeyim dersiniz değil mi :)

Arkadaş muhtemelen yakın bir zamanda bir iş görüşmesi yapmış ve 2. görüşme için kendisine aranacağı söylenmiş. Sanırım aranmamış ki böyle bir konuyu açmış.
Ya da aranmış ama işe alınmamış...
Bunun sebebi kendisinden daha iyi olan birinin işe alınması veya
kendisnin yetersiz olması veya yeterince iyi olmasına karşılık maaş beklentisinin çok yüksek olmasıdır.

Türkiye de klasik bir işveren asla maaş söylemez. Hatta çoğu söylemez...
Bunun sebebini merak edecek veya hayrete düşecek kadar tecrübesiz iseniz çok fazla ikna etme çabasıyla yazamayacağım. Yaşayarak görebilirsiniz.

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Yok öyle bir şey :)
Açıkcası bana böyle bir soru gelirse, çayınızı içtiyseniz diğer başvuruları değerlendiremem lazım diyerek size nazikçe kapıyı gösteririm. :)
Elbette bu sizin kendi tarzınız :wink:

Cahil kelimesinin sözlüklerden tam olarak neleri ifade ettiğini bilmeniz gerekir.
Ama ben yine de belirteyim ki cahil sözcüğünü, bilgisiz ve deneyimsiz anlamlarını taşımaktadır.

Bunun sebebini merak edecek veya hayrete düşecek kadar tecrübesiz iseniz çok fazla ikna etme çabasıyla yazamayacağım. Yaşayarak görebilirsiniz.
Ben Türkiyede, hatta İstanbul'un tam ortasında yaşıyorum ve şu ana kadar, iş görüşmesinde maaşı söylemeyen bir işverenle karşılaşmadım.
Hemen fiyat vermiştir, yada belli bir fiyat aralığı :surprised:

Hatta iş hayatıma başladığım cahil (bilgisiz ve deneyimsiz) zamanlarımda bile, bana verilecek stajyer ücretim hemen söylenmiştir.

Sonuçta bunu tercih eden işverenler de olabilir bu konuda tüm haklar elbette kendilerine aittir.
Fiyat vermeyen bir işverenin şirketinde çalışıp çalışmamak da elemanın kendi tercihidir. Fazla yorum yapmanın gereği yok.

kemalgencer

🏅Acemi Tasarımcı🏅
haklımısınız bilmiyorum arkadaşlar garafiker arıyorum diyorum iş için geliyor arkadaşlar masa üstünde Corel in photosop un kısayolunu tanımıyor bulamıyor ben şimdi ne yapayım gerçi biz bu işi küçük bi köyde yapıyoruz.Grafiker kim ? kriterler ne cv iste belge iste bunlar ne işe yarar iş olmuyor sonuca gidemiyorsan para yok bakıyom herkes grafiker ama işe gelince adam yok Grfikeri işe aluyoz ben bunu nasıl yapcam diye bana soruyor Görmedim bunu ve
işi gene biz yapıyoruz bahane değil çözüm üret üretmeyen yoktur

atibin

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Elbette bu sizin kendi tarzınız :wink:

Cahil kelimesinin sözlüklerden tam olarak neleri ifade ettiğini bilmeniz gerekir.
Ama ben yine de belirteyim ki cahil sözcüğünü, bilgisiz ve deneyimsiz anlamlarını taşımaktadır.

Ben Türkiyede, hatta İstanbul'un tam ortasında yaşıyorum ve şu ana kadar, iş görüşmesinde maaşı söylemeyen bir işverenle karşılaşmadım.
Hemen fiyat vermiştir, yada belli bir fiyat aralığı :surprised:

Hatta iş hayatıma başladığım cahil (bilgisiz ve deneyimsiz) zamanlarımda bile, bana verilecek stajyer ücretim hemen söylenmiştir.

Sonuçta bunu tercih eden işverenler de olabilir bu konuda tüm haklar elbette kendilerine aittir.
Fiyat vermeyen bir işverenin şirketinde çalışıp çalışmamak da elemanın kendi tercihidir. Fazla yorum yapmanın gereği yok.

Sizi 15-20 Dk lık bir görüşme ile değerlendirip maaş miktarı veya aralık vermek çok sevdiğiniz cahil kelimesi ile 1 e 1 uygun bir durum.

Size verilen maaş miktarı 2 sepepten verilmiştir ki bununda sebebini anlamış olmalısınız. :)

1. Sebep düşük maaş söylenir ki siz bize tam uygun değilsiniz ama sizden daha uygun birini bulursak istepne olarak sizi aradığımızda işe başlayabilir misiniz ölçümlemesidir.

2. Sebep eğer yüksek maaş söyleniyorsa genel anlamda iş yapacak personelde " öncelikle cinsiyete önem veren " asosyal bir işverenin bol keseden gönlü bol bir miktar belirtmesidir.

İşverenin maaş politikası Türkiye de çok düzgün olmadığını herkes bilir. Hele bahsedilen bir maaş aralığı veren işverenden uzak durmak son derece yararlıdır.

İşverenin maaş belirtmemesini anlamsız karşılayanlar aşağıda sık sık karşılaşılan durumlar:
A personeli ister 1500 TL orta derecede şartları uygundur. B personeli ister 1500 TL şartları çok iyidir. C personeli ister 900 inanması çok güç gelebilir ama neredeyse süpermen gibidir.

Acaba hangisini alırsınız :)

Bir çok ihtimal var personelin anlamadığı:

A ve B aynı maaşı isterken aynı olmadıkları CV lerinde görünüyordur.
Tabii ki firmamın yararına düşüneceğim...
A personele biraz daha az maaş teklif edebilirim.
B personeli istiyorumdur A nın istedği rakkam bana pazarlık yapma avantajı verir. ( Nasılsa A personeli istepnedir )
C personelinide denemek isterim ama daha önce dilim yanmışsa zaten onu direkt elerim.
Ama bir çok işveren C yi seçip bir süre sonra aynı ilanı yayınlayıp yine aramaya başlar. Ve malesef bir çok personel C şeklinde kendini fazla abartarak tanıtır...

Sonuçta özellikle reklam sektörü devlet dairesi değil :) maaşı devlet belrilemiyor. Bu yüzden bir firmada 2000 TL iş bulabileceğiniz pozisyonda diğer firmada belki de daha çok çalışarak 1000 TL maaş alabilirsiniz.
Tabi bu öncelikle sizin işe saygınız, işverene saygınız, işe gelip giderken ki zamanlamalarınız, kişiliğiniz, tecrübeniz ve yetenekleriniz vb. kriterler ile doğru orantılıdır. İş görüşmesinde otururken yaptığınız hareketler bie adım adım izlenir ve tanımadığınız bir işveren doğu/yanlış sizin hakkınızda kişilik analizi yapar.

Bu sektörde çalışan öncelikle kartvizitinde doğru bir şekilde GRAFİKER yazan her arkadaş kendi fiyatını kendisi belirler... İşveren bu maaşı ya verir ya vermez :)

MehmetRecepOzdemir

🌟Usta Tasarımcı🌟
haklımısınız bilmiyorum arkadaşlar garafiker arıyorum diyorum iş için geliyor arkadaşlar masa üstünde Corel in photosop un kısayolunu tanımıyor bulamıyor ben şimdi ne yapayım gerçi biz bu işi küçük bi köyde yapıyoruz.Grafiker kim ? kriterler ne cv iste belge iste bunlar ne işe yarar iş olmuyor sonuca gidemiyorsan para yok bakıyom herkes grafiker ama işe gelince adam yok Grfikeri işe aluyoz ben bunu nasıl yapcam diye bana soruyor Görmedim bunu ve
işi gene biz yapıyoruz bahane değil çözüm üret üretmeyen yoktur

Kriter ? Kriter sizsiniz beyfendi.Bir grafikerin kriteri iş verenin grafikerden ne beklediğiyle alakalıdır "iş hayatında".Bir grafiker illa katalog dizaynı yapabilecek diye bir kaide yoktur.Her grafikerin uzmanlık alanı farklıdır.Misalen ben poster,afiş tasarımı ve illustrasyon üzerine kendimi geliştirmişimdir ancak katalog dizaynıda yapıyorumdur.Şimdi siz katalog dizaynı arayan birini çağırıyorsunuz adamın önce bir föyünü inceler çalışmalarına bakarsınız.Asıl referans budur.Adam çok güzel poster tasarımı yapıyor ama katalog tasarımları o kadar iyi değil.Nedir şimdi bu adama "sen tasarımcı değilsin"mi denir? Sizin ne beklediğinizle alakalıdır bu.E katalog tasarımı yapamayacak adamda gelip iş başvurusunda bulunmaz siz zaten iş ilanı verirken kriterleri belirlemişsiniz.

Bir tasarımcıdaki kriterleri arayacak olursanız kabaca o kişinin kreatif düşünce yapısını ve tarzına bakabilirsiniz.Herkes grafiker olabilir diye bişey yok bunda.Herkes web tasarımcı olabilir ancak herkes grafik tasarımcı olamaz.En azından bunun için belli bir eğitim gereklidir.Bir sanat görüşü ve yapısına sahip olmalıdır.aa şuraya bakıp yapayım deme mantalitesi grafik tasarımcı etmez insanı.

Haa bu arada hani demişsiniz ya işin sonunda yine biz yapıyoruz işi bize kalıyor diye ! İşte bu grafikerin emeğinin karşılığını çok yüksek görüp hakkını vermemenizden kaynaklanıyor.İşte iş sonunda size kaldığı için bu ülkede hala doğru düzgün tasarım yapabilen yerler mumla aranıyor.(Aşağılamak için demiyorum)

Ters gelmeyen fikirlere neden yorum yapayım ki ?

Bana ters gelen davranış sadece hiç bir iş görüşmesine giden personel adayının yukarıdaki gibi işverene " cahilce " sıfatı yakıştıramayacağıdır.

Size gelsem ben ve size aynı şekilde sen cahilsin desem bir düşünün bakalım tavrınız ne olur :) Oo ne güzel dur bir çay daha söyleyeyim dersiniz değil mi :)

Arkadaş muhtemelen yakın bir zamanda bir iş görüşmesi yapmış ve 2. görüşme için kendisine aranacağı söylenmiş. Sanırım aranmamış ki böyle bir konuyu açmış.
Ya da aranmış ama işe alınmamış...
Bunun sebebi kendisinden daha iyi olan birinin işe alınması veya
kendisnin yetersiz olması veya yeterince iyi olmasına karşılık maaş beklentisinin çok yüksek olmasıdır.

Ben söylediklerinize kısmen katılıyorum.İşçi ve işveren yerini bilmelidir sözünüzü..Lakin şunuda tekrar ve tekrar bildiriyorum.İşçi yerini bilmeliyse işverende işçinin yerini bilmek zorundadır.Kim ne kadar efelik taslarsa taslasın o iş veren yine MUHTAÇTIR madem muhtaç değil o zaman ne diye grafiker arıyor?Benim bu konuyu açmamın sebebi Kİ forumda bi arama yaptığımda bu konuyu ilk açanın ben olmadığımı gördüm hemen hemen her grafikerin karşılaştığı bir problemdir bu.15 yıllık grafik tasarımcınında 2 yıllık grafikerinde.Arasında çok fark var grafik tasarımcı ile grafiker arasında.Lakin bir yerde size karşıt görüşler besliyorum.Türkiyede iş veren CAHİLDİR arkadaşım.Evet bildiğin cahildir.Hangi kalıba sığdırırsan sığdır.Siz Türkiyedeki en baba grafikerin dahi maaşının almanyada yada kanadada orta seviye bir grafikerin maaşına eş olduğunu biliyormuydunuz?Ben freelance olarak kanadada bir firmayla çalıştım 1 yıla yakın.Benim sadece iş başına aldığım ücret bugün orta seviye bir grafikerin maaşına eş değerdeydi.Sorun burda işte TÜRKİYE'de benim konuyu açma sebebimde bu.İş veren cahildir çünkü iş veren hala grafikerlere karşı "iki tık tık" mantığı ile bakar."İki tık tık yapıcak herifin istediği maaşa bak !" O işe alıncaya kadarda adamı süründürürde süründürür.İşe aldıktan sonra bi daha süründürür.Bizim mesleğimizin kolay olduğunu kimse söyleyemez elbette zor bir mesleğimiz var ama bu ülkede hala bu meslek erbablarını yerin dibine sokup köleleştiren iş veren mantığı çoğunluktadır.7 yıllık sektör deneyimim var ve işin garip tarafı çoğunluğu yurt dışına yönelik oldu ama şu varki yurt dışında bir firmayla çalışıp sonrada dönüp türkiyede bir firmanın işini yaptığım zaman şunu dedirtirlerdi hep "öffff"

Siz webmastersınız galiba profilinize bakarak söyledim.Sizin mesleğinizle bizimkini birbirine karıştırdığınız çok belli.Sizin bir iş görüşmesindeki kriterlerinizle bizimkiler çok farklı işte.Bilmiyorum grafikerlik yaptınızmı yada öylemisiniz ama sandığınız kadar artistlik işi değil butarz görüşmeler.Eğer adam iş görüşmesinde sizin gibi hadi çayını içtiysen kalk derse o zaman benim cevabımda "yok içtiğim en berbat çaydı zaten yarıda bırakmam gerekti"der çıkar giderim :)

Bana iş çok..ama ona kaliteli eleman yok denilecek kadar az..Siz iyi bilirsiniz bu durumu.Benim tasarım hayatına başlamam web üzerine oldu ve bırakma sebebimde sektördeki bebeler yüzünden gerçekleşti.İyi bilirsiniz,adam 3-5 kod dilimi ve mantığını söktümü ben webmasterim der kendisine..Hah işte bizim sektörü batıranda,cahil iş vereni şımartanda bunlar..Adam onlara bakarak çay muhabbeti yapıyor ama bu işi gerçekten iyi bilen birine karşıda aynı tutumu sergiledimi her 2 tarafta kaybediyor...

Son olarak Picassonun başından geçen bir olay vardır.Bir hikaye diyelim herkes farklı versiyonunu anlatır muhtemelen sizde duymuşsunuzdur ama bu duruma tam bir örnektir bu ((:)
Bi gün pablo picasso sergisinde resimlerini satmaktadır.Adamın biri gelir bir çalışmasını çok beğenir derki ben bu resmi almak istiyorum ne kadar diye sorar.Picassoda bir rakam verir ama bu rakam adamın düşündüğünden çok yüksek yani hakaten yüksektir.Adam şaşırır birazda kızaraktan derki yahu bu ne fiyat?Bu çalışmayı sen sadece 15 dakikada yaptın böyle fiyatmı olur?Picassoda çakar cevabı : evet der o çalışmayı 15 dakikada yaptım ancak sadece 15 dakika değil 40 yıl + 15 dakika..bilmem anlatabildimmi o iki tıktıkçılara :)