Daha önceden defter şeklinde nüfus cüzdanları varmış... O tip nüfus cüzdanlarından şimdiki kullandığımız nüfus cüzdanlarına geçiş sırasındada bir çok tedirginlik yaşanmış ama olmuş işte kullanıyoruz şimdi... Zaten toplum olarak her zaman yeniliklere karşı tedirgin olmuşuzdur ya o ayrı mesele... Benim tahminimce nüfus cüzdanlarının bu hale getirilmesindeki sebeplerden en önemlisi, şu an kullandığımız kimliklerde "gereksiz ve kimseyi alakadar etmeyen bilgiler"in bulunması... Düşününsene "Dini" ibaresini... Kimin hangi dine inandığı veya hangi dine inanmadığı laik bir devlette hiç kimseyi ilgilendirmez... Yasalar çerçevesinde olmasada, uygulamalar çerçevesinde sırf bu yüzden bir çok insan ayrımcılığa tabi tutulmuştur, tutuluyordur... Yada doğum yeri, Annesinin Adı, Babasının Adı, Kütük No, Sıra No vs. vs... Bazı insanlara sırf doğum yerlerinden dolayı potansiyel suçlu gözüyle bakılmaktadır... Aslında gözü açıklar Şu an kullandığımız kimliklerden hakkımızdaki bütün bilgileri elde edip bizim adımıza kanunsuz işlere daha rahat kalkışabilirler... Ama önümüzdeki dönemde kullanılması düşünülen kimliklerde hakkımızda daha çok bilgi edinilmesi için çok donanımlı teknolojik bilgilere ihtiyaç vardır ki, o da herkesin harcı değildir...
Sonuçta; Olması gereken kimlik şekli bu bahsedilen türdür... Ve bu kimliğin felsefesi de yukarda sözünü ettiğim şeylerdir... Eğer bu kimliğin kullanımı için gerekli teknolojik alt yapı yoksa yapsın efendim devlet... Ne yani bizim bu kimliği kullanan ülkelerden eksiğimiz ne... Aslanlar gibide kullanırız... Benim hakkımdaki bilgileri benim rızam olmadan hiç kimse görmesin, bilmesin... Bu benim en tabi hakkımdır...